Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Αναγνώριση προσώπου από τo Facebook


Ηεταιρία Facebook ανακοίνωσε ότι θέτει σε εφαρμογή την τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπου, με σκοπό να ελέγχουν οι χρήστες τις περιπτώσεις που κάποιος ανεβάσει φωτογραφία τους, χωρίς προηγούμενη άδεια ή ειδοποίηση.
Συνήθως όταν κάποιος ανεβάζει κάποια φωτογραφία μας, κάνει και τη σχετική επισήμανση (tag). Αυτό συνιστά ένα είδος ενημέρωσης, ειδοποίησης και βεβαίως απαιτεί και τη συναίνεσή μας, στην περίπτωση που έχουν σετάρει το λογαριασμό μας κατ’ αυτό τον τρόπο. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που δεν προηγηθεί το tag;
Σε αυτό επιδιώκει να δώσει απάντηση η νέα λειτουργία αναγνώρισης προσώπου της Facebook. Πρόκειται για μια τεχνολογία προαιρετική, η οποία δεν διατίθεται σε Καναδά και Ευρωπαϊκή ‘Ενωση (λόγω του αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου για την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα). Μη νομίζετε όμως, ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή λειτουργία. Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται από τη Facebook ήδη από το 2010, στο tagging προσώπων.

Πώς γίνεται;
Η διαδικασία είναι απλή. Ο χρήστης “εξουσιοδοτεί” το facebook να δημιουργήσει ένα πρότυπο του προσώπου του, από τις φωτογραφίες που έχει ανεβάσει ο ίδιος και όπου δηλώνει την ταυτότητά του. Στη συνέχεια το συγκεκριμένο πρότυπο συγκρίνεται αυτόματα με άλλες φωτογραφίες για να εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει το εν λόγω πρόσωπο. Οποιος δεν επιθυμεί να χρησιμοποιεί τη λειτουργία αυτή σε μια δεδομένη στιγμή, το δηλώνει ή βάζει στο off τη λειτουργία και σβήνεται το πρότυπο του προσώπου του. Εννοείται, ότι ενημέρωση πως κάποια φωτογραφία όπου περιλαμβάνεται το πρόσωπο του χρήστη έρχεται μόνο εάν ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση αυτή.
Σύμφωνα με την εταιρία, η χρήση αυτής της νέας λειτουργίας θα βοηθήσει σε περιπτώσεις ηλεκτρονικού bullying, καθώς πολύ γρήγορα κάποιος θα μαθαίνει αν γίνεται χρήση του προσώπου του χωρίς τη συναίνεσή του.
Η εταιρεία σκοπεύει να προσθέσει μια επιλογή on/off για να μπορούν οι χρήστες να ελέγχουν όλες τις λειτουργίες του Facebook που σχετίζονται με αναγνώριση προσώπου. Επίσης, υπάρχουν σχέδια για χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου ώστε οι χρήστες να ενημερώνονται εάν κάποιος ανεβάζει μια δική τους φωτογραφία ως φωτογραφία προφίλ του, καθώς και για χρήση της τεχνολογίας αυτής σε λογισμικό που περιγράφει φωτογραφίες με λόγια σε άτομα με προβλήματα όρασης, έτσι ώστε να μαθαίνουν ποιοι βρίσκονται σε μια φωτογραφία.
Παρά την επιδίωξη του Facebook να παρουσιάσει την αύξηση της χρήσης αυτής της τεχνολογίας ως πλεονέκτημα για τους χρήστες, δεν είναι λίγοι αυτοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ως προς το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων που προκύπτει από τη γενικότερη διεύρυνση της χρήσης της τεχνολογίας facial recognition.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα