Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα. Μαθητές μικρής ηλικίας γίνονται θύματα σωματικής ή λεκτικής βίας από συνομήλικούς με τα κρούσματα να χαρακτηρίζονται πια ως πολυπληθή. Στην Ελλάδα ένας στους τρεις μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχει πέσει θύμα εκφοβισμού.
Τα περαστικά δεν αφορούν μόνο όμως την δευτερόβαθμια εκπαίδευση, αλλά και την τριτοβάθμια. Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε τα παραδείγματα των φοιτητών που έβαλαν τέλος στη ζωή τους μετά από bullying.
Με αφορμή λοιπόν την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Bullying, θυμηθήκαμε εκείνα τα περιστατικά που συγκλόνισαν το πανελλήνιο και που θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη και στην ιστορία.
Η 22χρονη Λίνα Κοεμτζή πήδηξε από τον 9ο όροφο της εστίας του ΑΠΘ μετά από απειλές διαρροής «ρόζ» βίντεο.
Τον Νοέμβριο του 2016, η 22χρονη φοιτήτρια, «η χαρά της ζωής» όπως την περιέγραψαν συγγενείς και φίλοι, δίνει τέλος στη ζωή της συγκλονίζοντας την κοινωνία, αλλά κυρίως την οικογένεια της. Η Λίνα Κοεμτζή πηδάει από τον 9ο όροφο της εστίας του ΑΠΘ μετά από αλλεπάλληλο εκβιασμό που ξεκίνησε πρώτα από γνωστό της στα Γιαννιτσά και συνεχίστηκε από έναν άνδρα στην Καλαμαριά.
Τα πρώτα χρόνια των σπουδών της στη Θεσσαλονίκη δεν προμήνυαν την τραγική κατάληξη των γεγονότων. Όλα αυτά βέβαια μέχρι την ημέρα που ο γνωστός της από τα Γιαννιτσά, την πείθει να ποζάρει ημίγυμνη ή και γυμνή μπροστά από τον φωτογραφικό φακό του, προκειμένου όπως της είχε πει να την βοηθήσει να γίνει μοντέλο. «Είσαι πολύ όμορφη και είναι κρίμα να μην εκμεταλλευτείς το θείο δώρο της εμφάνισης σου», της έλεγε.
Συμφωνούν οι φωτογραφίες να δοθούν αποκλειστικά σε πρακτορεία μοντέλων, ωστόσο ο φοιτητής που σπούδαζε στα Χανιά δεν κρατάει τον λόγο του και τις ανεβάζει στο προσωπικό του ιστολόγιο όπου από ‘κει ήταν θέμα χρόνου να ταξιδέψουν σε ολόκληρο το διαδίκτυο. Άντρες από τα Γιαννιτσά, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά βλέπουν τις γυμνές πόζες και ξεκινούν ένα τρομακτικό παιχνίδι φαντασιώσεων. Η Λίνα αντιμέτωπη με σεξουαλικά μηνύματα και απειλές -«Ή θα μου στείλεις φωτογραφία μ’ αυτή την πόζα ή θα σε ξεφτιλίσω παντού», προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα μόνη της, μέχρι που τελικά καταφεύγει στους γονείς της.
Για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα φαίνεται όλα αυτά να μένουν πίσω, μέχρι που το καλοκαίρι του 2016 γνωρίζει έναν άντρα από την Καλαμαριά, τον Άλεξ. Εκείνος βιντεοσκοπεί την ερωτική τους συνεύρεση και απειλεί να την δημοσιοποιήσει αν αρνηθεί να βάλουν κι άλλους στο παιχνίδι. Στυγνός εκβιασμός. Η Λίνα ερωτεύεται τον Αύγουστο τον Αλέξανδρο, περνάει περίοδο χάριττος μαζί του, αλλά το παρελθόν κάθε λίγο και λιγάκι της χτυπάει την πόρτα. Άντρες απειλούν να ενδώσει σε ερωτικές περιπτύξεις της αρεσκείας τους, διαφορετικά θα παραδώσουν βίντεο που έχουν στην κατοχή τους στον Αλέξανδρο.
