Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Coulrophobia: Ο φόβος για τους Κλόουν

κλόουν

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που η όψη ενός κλόουν τους προκαλεί έντονο φόβο. Είτε τον δουν σε ένα τσίρκο, είτε τον δουν σε ένα πάρκο το βράδυ. Ταινίες όπως το “It” του Stephen King και η νέα σεζόν του “American Horror Story” που εμπεριέχουν μέσα τρομακτικούς κλόουν, συχνά φοβίζουν τον θεατή. Παρακάτω παρατίθεται η άποψη της Δρ. Dena Rabinowitz, ψυχολόγο στη Νέα Υόρκη, η οποία ειδικεύεται στη θεραπεία διαταραχών άγχους και φοβιών, με σκοπό να μάθουμε γιατί μας φοβίζει κάτι το οποίο έχει στόχο να μας κάνει να γελάσουμε.
«Εγώ πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τους βρίσκουν διασκεδαστικούς. Ωστόσο, υπάρχει ένα μερίδιο ανθρώπων που τους βρίσκουν ανατριχιαστικούς. Κατά βάση, υπάρχουν δυο πράγματα που οδηγούν τους ανθρώπους να φοβούνται τους κλόουν. Το πρώτο είναι ότι βασιζόμαστε πολύ στις εκφράσεις του προσώπου για να κατανοήσουμε τους ανθρώπους και να καταλάβουμε τα κίνητρά τους. Στους κλόουν, όμως, είναι αδύνατο να καταλάβεις τις εκφράσεις του προσώπου τους γιατί όλες κρύβονται κάτω από το έντονο μακιγιάζ, δημιουργώντας την απορία στους ανθρώπους ‘τι να κρύβεται εκεί μέσα;’. Το δεύτερο πράγμα είναι ότι οι άνθρωποι τείνουν να μην εμπιστεύονται αυτούς που είναι πάντα χαρούμενοι και χαμογελούν. Για πολλούς ανθρώπους, ο φόβος για τους κλόουν προκύπτει από έναν γενικότερο φόβο για πλάσματα που φορούν μάσκα, το οποίο είναι γνωστό με τον αγγλικό ορό coulrophobia.»

Συνέχισε λέγοντας «δεν μας αρέσουν τα πράγματα που στην αρχή είναι οικεία και στην συνέχεια γίνονται απόμακρα. Έτσι και οι κλόουν μοιάζουν με τους ανθρώπους, αλλά υπάρχει μια περίεργη συμπεριφορά που θα λέγαμε ότι παρεκκλίνει από το φυσιολογικό. Αν βλέπουμε τους κλόουν σε μέρη όπως σε ένα τσίρκο, οπού ανήκουν, αυτό δεν θα μας φανεί τρομακτικό. Εάν όμως τους δούμε σε ένα μέρος όπου δεν νομίζουμε ότι θα έπρεπε να είναι ή δεν αρμόζει να είναι, όπως σε έναν στενό δρόμο, τότε αυτό είναι πολύ τρομακτικό. οι άνθρωποι δεν γεννιούνται με μια φοβία στους κλόουν, αλλά σιγουρά μπορούν να έχουν γενετική προδιάθεση για μια διαταραχή άγχους. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος φόβος προέρχεται είτε επειδή μπορει το άτομο να είχε ένα τραυματικό γεγονός στην παιδική του ηλικία, γύρω από κλόουν, είτε επειδή κάποιο κοντινό του πρόσωπο του έμαθε ότι οι κλόουν είναι τρομακτικοί ή είχατε μια στρεσογόνα κατάσταση κατά την οποία βρισκόσασταν κοντά σε κλόουν και το συνδέσατε με αυτό. Αν έχετε ήδη φοβία για κλόουν, η παρακολούθηση ταινιών όπως “It” ή “American Horror Story” δεν πρόκειται να βοηθήσει, επειδή το μόνο που κάνει είναι να ενισχύσει το γεγονός ότι οι κλόουν είναι στην πραγματικότητα επικίνδυνοι και τρομακτικοί». Τόνισε το γεγονός ότι «αυτό που έχουμε ως στόχο οι ψυχολόγοι είναι να σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε την φοβία και να σας δείξουμε ότι είναι απλοί άνθρωποι με μακιγιάζ που δεν κρύβουν τίποτα τρομακτικό κάτω από αυτό»
«Εάν απλά δεν σας αρέσουν οι κλόουν, τότε πραγματικά δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα γι’ αυτό. Υπάρχει όμως, ένα σύνολο ατόμων που πραγματικά τρομοκρατούνται και αυτό παραπέμπει σε φοβία. Μέσα στην καθημερινότητα πολλοί άνθρωποι έχουν κάποιο είδος φοβίας, χωρίς όμως να σημαίνει ότι χρειάζεται κάποια θεραπεία. Η θεραπεία είναι απαραίτητη όταν η φοβία παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή του ατόμου. Για παράδειγμα, εάν φεύγετε τρέχοντας από το θέατρο επειδή μπορει να υπάρχει ένας κλόουν ή δεν πηγαίνετε στο κέντρο της πόλης επειδή υπάρχει ένα τσίρκο, τότε είναι που πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία. Το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνατε για μια φοβία είναι πρώτα απ’ όλα να αναγνωρίσετε ότι το πράγμα που φοβάστε δεν είναι επικίνδυνο. Στην συνέχεια, γίνεται η σταδιακή έκθεση του ατόμου στο αντικείμενο που του προκαλεί φόβο, έως ότου αρχίζει να αισθάνεται άνετα. Η σταδιακή έκθεση μπορει να περιλαμβάνει την παρακολούθηση της διαδικασίας του μακιγιάζ από το άτομο, ώστε να μπορέσει να καταλάβει ότι είναι ένας απλός άνθρωπος και στην συνέχεια να παρακολουθήσει την πλήρη αμφίεσή του. Αυτό, μπορει να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να ξεπεράσει τον φόβο του.»
Η ίδια έκλεισε με μια προσωπική εξομολόγηση «δεν φοβάμαι τους κλόουν. Φοβάμαι τα φίδια. Σας καταλαβαίνω».

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα