«Όταν βλέπω ότι κάποιος με περιφρονεί και με περιφρονεί με περιφρόνηση, μπορώ κι εγώ να είμαι τόσο υπερήφανος και περιφρονητικός όσο κάθε παγώνι…»
– επιμέλεια αφιερώματος, Μαρία Λυδία Κυριακίδου
– επιμέλεια αφιερώματος, Μαρία Λυδία Κυριακίδου
Synopsis
Ο Wolfgang Amadeus Mozart γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ του 1756, κι ήταν ο γιος βιολιστή στο δικαστήριο του τοπικού πρίγκιπα-αρχιεπισκόπου. Ο πατέρας του, αναγνωρίζοντας από νωρίς το εξαιρετικό μουσικό ταλέντό του, αποφάσισε να τον σπρώξει να ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη, ώστε να μπορεί να εκτίθεται σε όσο το δυνατό ευρύτερο φάσμα μουσικών στυλ και πολιτιστικών μέσων.
Μέχρι την ηλικία των 16 ετών ο Μότσαρτ επισκέφτηκε την Αγγλία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, είχε συναντήσει πολλές σημαντικές μουσικές και πολιτικές προσωπικότητες και είχε τρεις οπερές στο Μιλάνο.
Ήταν το είδος της εκπαίδευσης που δεν θα μπορούσε να έχει αποκτήσει ποτέ στο Σάλτσμπουργκ και, ενώ το συνεχές ταξίδι μπορεί να συνέβαλε στην κακή υγεία του για ολόκληρη τη ζωή του, ήταν αναμφισβήτητα και ένας σημαντικός παράγοντας στο σχηματισμό του κοσμοπολίτικου μουσικού στυλ του.
Σε όλη τη δεκαετία του 1770, ωστόσο, ο Μότσαρτ ήταν μέλος της ορχήστρας του Σάλτσμπουργκ. Η αυξανόμενη απογοήτευση με τη θέση του τον οδήγησε να δοκιμάσει την τύχη του στο Μάνχαϊμ και το Παρίσι το 1777-8, αλλά το ταξίδι του έφερε μόνο απογοήτευση και μέσα σε λίγους μήνες επέστρεψε και πάλι στο Σάλτσμπουργκ.
Μια σημαντική ανακάλυψη ήρθε, όταν μια επιτροπή από το Μόναχο οδήγησε στην πρώτη μεγάλη όπερά του, την «Idomeneo» (1781), ένα έργο στο οποίο διέχυσε όλη τη μουσική εμπειρία που είχε κερδίσει μέχρι τώρα.
Το έτος 1781 τελικά τον βρήκε να αποχωρίζεται το Σάλτσμπουργκ για να μετακομίσει στη πιο εξελιγμένη, μουσικά, Βιέννη, όπου ξεκίνησε τη ζωή ενός ανεξάρτητου συνθέτη, πιανίστα και δασκάλου.
Στην αρχή απολάμβανε σημαντική επιτυχία, ιδιαίτερα ως πιανίστας στα δικά του κονσέρτα και με την υπέροχη κωμική του όπερα , «Η απαγωγή από το σεράι», 1782).Ακολούθησαν τρία από τα μεγαλύτερα οπερατικά αριστουργήματα του : «Ο γάμος του Φίγκαρο» (1786), ο «Ντον Τζιοβάννι», (1787) και το «Έτσι κάνουν όλες» (1790) – αλλά ήδη από το τελευταίο του έργο η δημοτικότητά του είχε συρρικνωθεί και βρέθηκε σοβαρά χρεωμένος.
Πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου του 1791, λίγο μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα της τελικής του όπερας, «Ο μαγικός αυλός».
Πηγές :
Wikipedia, biography.com
Wikipedia, biography.com
#5 γεγονότα που πιθανόν δε γνώριζες για τον μεγάλο συνθέτη
- Την πρώτη του συμφωνία την έγραψε όταν ήταν μόλις 4 ετών. Μέσα από τα ταξίδια που του οργάνωνε ο πατέρας του, Λεοπόλδος, ο Μότσαρτ απέκτησε την μουσική παιδεία που του ήταν απαραίτητη από πολύ νωρίς και ήταν ήδη σε θέση να συνθέτει μουσική από τα 4 του χρόνια, σαν πραγματικός τεχνίτης της μουσικής.
- Του άρεσε το σκατολογικό χιούμορ. Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μουσική μεγαλοφυΐα, στον Μότσαρτ άρεσε ιδιαίτερα το χιούμορ και τα αστεία που αφορούσαν στην…τουαλέτα, γεγονός που φαίνεται πως διασκέδαζε ολόκληρη η οικογένειά του, αν κρίνει κανείς από τις επιστολές που αντάλλασσαν μεταξύ τους.
- Το σημείο ταφής του είναι άγνωστο μέχρι και σήμερα. Ο μεγάλος συνθέτης είχε ταφεί σε κοινό τάφο, καθώς μόνο οι αριστοκράτες είχαν το δικαίωμα ενός επώνυμου τάφου, γι ‘ αυτό και έως σήμερα κανείς δε γνωρίζει πού ακριβώς έχει ταφεί.
- Ολόκληρο το όνομά του ήταν Γιόχαν Χρυσόστομος Βόλφγκανγκ Θεόφιλος Μότσαρτ.Και ήταν εξαιτίας αυτής της μακροσκελούς ονομασίας του που προτιμούσε να τον αποκαλούν απλά «Βόλφγκανγκ Αμαντέ», σκέτο «Αμαντέ» ή και απλά «’Ανταμ» .
- Ήταν Ελευθεροτέκτονας (Freemason) . Το 1784, ο Μότσαρτ εντάχθηκε στους «Ελευθεροτέκτονες», μια μυστική οργάνωση που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.Μερικά από τα πιο δημοφιλή έργα του, συμπεριλαμβανομένου του «The Magic Flute K.620» και της καντάτας «Dir Seele des Weltalls, K.429», εμπνεύστηκαν από τις Τεκτονικές αξίες.
- apodyoptes
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.