Ο στυγνός εκβιασμός την ισοπεδώνει για ακόμη μια φορά, ενώ ο χωρισμός της με τον Αλέξανδρο στις 26 Νοεμβρίου της δίνει το τελειωτικό χτύπημα. Το ίδιο βράδυ, προσπαθεί να επικοινωνήσει με την μητέρα της, η οποία η οποία βρίσκεται στη Γερμανία μαζί με τον σύζυγό της λόγω κρίσης. Αυτό τελικά δεν έγινε ποτέ και η 22χρονη φοιτήτρια ανεβαίνει στο μπαλκόνι του 9ου ορόφου για ένα τσιγάρο. Σε κλάσματα δευτερολέπτου πέφτει στο κενό και χάνει την ζωή της μισή ώρα μετά.
Ένα μεγάλος βάρος εκβιασμών και ένα συγγνώμη δεν ήρθε ποτέ και από κανέναν!
O Βαγγέλης Γιακουμάκης, φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, μετά από ένα μήνα εξαφάνισης βρίσκεται νεκρός με τραύματα από μαχαίρι.
Η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, του φοιτητή που πέρασε απίστευτα βασανιστήρια από συμφοιτητές του, απασχόλησε έντοντα τα μέσα ενημέρωσης αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα, καθώς έφερε στο φως ένα φαινόμενο που αποσιωπάται πολύ εύκολα.
Ο 20χρονος Βαγγέλης εξαφανίζεται στις 6 Φεβρουαρίου του 2015. Αμέσως ξεκίνουν εξονυχιστικές έρευνες στην περιοχή για τον εντοπισμό του, σύντομα όμως προχωρούν και στην Αθήνα έπειτα από μαρτυρίες που ήθελαν τον Γιακουμάκη να βρίσκεται στον Πειραιά. Κατά την διάρκεια των ερευνών, το φως της δημοσιότητας βλέπουν πληροφορίες που θέλουν τον φοιτητή να έχει πέσει θύμα ανελέητου bullying και τραμπουκισμού από Κρητικούς συμφοιτητές του.
Χαρακτηριστικό είναι και το ένα εκ των πολλών παραδειγμάτων, με τους Κρητικούς συμφοιτητές του να τον κρατούν… όμηρο στο δωμάτιο της εστίας του στην Γαλακτοκομική Σχολή. Ο Βαγγέλης ζητά να τον αφήσουν κι εκείνοι ξεσπούν σε γέλια όταν ουρλιάζει και τους λέει ότι πονάει. Ένας από τους σκληρούς Κρητικούς τον βρίζει χυδαία. Η «πλάκα» φαίνεται να ξεπερνά κάθε όριο όταν ένας μυώδης νεαρός πιάνει κεφαλοκλείδωμα τον Βαγγέλη Γιακουμάκη.Ο 20χρονος μην μπορώντας να κουνηθεί, παραδίνεται και περιμένει να τελειώσει το μαρτύριό του, κάτι που συμβαίνει λίγο αργότερα όταν ακούγεται κάποιος από την ομάδα των Κρητικών να λέει «Φτάνει. Αφήστε τον τώρα».
Όλα δείχνουν ότι το bullying σε βάρος του 20χρονου ήταν συνηθισμένο, οι νεαροί έκαναν όσα έκαναν στον Βαγγέλη Γιακουμάκη και κατέγραφαν τα πάντα σε βίντεο, δημιουργώντας σε εκείνον μια ακόμα πιο κακή ψυχολογική κατάσταση υπό τον φόβο της διαπόμπευσής του. Ήταν τόσα πολλά αυτά που βίωνε, με τον φόβο να υπάρχει καθημερινά από τους τραμπούκους Κρητικούς και με τα στελέχη της Γαλακτομικής Σχολής να κρατάνε τα μάτια ερμητικά κλειστά και να μην προσάπτουν ευθύνες στους ενόχους, που τον οδήγησαν τελικά στον θάνατο.
Στις 15 Μαρτίου το πτώμα του εντοπίζεται οκτακώσια μέτρα μακριά από την Γαλακτοκομική Σχολή.
Ο Άλεξ Μεσχισβίλι γίνεται η πρώτη υπόθεση παιδικού bullying αφού σε ηλικία 11 χρόνων τραυματίζεται θανάσιμα από συμμαθητές του έπειτα από συνεχείς απορρίψεις και ξυλοδαρμούς.
Το ημερολόγιο γράφει Παρασκευή 3 Φεβρουαρίιου 2006, ημέρα που ο μικρός Άλεξ εξαφανίζεται από την περιοχή Ελιάς - Ανοίξεως Βέροιας. Φεύγει από την προπόνηση μπάσκετ στο κλειστό γυμναστήριο της Ελιάς με προορισμό το πρακτορείο ΟΠΑΠ του πατριού του, και κάπου ανάμεσα σε αυτή τη διαδρομή τα ίχνη του χάνονται.
Η Αγγελική Νικολούλη αναλαμβάνει κι εκείνη με την σειρά της να ρίξει φως στην υπόθεση, και πραγματοποιεί εξίσου έρευνα στην Βέροια. Μάρτυρες κάνουν λόγο για έναν προβληματισμένο Άλεξ που τον απέρριπταν συνεχώς πέντε συμμαθητές του. (Όπως φάνηκε στη συνέχεια, ο άτυχος Άλεξ δεν ήταν ο μοναδικής μαθητής που υπέστη σχολικό εκφοβισμό.) Την ομάδα της βίας αποτελούν δύο Ελληνόπουλα αδέλφια, ένας Αλβανός, ένας Βορειοηπειρώτης και ένας Ρουμάνος, από 11 έως 13 χρόνων.
Η δημοσιογράφος μιλάει με κατοίκους, εκπαιδευτικούς, φίλους και συμμαθητές προκειμένου να βρει την άκρη του νήματος. Μετά από σαράντα ημέρες εξαφάνισης, καταφέρνει να συζητήσει με τον έναν εκ των πέντε μαθητών και αντιλαμβάνεται από τον διάλογο ότι η “σκληρή” ομάδα ευθύνεται για την εξαφάνιση του Άλεξ.
Την εκδοχή της Νικολούλη όμως βρίσκει απέναντι την Ελληνική Αστυνομία χαρακτηρίζοντας την ως “ακραία”, με αποτέλεσμα να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος.
Λίγο αργότερα το φως της δημοσιότητας βρίσκει η αποκάλυψη στενής φίλης της οικογένειας των Ελλήνων. Η γυναίκα τη νύχτα που χτυπήθηκε θανάσιμα ο Άλεξ από την παιδική συμμορία, βρέθηκε στο σπίτι των Ελλήνων και άκουσε το παραμιλητό του μικρότερου. Φώναζε «πέθανε το παιδί, πέθανε. Φωνάξτε τον παππού μου…» Η μητέρα και η γιαγιά των Ελλήνων που βρίσκονταν στο σπίτι, αδιαφόρησαν και δεν ανησύχησαν ούτε όταν την άλλη μέρα δημοσιοποιήθηκε ο χαμός του μικρού Άλεξ. Θεωρείται σίγουρο από το περιβάλλον τους, ότι ενημέρωσαν την ίδια νύχτα και τον παππού τους που βοήθησε τα εγγόνια του, αφού ήταν ο κηδεμόνας τους.
Η ομάδα των “νταήδων” χωρίζεται στα δυο με τον Βορειοηπειρώτη να αποκαλύπτει τελικά την αλήθεια. Ο Άλεξ έχασε τη ζωή του μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του ύστερα από τσακωμό που είχε μαζί τους, κοντά στο Δημαρχείο. Τα παιδιά προκειμένου να καλύψουν το έγκλημα, τον μεταφέρουν σε ένα ακατοίκητο σπίτι και τον αφήνουν αβοήθητο. Δύο ημέρες μετά τον έριξαν με ένα καρότσι στο ποτάμι της Μπαρμπούτας.
Το θρίλερ λαμβάνει τέλος και οι υπεύθυνοι τιμωρούνται. Τα παιδιά κρίνονται ένοχα για το κακούργημα θανατηφόρου σωματικής βλάβης και περιύβριση νεκρού από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με το νόμο περί ανηλίκων, τους επιβάλλονται αναμορφωτικά μέτρα. Παράλληλα οι γονείς της συμμορίας καταδικάζονται σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή για το αδίκημα παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Η μητέρα του Ρουμάνου ωστόσο αθωώνεται γιατί είχε ζητήσει τη βοήθεια των Αρχών για την παραβατικότητα του γιου της.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στη τέταρτη θέση για κρούσματα bullying μεταξύ έξι ευρωπαϊκών χωρών. Μετά από όσα διάβασες παραπάνω, αναρωτήσου αν αξίζει έστω και ένας άνθρωπος να γίνεται θύμα εκφοβισμού. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απειλήσει και να εκβιάσει κανέναν. Όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε για το καλύτερο και να μη κλείνουμε τα μάτια όταν παρατηρούμε τέτοια φαινόμενα.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.