Βρίσκονται στη μέση του πουθενά: 400 μυστηριώδεις κατασκευές, ηλικίας 9.000 ετών. Ποιος ήταν ο αρχαίος λαός που τις κατασκεύασε και για ποιο λόγο;
Ορισμένες από τις “πύλες” συνδέονται με αρχαίες συγκεντρώσεις λάβας στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, ο σκοπός τους όμως παραμένει άγνωστος. Πηγή: Google Earth
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για τις 400 μυστηριώδεις πέτρινες “πύλες”, ηλικίας 9.000 ετών που βρέθηκαν στη Σαουδική Αραβία. Κανίς δεν γνωρίζει ποιοι τις έφτιαξαν και για ποιον σκοπό.
Οι πέτρινες πύλες βρίσκονται βαθιά μέσα στις ερήμους της Σαουδικής Αραβίας, ενώ πολλές είναι στις πλαγιές αρχαίων συγκεντρώσεων λάβας.
Φυσικά ο όρος “πύλες” είναι περιγραφικός και όχι κυριολεκτικός, επειδή ως τέτοιες φαίνονται στις δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν από τον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας Ντέιβιντ Κέννεντυ, ειδικό στις αρχαιολογικές αεροφωτογραφίες της Μέσης Ανατολής.
Πρόκειται για τεράστιες ορθογώνιες κλειστές κατασκευές, δεκάδων ή και εκατοντάδων μέτρων, που κατασκευάστηκαν στη μέση του πουθενά, από έναν άγνωστο λαό για άγνωστους λόγους.
Πολλές βρίσκονται σε ερημικές εκτάσεις, άλλες σε χωράφια αγροτών και άλλες σε αρχαίους θόλους λάβας. Το εντυπωσιακό είναι πως όταν άρχισαν να φτιάχνονται αυτές οι πέτρινες κατασκευές, η λάβα ήταν πιθανότατα ενεργή και έβραζε.
Ορισμένες από τις “πύλες” που βρέθηκαν συνδέονται με αρχαίες συγκεντρώσεις λάβας στη Σαουδική Αραβία. Ο σκοπός τους είναι άγνωστος. Photo: D. Kennedy, Arabian Archaeology and Epigrahy. Πηγή: Supplied
Μια πλησιέστερη ματιά των μυστηριωδών κατασκευών σε συγκεντρώσεις λάβας από τον δορυφόρο της Google. Πηγή: Google Earth
Οι μυστηριώδεις κατασκευές βρίσκονται στην ηφαιστειακή περιοχή Χαράτ Καϊμπάρ (Harrat Khaybar) της Σαουδικής Αραβίας.
Σήμερα είναι ένας ερημότοπος αποτελούμενος από βασάλτη, το έκχυτο εκρηξιγενές πέτρωμα το οποίο σχηματίζεται από την ταχεία ψύξη της βασαλτικής λάβας, όταν αυτή φτάνει στην επιφάνεια του εδάφους. Η περιεκτικότητά του σε οξείδιο του πυριτίου είναι κάτω από 50%, με περιεκτικότητα κατά μάζα σε χαλαζία κάτω από 20%.
Εκτός της Αραβικής Χερσονήσου, ο βασάλτης απαντάται σε περιοχές όπου έλαβαν χώρα εκτεταμένες ροές λάβας, όπως τα νησιά της Χαβάης, στο οροπέδιο Ντέκκαν, στην Ισλανδία, στην Παταγονία και τα νησιά Φίνγκαλ στη Σκωτία. Βασάλτης έχει βρεθεί επίσης στην Ιώ, τον τρίτο μεγαλύτερο δορυφόρο του Δία, στη Σελήνη, στον Άρη, την Αφροδίτη και στον αστεροειδή 4 Εστία.
Σαουδάραβες ερασιτέχνες αρχαιολόγοι ψάχνουν στην έρημο για μυστηριώδεις κατασκευές, χρησιμοποιώντας τις δορυφορικές φωτογραφίες του οργανισμού Google Earth. Image: Supplied
Όπως είπαμε, όταν στην περιοχή του Χαράτ Καϊμπάρ οι άγνωστοι κατασκευαστές δημιουργούσαν περίπου το 7000 π.Χ. αυτές τις αινιγματικές κατασκευές, ο τόπος έβραζε, καθώς η βασαλτική λάβα κυλούσε ολόγυρα, ενώ υπό κανονικές συνθήκες δεν θα είχε μείνει κανείς ζωντανός από τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις. Αυτά τα αινίγματα απασχολούν τους αρχαιολόγους, καθώς μερικοί από τους πέτρινους τοίχους των πυλών είναι στην πραγματικότητα θαμμένοι κάτω από ροές λάβας – ένας σίγουρος δείκτης της ηλικίας τους.
Οι πέτρινοι τοίχοι δεν είναι αρκετά ψηλοί, για να θεωρηθεί ότι ήταν μάντρες όπου φυλάσσονταν ζώα, ενώ το μήκος τους ποικίλει από 200 έως 519 μέτρα. Πολλές κατασκευές βρίσκονται σε επικλινές έδαφος. Κάποιες είναι σαν στήλες, σαν το γράμμα “Ι”, οι περισσότερες όμως είναι ορθογώνια παραλληλόγραμμα.
Σε μικρογραφία, μοιάζουν πολύ με τις Γραμμές της Νάσκα στο Περού, οι οποίες είναι ορατές μόνο από τον ουρανό.
«Η ταυτοποίηση, η χαρτογράφηση και η προκαταρκτική ερμηνεία υποδηλώνουν μια πολύ αρχαία ημερομηνία στην εκτέλεση των έργων –ίσως και αρχαιότερη από το 7000 π.Χ.– αλλά καμία προφανής εξήγηση του σκοπού τους δεν μπορεί να διαφανεί», γράφει ο καθηγητής Κέννεντυ.
«Οι πύλες βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά σε θλιβερά έρημες και αφιλόξενες εκτάσεις λάβας με ελάχιστο νερό ή βλάστηση, τοποθεσίες που είναι από τις πιο ανεπιθύμητες στο είδος μας».
Κάποιες από τις πέτρινες πύλες που υπάρχουν σε αυτή την πλαγιά ενός κώνου λάβας, θα πρέπει να φτιάχτηκαν όταν η ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν έντονη. Πηγή: Google Earth
«Οι εκτάσεις λάβας είναι συχνά πλούσιες σε αρχαιολογικά ευρήματα», σημειώνει ο καθηγητής Κέννεντυ, «υποδηλώνοντας ένα παρελθόν με νερά και άφθονη βλάστηση, που επέτρεψε την ανάπτυξη οικισμών, σε μέρη που σήμερα είναι άγονα.
»Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πολύ καλύτερα εξερευνημένο πεδίο λάβας της Ιορδανίας, όπου υπάρχουν πολλές χιλιάδες κυκλικές κατασκευές από πέτρα, τις οποίες οι Βεδουίνοι αποκαλούν “έργα των παλαιών ανθρώπων”».
Δορυφορική φωτογραφία που δείχνει πέτρινες κατασκευές που βρέθηκαν στη σαουδαραβική έρημο, ενώ το σκίτσο δίπλα περιγράφει τη σχέση μεταξύ τους. Photo: D. Kennedy, Arabian Archaeology and Epigrahy. Πηγή: Supplied
Οι ερευνητές, που έχουν δημοσιεύσει τα πορίσματα της μελέτης τους στην επιθεώρηση Arabian Archaeology and Epigraphy, λένε ότι έχουν βρει ενδείξεις και άλλες αρχαίες κατασκευές στην περιοχή.
Οποιαδήποτε προσπάθεια ερμηνείας είναι αυτή τη στιγμή άκαιρη. Οι αρχαιολόγοι θα πρέπει να πάνε να κάνουν έρευνες επιτόπου, σε ένα αφιλόξενο τοπίο, που αντιμετωπίζει εχθρικά τον επισκέπτη. Θα πρέπει όμως να το κάνουν, αν θέλουν να προσδιορίσουν επακριβώς την χρονολογία κατασκευής, συλλέγοντας δείγματα για να χρονολογηθούν με τον άνθρακα-14.
Κάποιες από τις κατασκευές περικλείουν μικρότερες σχήματος τροχού, που θα μπορούσαν να χρησίμευαν ως χώροι φύλαξης ζώων κατά τη Νεολιθική Περίοδο. Οι κατασκευές αυτές είναι επίσης γνωστές ως “Χαρταετοί” και σε ορισμένους λαούς του αρχαίου κόσμου χρησίμευαν ως “Παγίδες Πνευμάτων”. Είναι όμως πιθανό οι κατασκευές αυτές να είναι μεταγενέστερες.
Μια επιλογή από τις διάφορες “πύλες” που εντοπίστηκαν στην περιοχή Χαράτ Καϊμπάρ (Harrat Khaybar) της Σαουδικής Αραβίας. Photo: D. Kennedy, Arabian Archaeology and Epigrahy. Πηγή: Supplied
Να σημειωθεί ότι πριν ασχοληθούν με τα ευρήματα οι αρχαιολόγοι, τις “πύλες” εντόπισαν τυχαία Σαουδάραβες ερασιτέχνες αρχαιολόγοι και ερευνητές που ενδιαφέρονταν για την ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας τους. Δημιούργησαν μάλιστα ένα site στο οποίο εκθέτουν τις φωτογραφίες των ευρημάτων τους.
ν
ν
ν
youmagazine
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.