Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Τάντρα χωρίς δάκρυα



Η τάντρα έχει εισχωρήσει για τα καλά στη ζωή μας. Διάφορα sites ακόμα και με το πιο άσχετο περιεχόμενο δίνουν lifestyle οδηγίες για την επίτευξη ταντρικού σεξ. Σε πληθώρα ευρωπαϊκών πρωτευουσών φυτρώνουν σαν μανιτάρια μαγαζιά με τίτλο Tantric massage και Tantric Sex Show. Βέβαια όλα αυτά λίγη σχέση έχουν με γνήσιες ανατολικές διδασκαλίες , καθώς αυτό που συμβαίνει είναι η εκμετάλλευση της εμπορική απήχησης που πλέον έχει αποκτήσει το όνομα Tantra.

Θα μπορούσε κανείς να περιγράψει την Τάντρα σαν ένα αρχαίο ινδο-άριο σύστημα μυστικιστικών αντιλήψεων και συνάμα ένα σύνολο πρακτικών κανόνων με την εφαρμογή των οποίων οι πιστοί ή μύστες επιδιώκουν να φτάσουν σε ανώτερα ή και υπερβατικά επίπεδα συνείδησης.

Kανείς μας δεν μένει ανεπηρέαστος από το ψυχοσωματική μόλυνση του δυτικού πολιτισμού. Οι περισσότερες μορφές της Τάντρα ριζικά αντίθετες στα πρότυπα του δυτικού τρόπου ζωής προσπαθούν να προσφέρουν στον ενδιαφερόμενο απελευθέρωση από τα δεσμά που συνήθως δρουν περιοριστικά για την περαιτέρω εξέλιξη του. Οι  συνήθειες,  τα εξαρτημένα ηθικά και σεξουαλικά αντανακλαστικά της δυτικής κοινωνίας, οι παγιωμένες αντιλήψεις που έχουμε δομήσει για το τι οφείλει να είναι ο εαυτός μας αποτελούν τροχοπέδη προς τη ψυχοσωματική εξέλιξη που μπορεί να προσφέρει η Ταντρα

Σβήσιμο και επαναπρογραμματισμός. Αποδόμηση και απελευθέρωση

Όλα τα άλλα είναι πληροφορίες. Ανούσιες κι ανώφελες ή χρήσιμες κι αποτελεσματικές , οι πληροφορίες συνιστούν τη κατώτερη μορφή γνώσης η οποία μπορεί να καθηλώσει εάν δεν χρησιμοποιηθεί πρακτικά , με στόχο πάντα τη ψυχοσωματική αλλαγή.

Tα περισσότερα βιβλία , τα περισσότερα άρθρα είναι φτιαγμένα για κατανάλωση χρόνου , δημιουργία ελπίδας και προσφοράς νέων σκέψεων. Πόσοι διαβάζουν ένα βιβλίο με στόχο όχι τη συλλογή πληροφοριών αλλά την εφαρμογή των πληροφοριών;
Ο δρόμος της τάντρα είναι ανοιχτός για όποιον επιθυμεί να γευτεί τις πανίσχυρες δυνάμεις της Αλλαγής , να δοκιμάσει τα όρια του , να ξεφύγει από τα δεσμά του εαυτού , να νιώσει την υπέρβαση και τις νέες μορφές αντίληψης του κόσμου γύρω του. Μια ενδοσκόπηση στα εσώψυχα μας για το τι είναι αυτό που πραγματικά μας ελέγχει ; τι ειναι αυτό που μας κινητοποιεί ;

Εάν μάθεις την απάντηση μπορείς να γνωρίσεις καλύτερα το βαθύτερο εαυτό σου και να αρχίσεις να τον αλλάζεις όπως εσυ επιθυμείς

Ποιες είναι οι δυνάμεις μέσα σου που έχουν υφάνει τον ιστό της προσωπικότητας σου ; Η εξουσία , το σεξ, η λαγνεία . Βρες τις απαντήσεις , κυριάρχησε στον εαυτό σου και ξεκίνα το δύσκολο έργο της αποστασιοποίησης.


Η Τάντρα δεν είναι φτιαγμένη για το δυτικό μυαλό που αρέσκεται στη σταθερότητα , στην ισχυρή αντίληψη ότι το εγώ του είναι ο απόλυτος σκοπός ύπαρξης  σε αυτό το κόσμο. Ο Ταντρίκα γνωρίζει πως η προσωπικότητα δεν είναι παρά ένα κουστούμι που έχει υφάνει επιδέξια το Εγώ.

Έτσι τη χρησιμοποιεί αυτός για να επιτελέσει τους στόχους του και όχι το αντίστροφο.  Δεν είναι έρμαιο της προσωπικότητας του αλλά ο απόλυτος προγραμματιστής της.
Η χρήση λιγοστών λέξεων ή και ο όρκος σιωπής είναι ένας τρόπος των Ανατολικών για να αποφύγουν τις λαίμαργες σπειροειδής δίνες που προκαλεί το Εγώ , η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου.

Το Εγώ τρέφεται και προσκολλάται πολύ εύκολα σε αυτά που θρέφουν το ναρκισσισμό μας ! Αποφεύγοντας τη ταύτιση με οτιδήποτε , επιτυγχάνοντας αποστασιοποίηση γλιτώνεις  το άγχος ,  τον ακατάπαυστο νοητικό θόρυβο του εαυτού και τους ανούσιους εσωτερικούς διαλόγους.  
Έτσι μπορείς να αφιερωθείς στην επέκταση της συνείδησης και την εξερεύνηση νέων νοητικών καταστάσεων χωρίς να αποσπάσαι  από καταστάσεις που δεν υπηρετούν τους στόχους σου.

Η Τάντρα είναι ένας δρόμος προς το μετασχηματισμό του ανθρώπου , το θάνατο του παλιού και τη γέννηση του νέου , εάν δεν είσαι έτοιμος να αφήσεις πίσω τις συνήθειες σου, τις σκέψεις σου , τα κόμπλεξ σου , αυτός ο δρόμος δεν είναι για εσένα. 

Φυσικά δεν είναι εύκολο να σπάσεις το κοινωνικό προγραμματισμό. Η προσωπικότητα που έχεις φτιάξει όλα αυτά τα χρόνια διαθέτει ισχυρούς αμυντικούς μηχανισμούς οι οποίοι θα σαμποτάρουν συνειδητά ή ασυνείδητα τη προσπάθεια σου.
Δικαιολογίες ίσως αρχίσουν να εμφανίζονται και αργά και ομαλά θα αρχίσεις να οδηγείσαι στη κανονικότητα που έχεις συνηθίσει όλο αυτό το καιρό .

Πέρα απο το Εγώ , άλλος ένας εχθρός είναι το στενό φιλικό αλλά και οικογενειακό περιβάλλον που τις περισσότερες των περιπτώσεων αποδοκιμάζει τις αλλαγές που βλέπει , ενοχλημένο αφού αυτές ξεπερνούν τα αποδεκτά standard κανονικότητας ( co-dependency και symbiotic psychosis τα ονομάζει η pop ψυχολογία)  .

 Όταν προσπαθείς να αλλάξεις θεμελιακά , δημιουργείς θέλοντας και μη , εχθρούς. Όταν η ταυτότητα σου είναι συνδεδεμένη με τη ταυτότητα τρίτων , οι αλλαγές στον εαυτό σου επηρεάζουν άμεσα και τους υπόλοιπους .

Αυτός ο απλός κανόνας δημιούργησε την ανάγκη για δημιουργία μοναστικών συστημάτων κάτι που ήταν θεμελιώδες τόσο στα Αιγυπτιακά όσο και Ελληνικά μυητικά κέντρα.


Ο Βούδας ήταν ξεκάθαρος όταν έλεγε 'γιατί ρωτάς απο που προήλθε το βέλος στο στήθος σου ; ποιος το έφτιαξε; ποιος το εκτόξευσε ; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να το αφαιρέσεις και να θεραπευτείς'

Με όρους Gurdjieff , η δουλειά του μύστη είναι να δημιουργήσει έναν εαυτό. Με βουδιστικούς όρους η εργασία του είναι να εξουδετερώσει τους ψεύτικους και να ενωθεί όλο και περισσότερο, να ενσωματώσει όσο περισσότερο μπορεί , στοιχεία της συμπαντικής ολότητας στη μονάδα του σώματος του.
Στην Ινδουστική Τάντρα ο στόχος είναι η Δύναμη, με την ενεργειακή, σαμανιστική έννοια. Η Δύναμη του Ερπετού , η Κουνταλίνη πρέπει να ανέβει τα κανάλια της Σουσούμνα , κάτι που προϋποθέτει το ξεμπλοκάρισμα όλων των φραγμών που κινούν τη κουνταλίνη σε λάθος κατευθύνσεις κάνοντας μας νευρωτικούς και καταθλιπτικούς.

Ταντρική Γιόγκα : Ο δρόμος προς την εκστατική ένωση

Όπως θα περίμενε κανείς , αρκετές πρακτικές τεχνικές της Τάντρα , απαλλαγμένες απο το εξαιρετικά χρονοβόρο ανατολικό τελετουργικό στοιχείο τους , έχουν υιοθετηθεί και εφαρμόζονται από πάμπολλες απόκρυφες δυτικές αδελφότητες κάθε λογής και είδους.

Η εκστατική εμπειρία στο σεξ είναι κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμη και τυχαία , με μόνη προϋπόθεση να έχει αφεθεί κανείς ολοκληρωτικά τη στιγμή του πάθους του.

Μπορεί να συμβεί ανάμεσα σε εραστές που γνωρίζονται χρόνια ή σε άλλους που βρίσκονται για πρώτη φορά μαζί , σε ανθρώπους που είναι ερωτευμένοι και νοιάζονται ο ένας για τον άλλον ή που απλά θέλουν να περάσουν μία νύχτα μαζί. Το καθοριστικό είναι το πόσο πολύ έχουν αφεθεί και παραδοθεί από τους καθημερινούς εαυτούς τους εκείνη τη στιγμή.

