Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Αν ο ιός μου είχε ρουλεμάν…»: μια ατίθαση μαγειρική προσέγγιση στη σύγχρονη καταστροφική λογοτεχνία



του Ηλία Β. Αργύρη,
Αγρονόμου & Τοπογράφου Μηχανικού MSc
Πολιτική Προστασία Δήμου Ρόδου
Το να γράφεις σενάρια καταστροφικών συμβάντων για ασκήσεις επί χάρτου, είναι σαν τη ζωγραφική ή τη σύνθεση ενός τραγουδιού. Όπως υπάρχουν τόσες νότες και χρώματα, έτσι υπάρχουν διαφορετικά επεισόδια, τόσες απρόβλεπτες εξελίξεις, , συμβάντα, δράσεις και παύσεις – το πώς τις συνδυάζεις είναι αυτό που κάνει τα ανθρώπινα μυαλά που ασχολούνται με τη διαχείρισή τους να γεννούν αποφάσεις. Εάν αυτές είναι και οι κατάλληλες, είτε να αποσοβήσουν δυσμενείς επιπτώσεις είτε να μετριάσουν δραστικά τις απώλειες και τις ζημιές που θα προκαλούσαν, είναι κάτι που φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα.
"Δεν χρειάζεται να μαγειρεύετε φανταχτερές ή πολύπλοκες συνταγές, αλλά καλό φαγητό από φρέσκα υλικά" έγραψε λίγο πριν το θάνατό της το 2004 η Julia Child, διάσημη Αμερικανίδα σεφ, μη γνωρίζοντας ότι τούτη τη χρονική στιγμή όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη θα ήμασταν θεατές σε μία πρωτόγνωρη βιολογική απειλή, η διαχείριση της οποίας απαιτεί τη συνεργασία πάρα πολλών ομάδων επαγγελματιών, πολυποίκιλων διαδικασιών και αποτελεσματικών μέσων.
Το φρέσκο και πολύ τοξικό υλικό που ακούει στο κωδικοποιημένο σκληρό όνομα COVID-19 θα επιχειρηθεί σε αυτό το άρθρο να προσθέσει λίγη οξύτητα προβληματισμού σε μια καυτή περίπτωση, της οποίας πρόσφατα η πικρή  επίγευση χαράχτηκε βαθιά στη μνήμη όλων των Ελλήνων, με σκοπό τη δημιουργία μιας φανταστικής ιστορίας βασισμένης σε πραγματικά γεγονότα, ώστε να αποτελέσει τροφή για σκέψη πάνω στον σχεδιασμό και τη διαχείριση πεπλεγμένων καταστροφικών γεγονότων. Με νωπές τις εικόνες μιας οικίας τραγωδίας λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τη μεγαλύτερη ελληνική πόλη να αποτελούν το βασικό συστατικό της συνταγής, και χωρίς να αλλάζουν οι βασικές παράμετροι που ανέπτυξαν στα όρια της καταστροφής τη φονικότερη στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου του 2018 στις πλαγιές της Πεντέλης.

Παράγοντες όπως η τοπογραφία και το μικροκλίμα της περιοχής, το ιδιαίτερα θερμό περιβάλλον με θερμοκρασίες κοντά στους 40° C, ο ξηρός καιρός με σχετική υγρασία μόλις στο 19% με ανέμους πολύ ισχυρούς, άνω των 7 μποφόρ θα παραμείνουν ίδιοι.
Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική
και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.
Μια φορά κι έναν τέτοιο καιρό λοιπόν, στις 24 Απριλίου 2020 και ενώ ισχύουν στο σύνολό τους -λόγω της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ασθένειας COVID19- τα περισσότερα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών, με τις περισσότερες επιχειρήσεις και καταστήματα κλειστά, τις δημόσιες Υπηρεσίες να δουλεύουν στο ρελαντί και με προσωπικό ασφαλείας, με τα Σχολεία και τα Πανεπιστήμια κλειστά, και τους φοβισμένους πολίτες ερμητικά εγκλεισμένους στα σπίτια τους, στις 12:03 ξεσπά πυρκαγιά σε δασική περιοχή ψηλά στα Γεράνεια Όρη, πάνω από την περιοχή της Κινέτας.
Λόγω της μεγάλης ταχύτητας των ανέμων (περίπου 100 χλμ/ώρα ή 28μ/δευτερόλεπτο), η φωτιά φτάνει προς τους οικισμούς, οι οποίοι πρέπει να εκκενωθούν άμεσα. Η φωτιά περνά πάνω από την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου και έχοντας καταστρέψει ολοσχερώς τους οικισμούς Πανόραμα και Γαλήνη, καίει σπίτια και στην Κινέτα σε μεγάλη έκταση. Με τη συσσώρευση τεράστιας ποσότητας καύσιμης ύλης, τόσο μέσα σε αστικό ιστό όσο και στη ύπαιθρο, η οποία δεν καθαρίστηκε από τους ίδιους τους πολίτες στους προηγούμενους μήνες λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων και της αδυναμίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεσμικά και ουσιαστικά με την απουσία προσωπικού και μέσων για τον καθαρισμό τους στην περίοδο της προετοιμασίας, η πύρινη λαίλαπα αποκτά μεγάλη ένταση.
Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται από το Κέντρο Επιχειρήσεων, η συνολική έκταση που καίγεται μέχρι αυτή τη στιγμή ξεπερνά τα 60.000 στρέμματα. Στην κλήση της Π.Υ. για βοήθεια μόνο οι μισές από τις εγγεγραμμένες Εθελοντικές Οργανώσεις αρχίζουν να κινητοποιούνται. Χωρίς να έχει προβλεφθεί ειδική άδεια μετακίνησης από πριν, οι περισσότεροι από τους εθελοντές χάνουν πολύτιμο χρόνο, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκρισή τους για τη μετάβασή τους στους τόπους των συμβάντων. Το ίδιο συμβαίνει και με την ενεργοποίηση χειριστών μηχανημάτων για την υποβοήθηση των δυνάμεων κατάσβεσης.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα