Το περιστατικό που οδήγησε σε εισβολή αλλά και ατίμωση της Ελλάδας από τις μεγάλες δυνάμεις.
Αφορμές για να ξεσπάσει μια στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα σε δύο χώρες υπάρχουν πολλές. Κυρίως έχουν να κάνουν με πολιτικοοικονομικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Καμιά φορά όμως, η αφορμή μπορεί να είναι πολύ ασυνήθιστη. Όπως ας πούμε ένας σκύλος!
Ελληνοβουλγαρικά σύνορα 18 οκτωβρίου 1925. Περιοχή Πετρίτσι (Πέτριτς στα βουλγάρικα). Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας δεν ήταν και οι καλύτερες λόγω του Β’ Βαλκανικού Πολέμου (1913) όπου η δεύτερη είχε χάσει αρκετά από τα εδάφη της. Ένας σκύλος φεύγει από το ελληνικό φυλάκιο και κατευθύνεται προς το βουλγαρικό έδαφος.
Ένας Έλληνας στρατιώτης τον ακολουθεί για να τον μαζέψει. Πυρά έρχονται από την απέναντι πλευρά και ο στρατιώτης πέφτει νεκρός. Ο Λοχαγός του πηγαίνει στο σημείο κρατώντας μια λευκή σημαία. Η μοίρα του είναι ίδια με το στρατιώτη.
Το ελληνικό τελεσίγραφο
Η Βουλγαρική πλευρά έκανε λόγο για «παρεξήγηση» και πρότεινε τη δημιουργία ελληνο-βουλγαρικής επιτροπής για τη διερεύνηση του περιστατικού. Η Ελλάδα, τη διακυβέρνηση της οποίας είχε καταλάβει ο Υποστράτηγος Θεόδωρος Πάγκαλος(παππούς του πολιτικού Θεόδωρου Πάγκαλου) έπειτα από πραξικόπημα, αρνήθηκε κάθε διάλογο και έδωσε τελεσίγραφο στη Βουλγαρία.
Εντός 48 ωρών θα έπρεπε να τιμωρήσουν παραδειγματικά του υπεύθυνους του περιστατικού, να εκδώσουν επίσημη απολογία και να αποζημιώσουν με 2 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα τις οικογένειες των νεκρών.
Η εισβολή στη Βουλγαρία
Η Βουλγαρία αρνήθηκε και στις 22 Οκτωβρίου, δόθηκε εντολή στον ελληνικό στρατό για εισβολή στη γείτονα χώρα. Έγινε κατάληψη του Πετριτσίου και των γύρω χωριών παρά την αντίσταση των βουλγαρικών δυνάμεων. Η Βουλγαρία ζήτησε τη βοήθεια της «Κοινωνίας των Εθνών», πρόδρομο του ΟΗΕ.
Κάτοικοι του Πετριτσίου με τραύματα από την εισβολή
Η τιμωρία της Ελλάδας
Οι μεγάλες δυνάμεις απαίτησαν από τους Έλληνες να αποχωρήσουν άμεσα από τις θέσεις τους, να γυρίσουν πίσω και να αποζημιώσουν τη Βουλγαρία. Ο Πάγκαλος έγινε έξαλλος κατηγορώντας τη διεθνή οργάνωση των ισχυρών. Η Βρετανία απείλησε να στείλει το στόλο της εναντίον της Ελλάδας.
Τελικά τα ελληνικά στρατεύματα αποσύρθηκαν υπό το βλέμμα στρατιωτικών ακολούθων από τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Βρετανία, ενώ η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε αποζημίωση 45000 λιρών Αγγλίας για τα 50 θύματα της εισβολής.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.