Σπάνια μπορεί κανείς να παραμείνει ο ίδιος άνθρωπος αφού βιώσει μία εκστατική εμπειρία μέσα απο το σεξ : μοιάζει με το σατόρι των Ζεν μοναχών , ακόμη και αν δεν αλλάζει τίποτα εξωτερικά στη ζωή του , εσωτερικά έχουν συντελεστεί μεταμορφώσεις καθοριστικές για την μετέπειτα πορεία του.

Είναι δύσκολο να προσεγγίσει τέτοιες καταστάσεις με τη μέθοδο της γραφής. Ωστόσο θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το σατόρι  με το peak experience που περιέγραψε ο Dr. Maslow κι αλλοι διάσημοι γκεστάλτ ψυχολόγοι ή ίσως με το ωκέανιο συναίσθημα των ψυχαναλυτών 
Ο οργασμός καλύπτει το σώμα , το μυαλό οδηγείται σε παράλυση για μερικά δευτερόλεπτα από το νευρικό σύστημα , ένας μικρός θάνατος επιτυγχάνεται ή la petite morte όπως είναι γνωστό στα γαλλικά. Άραγε ο χρόνος του οργασμού μπορεί να επεκταθεί ;


Η επίτευξη του πολυφασικού οργασμού

Μπορεί να επεκταθεί εαν μεγαλώσει και η διάρκεια της σεξουαλικής πράξης λένε οι ψυχολόγοι ονομάζοντας αυτή τη διαδικασία πολυφασικό οργασμό.

Βέβαια αρκετούς αιώνες πριν το διαπίστωσαν οι Ταντρικοί εφαρμόζοντας πολλές τεχνικές γύρω απο τη σεξουαλική λειτουργία. Οι εραστές στο ταντρικό σεξ αφήνουν μακριά τους καθημερινούς τους εαυτούς και μετατρέπουν τα σώματα τους σε δοχείο της θεϊκης διπλής ενότητας που εκφράζεται με το γνωστό δίπολο Shiva και Shakti.

Μια ολοκληρωμένη ταντρική σεξουαλική τελετουργία απαιτεί χρόνο. Τελετουργικό λουτρό των εραστών , τα γνωστά στη ταντρική ορολογία 5M , madya(κρασι), mamsa ( κρέας ) , matsya ( ψάρι ) , mudra ( δημητριακά με αφροδισιακές ιδιότητες) και φυσικά maithuna ( σεξ ). Πριν τη σεξουαλική επαφή ο ταντρίκα αρχίζει να κάνει διαλογισμό και αυτοσυγκέντρωση σε ένα γιάντρα , δηλαδή σ ένα ιερό γεωμετρικό σχέδιο που εκφράζει συμβολικά την υπερβατική ουσία της σάκτι του.

Ο μύστης απαγγέλει μάντρα με τα οποία οραματίζεται το γηινό στοιχείο του σώματος του να διαλύεται και να μετατρέπεται σε άσπιλο λευκό φως. Με τη τεχνική της nyasa αγγίζει με τις άκρες των δακτύλων και τις παλάμες του διάφορες δυναμικές ενεργειακά περιοχές του σώματος με σκοπό να τις ενεργοποιήσει. Το ταντρικό σεξ διακόπτεται από απαγγελίες μάντρα και τελετουργικές επικλήσεις.


Η κατακράτηση της εκσπερμάτωσης  κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης αποτέλεσε επτασφράγιστο μυστικό για αρκετούς αιώνες.
Ο οργασμός γίνεται ένα ολικό γεγονός και εξαπλώνεται σε κάθε κύτταρο του σώματος. Όταν δύο εραστές βρίσκονται σε βαθύ σεξουαλικό οργασμό , λιώνουν ο ένας μέσα στον άλλο γίνονται ακριβώς όπως ο κύκλος γιν γιανγκ, είναι σαν κύκλος και δονούνται μαζί , παλλονται στη συμφωνία της έκστασης. Οι καρδιές τους δεν είναι πια χωριστές , οι χτύποι τους δεν είναι πια χωριστοί , έχουν γίνει μία μελωδία , μία αρμονία. Τα οφέλη είναι συσσώρευση ενέργειας αλλά στο ρου της ιστορίας πολλοί αποκρυφιστές χρησιμοποίησαν παρόμοιες μεθόδους για το σκίσιμο του πέπλου.
Τελικά ίσως το σεξ να μην είναι  μόνο μία απλή εκτόνωση , ένα αρχέγονο ένστικτο αναπαραγωγής   και η ανταλλαγή σωματικών υγρων. 
Πίσω απο τη μακρινή αλλά όχι ξεχασμένη δεκαετία των 60s η φωνή του Tim Leary αντηχεί : Κάθε άνδρας είναι ιερέας, κάθε γυναίκα ιέρεια , κάθε κρεβάτι βωμός!

Bιβλιογραφία 
Τantra without tears , Hyatt falcon publications


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα