Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Πώς καταστρέφει το άγχος τις σχέσεις και πώς να το αντιμετωπίσουμε

ασπρόμαυρη φωτογραφία που δείχνει ένα ζευγάρι να κρατάει τα χέρια του

Τι επίδραση πιστεύετε ότι μπορεί να έχει το άγχος στην υγεία της σχέσης σας;


Υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών που μας προειδοποιεί για τους τρόπους με τους οποίους το άγχος δύναται να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική και ψυχική μας υγεία.
Το άγχος μπορεί να προκαλέσει περιόδους πανικού, συναισθήματα φόβου και απογοήτευσης και μια αίσθηση ανησυχίας και έντασης. Μπορεί να πάρει τον έλεγχο των σκέψεων που κάνουμε και να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Σε περίπτωση που αισθάνεστε την ύπαρξη έντασης στη σχέση σας, ενδεχομένως να ευθύνεται το άγχος είτε αυτό προέρχεται από τη δική σας πλευρά είτε από την πλευρά του/της συντρόφου σας.
Ας δούμε με ποιο τρόπο το άγχος καταστρέφει τις σχέσεις και τι μπορείτε να κάνετε για να το σταματήσετε.

1. Το άγχος επηρεάζει την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία

Το άγχος εντείνει τα όποια συναισθήματα φόβου και ανησυχίας υπάρχουν και μπορεί ενδεχομένως να λειτουργεί παρεμποδιστικά στην αναγνώριση των δικών σας αναγκών ή εκείνων του/της συντρόφου σας.
Για παράδειγμα, εάν βρίσκεστε σε μια διαρκή ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί, ίσως και να μην απολαμβάνετε αυτό που πραγματικά συμβαίνει στο εδώ και τώρα ή από την άλλη πλευρά αν είστε σε μια συνεχή πίεση ο/η σύντροφός σας μπορεί να αισθάνεται ότι δεν είστε παρόντες στη σχέση σας.

Εκπαιδεύστε το μυαλό σας να μάθει να ζει την κάθε στιγμή

Για παράδειγμα, εάν παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε φόβο και ανησυχία, τα οποία επηρεάζουν τη σκέψη σας και την ικανότητά σας να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στα γεγονότα που συμβαίνουν, προσπαθήστε να πάρετε μια απόσταση και να σκεφτείτε αυτά που ήδη γνωρίζετε, παρά όσα σας είναι άγνωστα και σας προκαλούν άγχος.
Επίσης, πριν προβείτε σε οποιαδήποτε πράξη χρειάζεται να παραμένετε ψύχραιμοι. Για την οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης προσπαθείστε να ακολουθήσετε συγκεκριμένα βήματα, όπως για παράδειγμα, να μοιραστείτε ανοιχτά με τον/την σύντροφό σας αυτά που σας ανησυχούν αντί να αποσυρθείτε ή ακόμη και να εκφράσετε το θυμό σας αναίτια.

2. Το άγχος εμποδίζει τη φωνή της αλήθειας, προκαλεί πανικό και αναβλητικότητα

Κάποιος που τείνει να ανησυχεί έντονα, ίσως, να εμφανίζει δυσκολία στην έκφραση των συναισθημάτων του και στην αντίληψη των ορίων ως προς την αναζήτηση βοήθειας ή και τη διεκδίκηση προσωπικού χώρου. Δεδομένου ότι το συναίσθημα του άγχους είναι μια δυσάρεστη εμπειρία, το άτομο που το βιώνει δύναται να παρουσιάσει αναβλητικότητα αναφορικά με συνθήκες που μπορεί να το πυροδοτήσουν.
Από την άλλη πλευρά, όμως, το άγχος δύναται και να προκαλέσει την εκδήλωση παρορμητικού τύπου συμπεριφοράς, καθώς η εσωτερική διέγερση μπορεί να είναι τόσο μεγάλη και το άτομο να αισθάνεται ότι χρειάζεται να πει οπωσδήποτε κάτι για αυτό που συμβαίνει, ενώ απλά θα μπορούσε να κάνει ένα ωφέλιμο διάλειμμα.
Στην πραγματικότητα, η τάση για εσωτερίκευση του συναισθήματος και των αναγκών μοιάζει να διογκώνει τη δυσφορία και το άγχος και πολλές φορές μπορεί να καταλήξει στην απώλεια ελέγχου, θέτοντας το άτομο σε μια θέση καταπίεσης και άμυνας.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας σήμερα και όχι αύριο

Το άγχος και η ανησυχία σας δεν χρειάζεται να καταλήγουν σε μια καταστροφική κατάσταση για να τα αντιμετωπίσετε. Επιχειρήστε να προσεγγίσετε τον/την σύντροφό σας με καλοσύνη χωρίς να κωλυσιεργείτε ή να φτάνετε σε σημείο πανικού. Επίσης, είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βάλετε σε τάξη τις σκέψεις και τους φόβους σας, τα οποία καταλήγουν να σας απορροφούν όλη σας την ενέργεια.

3. Το άγχος προκαλεί εγωισμό

Επειδή το άγχος είναι μία αντίδραση στο φόβο μπορεί να μας κάνει να επικεντρώνεστε υπερβολικά στις δικές μας ανάγκες και προβλήματα.
Οι ανησυχίες και οι φόβοι σας, ίσως να ασκούν περιττή πίεση στη σχέση σας. Ίσως αισθάνεστε ότι χρειάζεται να ανησυχείτε με σκοπό να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αλλά αυτό σας εμποδίζει από την προσέγγιση του/της συντρόφου σας με ενσυναίσθηση. Σε περίπτωση που ο/η σύντροφός σας αισθάνεται άγχος, μπορεί να αντιληφθείτε ότι αυτό σας προκαλεί δυσαρέσκεια και να αποκτήσετε έναν πιο εγωιστικό τρόπο του σχετίζεσθαι. Η διατήρηση του ελέγχου όταν ο/η σύντροφος βιώνει άγχος είναι μια πραγματικά δύσκολη υπόθεση.

Παρατηρήστε τις ανάγκες και όχι τους φόβους σας

Όταν αντιληφθείτε ότι αισθάνεστε φόβο ή άγχος αφιερώστε λίγο χρόνο για να ακούσετε τα συναισθήματά σας. Σαφώς, ζητήστε την απαραίτητη συμπαράσταση για να αισθανθείτε αποδεκτοί από τον άλλον και εξηγείστε ότι το άγχος σας καταβάλλει.

4. Το άγχος είναι το αντίθετο της αποδοχής

Μια υγιής πτυχή της ανησυχίας θα σας πει κάτι δεν είναι σωστό, κάτι δεν πάει καλά και θα το καταλάβετε από αυτό το σφίξιμο στην καρδιά ή στο στομάχι. Αυτό είναι το σήμα που θα σας κινητοποιήσει. Από την άλλη πλευρά, το άγχος που διαφεύγει της ανωτέρω λογικής είναι αυτό που θα το αισθανθείτε σαν ένα μόνιμο βάρος στο στομάχι που δεν λέει να φύγει.
Το άγχος μπορεί να σας κάνει να αποφύγετε πράγματα και καταστάσεις που δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο ή να απορρίψετε κάτι που ενδεχομένως να σας ωφελήσει. Επίσης, ίσως παρεμποδίσει την ανάληψη δράσης για αλλαγή των καταστάσεων που είναι αποδεδειγμένα επιβλαβείς για εσάς, με αποτέλεσμα να βρίσκεστε σε μια διαρκή θέση αποτυχίας και δυσφορίας.

Εξασκηθείτε στην άβολη αίσθηση

Δεν χρειάζεται να εμμένετε αλλά ούτε και να αποφεύγετε μια δυσάρεστη σκέψη. Αυτό που είναι σημαντικό να κάνετε είναι να αναλάβετε δράση. Κάποιες φορές ο/η σύντροφός σας απλά χρειάζεται να είστε παρόντες όταν βιώνει άσχημα συναισθήματα. Μπορείτε να δηλώσετε την παρουσία σας με ένα απαλό βλέμμα ή χάδι. Μπορείτε όμως να είστε παρόντες και για τον εαυτό σας ανακουφίζοντάς τον παίρνοντας βαθιές ανάσες.

5. Το άγχος στερεί την ευτυχία

Η ευτυχία προϋποθέτει την αίσθηση ασφάλειας και ελευθερίας. Το άγχος κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται φοβισμένοι, περιορίζοντας το ζωτικό τους χώρο. Ακόμα και η βιολογία έχει δείξει ότι ο εγκέφαλος και το σώμα που βρίσκονται υπό την επήρεια χρόνιου άγχους δυσχεραίνουν τη λήψη ευχαρίστησης από τη σεξουαλική επαφή και την αίσθηση οικειότητας εντός μιας σχέσης. Οι αρνητικές σκέψεις και ο φόβος επηρεάζουν την ικανότητα των ατόμων να είναι παρόντα σε μια σχέση, στερώντας την ευτυχία τους.

Μην παίρνετε τον εαυτό σας τόσο στα σοβαρά

Χρησιμοποιείστε το χιούμορ για να διαχειριστείτε το άγχος σας. Να γελάτε και να παίζετε με τον/την σύντροφό σας. Μην ξεχνάτε ότι η ευτυχία δύναται να είναι ευεργετική για τη σωματική υγεία και προκαλεί ζωτικές αλλαγές στον εγκέφαλο και τη λειτουργία του.

Όσο εξασθενεί το άγχος, τόσο ενισχύεται η σχέση

Δομείστε μια σχέση εμπιστοσύνης και θα δείτε το άγχος να υποχωρεί σημαντικά. Η βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το άγχος μπορεί να επιδράσει στη σχέση σας μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόσφορο έδαφος αλλαγών στη δυναμική της σχέσης.

apostolidoy anna

Πηγή: goodtherapy.org
Απόδοση: Άννα Αποστολίδου, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα