Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Ο θαυμασμός των Beatles για τον Μίκη Θεοδωράκη


Beatles
Την εποχή που μεσουρανούσαν στο μουσικό χώρο οι Beatles υπήρξαν εξίσου σπουδαίοι καλλιτέχνες, που ανέδειξαν κορυφαία έργα τους παγκοσμίως. Δικαίως το κοινό της μουσικής φέρνει στη μνήμη του τη τότε κυριαρχία των Beatles, Bob Dylan, Rolling Stones, όμως συνέβαλαν και αλλά γκρουπ και καλλιτέχνες σε όλο το κόσμο, προκειμένου να έχουμε τη χρυσή δεκαετία του 60′ στη διεθνή μουσική.
Οι ίδιοι οι Beatles βέβαια ως καλλιτέχνες δεν υπήρξαν ποτέ απόλυτοι απέναντι στη τέχνη της μουσικής. Στην νεανική τους ηλικία ήθελαν να ανακαλύπτουν νέους, πρωτότυπους ήχους και ανθρώπους που είχαν να μοιραστούν δικές τους δημιουργίες. Τους ενθουσίαζε και τους διέγειρε το ενδιαφέρον να αναζητούν νέους καλλιτέχνες που επεδείκνυαν αξιοσημείωτες δουλειές και μπορούσαν από αυτούς να δεχθούν επιρροή στο έργο τους. Δεν είναι διόλου αξιοπερίεργο ότι τη πρώτη φορά που άκουσαν τον Bob Dylan και τις επιτυχίες του στο ραδιόφωνο παραδέχθηκαν την ιδιοφυΐα του μουσικού τροβαδούρου. Έμειναν έκπληκτοι από τους στίχους του, τη δουλειά των τραγουδιών του και επιχείρησαν μάλιστα να αφομοιώσουν χρήσιμα στοιχεία από τον ίδιο.
Την ίδια αντιμετώπιση χάρηκαν κι άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες ενώ δεν έλειψε και ένας δικός μας θρυλικός Έλληνας, μουσικοσυνθέτης που τράβηξε τα βλέμματα των Fab Four με το σπάνιο ταλέντο του. Ο λόγος για τον αγαπητό Μίκη Θεοδωράκη. Ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους συνθέτες της γενιάς του. Οι Beatlesέδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στο τραγούδι του «Αν θυμηθείς το όνειρό μου», μετατρέποντας το σε μία ευχάριστη διασκευή στα αγγλικά. Ο τίτλος διέφερε φυσικά, οι στίχοι  διαφορετικοί, αλλά έχοντας τις ίδιες νότες και μελωδία του Μίκη.

Η εκτέλεση και ερμηνεία του τραγουδιού έλαβε μέρος στο στούντιο του BBC και προστέθηκε στους πρώτους δίσκους των νεαρών τότε Beatles, οι οποίοι έκαναν τα πρώτα μουσικά τους βήματα. Για τους ίδιους αποτελούσε μία περίοδο χωρίς ιδιαίτερη πείρα στον επαγγελματικό χώρο και έλαβε μέρος πριν την εξάπλωση της Beatlemania που ακολούθησε στη πορεία τους. Συμπεριλήφθηκε μέσα σε άλλες επιτυχίες εκείνης της εποχής που προχώρησαν σε διασκευή οι θρύλοι του Λίβερπουλ. Τα τραγούδια “Hippy hippy shake”, “Baby it’s you”, “Sweet little sixteen”, “Soldier of love” είναι κάποια από τα tracks που εύκολα συναντάτε και αναγνωρίζετε. Άλλωστε τα rock’n’roll και οι μπαλάντες Αμερικανών καλλιτεχνών ή μη αποτελούσαν τις εμπνεύσεις των Beatlesκαι τον ασφαλή δρόμο που τους οδήγησε μετέπειτα στα  αριστουργήματα τους. Ένα κομμάτι από αυτά λοιπόν άνηκε και στο Μίκη Θεοδωράκη και σας παραθέτουμε συνοπτικά στίχους της διασκευής:
″…I never knew that a day like today lay before us
I’ve got the sun in my heart and my heart’s in the sun
The skys are as bright as your eyes the horizon is open
Love is the ceiling feeling are reeling free as the air…″



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα