Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΠΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΥΡΙΖΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΜΑΣ

Φωτογραφία της Kate Minogianni.


Μοιραζόμαστε τον ίδιο κόσμο με τα κατοικίδια μας, όπως δεν αντιλαμβανόμαστε την ίδια πραγματικότητα.
Και οι γάτες και οι σκύλοι έχουν μόνο το 20 τοις εκατό των κωνικών φωτογραφικών υποδοχέων κυττάρων των ανθρώπων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να δουν μόνο τα χρώματα μπλε και κίτρινα. Όλα τα άλλα χρώματα είναι αποχρώσεις του γκρι. Τα σκυλιά και οι γάτες δεν μπορούν επίσης να επικεντρωθούν σε απομακρυσμένα αντικείμενα. Αν κάποιος από εμάς ξύπνησε ένα πρωί με την όραση του κατοικίδιου μας, θα πηγαίναμε αμέσως στον οφθαλμίατρο. Η βραδινή όραση τόσο των σκύλων όσο και των γατών είναι καλύτερη από τη δική μας, ωστόσο, πιθανώς από εξελικτική αναγκαιότητα.
Ο κόσμος επίσης ακούγεται διαφορετικός στις γάτες και τα σκυλιά. Η κλίμακα ακρόασης των γατών φτάνει σε εντυπωσιακές δύο οκτάβες υψηλότερες από τις δικές μας σε υπερηχογράφημα, με τους θορύβους που κάνουν οι νυχτερίδες και τα τρωκτικά, να ηχούν σε αυτές τόσο ξεκάθαρα όσο ξεκάθαρα ηχούν σε εμάς οι στριγγλιές των παιδιών.
Οι ανθρώπινες μύτες έχουν περίπου πέντε εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς, που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε τις οσμές. Οι γάτες έχουν περίπου δέκα έως δεκατέσσερις φορές αυτόν τον αριθμό, ενώ τα σκυλιά έχουν μεταξύ 150 και 300 εκατομμυρίων υποδοχείς, καθιστώντας την αίσθηση της όσφρησης στους σκύλους χίλιες φορές μεγαλύτερη από τη δική μας. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους οι σκύλοι ανιχνευτές χρησιμοποιούνται από τις Δυνάμεις των Συνόρων της Αυστραλίας, και εκπαιδεύονται ως σκύλοι προειδοποίησης για τον διαβήτη, καθώς και ως σκύλοι προειδοποίησης για τους ανθρώπους που ζουν με επιληψία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγονται πρωτοποριακές δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν τα Ιατρικά Σκυλιά Ανίχνευσης μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση μιας ποικιλίας καρκίνων - συμπεριλαμβανομένου του προστάτη, του μαστού και άλλων - προσφέροντας μια πολύ διαφορετική μορφή «εργαστηριακού ελέγχου».

Τα περισσότερα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των γατών και των σκύλων, έχουν ένα πρόσθετο οσφρητικό σύστημα, το βορμοναζασικό όργανο (VNO), το οποίο πέφτει κάπου ανάμεσα στη μυρωδιά και τη γεύση. Όταν Όταν πέσουν πάνω σε μια μυρωδιά που τους ενδιαφέρει, τραβώντας το άνω χείλος τους προς τα πάνω και ανοίγοντας λίγο το στόμα τους για μερικά δευτερόλεπτα, αυτή η μυρωδιάς / γεύση μπαίνει μέσα.
Οι ικανότητες των κατοικίδιων ζώων μας να ακούν και να μυρίζουν ξεπερνούν κατά πολύ τις δικές μας. Και άλλα ζώα έχουν εξαιρετικές αντιληπτικές δυνατότητες αρκετά διαφορετικές από εμάς. Τα κητοειδή, όπως τα δελφίνια, στην πραγματικότητα «βλέπουν» σε 3D χρησιμοποιώντας echolocation. Οι ελέφαντες επικοινωνούν σε ένα κύμα μπάσων το οποίο δεν μπορούμε να ακούσουμε, αλλά μπορούμε να νιώσουμε, ακριβώς στο ηλιακό πλέγμα, αν τύχει να είμαστε κοντά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι έντονα οπτικά όντα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό που βλέπουμε είναι πολύ λιγότερο ζωντανό για τα κατοικίδια ζώα μας - και ότι μπορούν να ακούσουν και να μυρίσουν μια πολύ πιο συναρπαστική πραγματικότητα από αυτή που εμείς θα μπορέσουμε ποτέ να γνωρίσουμε.
(Απόσπασμα από το βιβλίο του David Michie, “Buddhism for Pet Lovers”)


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα