Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Τα μικρόβια του εντέρου και ο ψυχισμός μας


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ένα καινούργιο επιστημονικό άρθρο που συνδέει τα μικρόβια του εντέρου μας με τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, διάβασα αυτές τις ημέρες και αξίζει να σας το μεταφέρω.  

Μέχρι τώρα, τα περισσότερα πειράματα που ερευνούν τη σχέση των μικροβίων του εντέρου με τις συμπεριφορές και τα συναισθήματά μας έχουν γίνει σε τρωκτικά.  Σε αυτά έχει παρατηρηθεί συσχέτιση των μικροβίων του εντέρου τους με τη συμπεριφορά τους. Έτσι παρ΄ότι γνωρίζουμε πια πως ο εγκέφαλος του εντέρου μας με τις ορμόνες και τις υπόλοιπες χημικές ουσίες που παράγει παίζει σημαντικό ρόλο στον ψυχισμό και τον τρόπο που ζούμε, έρευνες
στους ανθρώπους με έλεγχο του εγκεφάλου τους σε σχέση με την περιεκτικότητα σε μικρόβια του εντέρου τους είναι μέχρι τώρα ελάχιστες. Σας έχω μιλήσει και παλαιότερα γι αυτό (συσχέτιση με αλλεργίες, αυτισμό κ.λπ). 

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες αποφάσισαν, λοιπόν, πρόσφατα, να μελετήσουν με μαγνητική τομογραφία τον εγκέφαλο γυναικών ηλικίας 18-55 ετών, την ώρα που έδειχναν σε αυτές εικόνες που τους προκαλούσαν διάφορα συναισθήματα (θετικά, αρνητικά και ουδέτερα).

Τις γυναίκες του πειράματος οι ερευνητές είχαν χωρίσει σε δύο ομάδες, ανάλογα με το μικρόβιο που επικρατούσε στα δείγματα κοπράνων που τους είχαν εξετάσει. 
Στη μία ομάδα το μικρόβιο που επικρατούσε στα κόπρανα ήταν το Bacteroidesκαι στην άλλη ομάδα το Prevotella.

Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα ήταν πως οι εγκέφαλοι των δύο ομάδων γυναικών ήταν διαφορετικοί σε περιοχές που σχετίζονται με την μνήμη και τους πολύπλοκους συνειρμούς, η δε ομάδα στην οποία στα κόπρανα επικρατούσε το μικρόβιο Prevotella έδειξε μεγαλύτερο άγχος και διεγερσιμότητα βλέποντας τις αρνητικές εικόνες.

Οι εξηγήσεις που έδωσαν στα αποτελέσματα αυτά οι ερευνητές  δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία, μια που το δείγμα που μελετήθηκε δεν ήταν αρκετά μεγάλο, ωστόσο με την μελέτη αυτή αποδείχτηκε σε ανθρώπους πια, πως τα μικρόβια του εντέρου παίζουν ρόλο σημαντικό στη λειτουργία του εγκεφάλου, στα συναισθήματα και τις συμπεριφορές και πρέπει το θέμα να ερευνηθεί σε βάθος.

Η σημασία του δεύτερου εγκεφάλου μας, αυτού του πεπτικού μας συστήματος, αποδεικνύεται όλο και μεγαλύτερη για τη λειτουργία του οργανισμού. Η καλή δε λειτουργία αυτού του εγκεφάλου, σχετίζεται με τη διατροφή μας αλλά και την γενικότερη επαφή μας με τη φύση, αφού αυτός παίρνει πληροφορίες από τον εξωτερικό κόσμο μέσα από το σάλιο μας και ότι αυτό περιέχει.

Μαγικός και ακόμη, στην ουσία, αρκετά ανεξερεύνητος ο ανθρώπινος οργανισμός…  

Με αγάπη



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα