Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

6 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΑΛΕΝΤΟ


Πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κυρίαρχη σφαίρα του εγκεφάλου μας καθορίζει το αν θα είμαστε κορυφαίαοι μαθηματικοί, καλλιτέχνες ή πολύγλωσσοι. Το γεγονός ότι δεν γεννηθήκαμε όλοι για όλα και ότι ακόμη και οι άνθρωποι με πολλά ταλέντα δεν μπορούν να είναι άψογοι στα πάντα, είναι κάτι πασίγνωστο και πριν να γίνουνε αυτές οι μελέτες. Δεν είναι δυνατό, δηλαδή, να είμαστε όλοι εξαιρετοκοί ζωγράφοι ή μηχανικοί αεροσκάφων. Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να ασχολούμαστε με κάποια τέχνη, όχι επειδή είμαστε καλοί αλλά επειδή αυτό μπορεί να επιρεάζει πάρα πολύ θετικά τις διάφορες σφαίρες της ζωής μας.


Η τέχνες όπως η ζωγραφική και η μουσική αναπτύσσονται μαζί με τον άνθρωπο. Μπροστά σας είναι οι 6 λόγοι να δείξετε την δημιουργικότητα σας με οποιονδήποτε καλλιτεχνικό τρόπο. Η ιδέα δεν είναι να το κάνετε με επιτυχία αλλά να απολαύσετε την ίδια την διαδικασία της δημιουργίας.
Ένα πινέλο ζωγραφικής στα χέρια σας θα μειώσει το επίπεδο του στρες και της αναστάτωσης

Οι 2 μελέτες με όχι πολλούς συμμετέχοντες απέδειξχαν ότι 30-45 λεπτά ζωγραφικής διεγείρει τον εγκέφαλο να απελευθερώσει την ορμόνη κορτιζόλη. Αυτή η ορμόνη μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και κάνει τον εγκαίφαλο μας να λειτουργήσει χωρίς πιέση. Οι μελέτες επίσης έδειξχαν ότι το εφέ αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητα μας να ζωγραφίζουμε. Το μόνο που είναι σημαντικό είναι η διαδικασία. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι κινήσεις με το πινέλο στον καμβά ζωγραφικής τους βοηθάνε να χαλαρώσουν και να σκέφτοναι πιο σαφώς.


 
Θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι, κατά τη δική μας γνώμη, ίσως δεν πρέπει το πινέλο να είναι αποκλειστικά ένα πινέλο ζωγραφικής, πολλοί άνθρωποι που ασχολοόυνται με ντεκουπάζ ή με π.χ. συντήρηση επίπλων, θα ακούσετε πόσο τους χαλαρώνει η διαδικασία εφαρμογής χρωμάτων ή ακρυλικού βερνίκιου στην επιφάνεια. Η ίδια η μελέτη μάλλον θέλει και άλλα τεστ, αλλά μπορείτε κα μόνοι σας να δοκιμάσετε αν θα σας βοηθήσει το να κρατάτε πινέλο και με τέτοιο τρόπο να απελευτερώσετε από την πίεση της χαοτικής σύγχρονης κοινωνίας.
Η δημιουργία των εικαστικών τεχνών ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο

Μια άλλη μελέτη με το παρόμοιο θέμα έχει πιο συγκεκρημένα αποτελέσματα. Δείχνει ότι είναι εξαιρετικά καλό για τον εγκαιφαλό μας το να παρακολουθούμε κάποιο έργο εικαστικών τέχνων επειδή προωθεί διάφορες δραστηριότητες στον εγκέφαλο, αλλά τη δημιουργία του αποδεδειγμένα ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων στον εγκαίφαλο.


Και το να παρακολουθούμε και το να δημιουργούμε ένα έργο είναι πολύ καλή άσκηση για και οι συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες – πράγμα κάπως παρόμοιο με όταν ας πούμε ασχολούμαστε με άρση βαρών και μετά μπορούμε να σηκώσουμε ένα κρεβάτι χωρίς να μας βοηθήσει κανείς.
Το να δημιουργούμε έργα τέχνης βοηθάει να ξεπεράσουμε θλίψεις
Οι ψυχολόγοι συχνά συμβουλεύω να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήμα μας και τις θλίψεις, ώστε να μάθουμε να ζούμε με αυτά και να τα ξεπεράσουμε πιο γρήγορα. Μια ψυχολιγική μελέτη όμως  δείχνει ότι ο πιο εύκολος τρόπος για να νιώσουμε ανακούφωση από τις λύπες και θλίψεις είναι να... ασχολούμαστε με κάτι δημιουργικό!


Ζωγραφική ή σύνθεση μουσικής με κάποιο ευχάρστο θέμα τη ώρα που είμαστε λυπημένοι επιταχύνει την ικανότητα μας να συνεχίσουμε με νορμάλ ρύθμο ζωής μετά από κάποια θλιβερά γεγονότα. Και πάλι εδώ, σημασία έχει η ίδια διαδικασία και όχι το αποτέλεσμα και πόσο καλό θα είναι το έργο σας.
Ακόμα και το να γράφετε και ζωγραφίζετε άσκοπα είναι... τέχνη!
Ή να το πούμε καλύτερα, ακόμα και αυτά έχουμε ένα θετικό εφέ, άσχετο με το πώς μοιάζουν, και είναι σίγουρο ότι αυτά δεν είναι έργα τέχνης. Στην μελέτη αποδείχθηκε ότι αύτες οι άσχετες γραμμές και σκίτσα στο χαρτί που τα κάνουμε π.χ. όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, μας βοηθάνε να θυμιθούμε και να μείνουνε λεπτομέρειες στο μυαλό μας. Αυτό μπορείτε πολύ εύκολα να δοκμάσετε και εσείς. Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που θα σας πει κάποιος το τηλέφωνό του, αντί να το γράψετε το ίδιο, πείτε το μερικές φοράς την ίδια στιγμή σχεδιάζωντας κάτι άσχετο στο χαρτί.


Το να γράφουμε για τα προβλήματά μας μάς βοηθάει να τα λύσουμε
Μια από τις μεθόδους θεραπίας της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών η οποια εφαρμόζεται εδώ και πολύ καιρό, έχει τη προεύελσή της στη δημιουργική γραφή. Στην ψυχοθεραπία, πολύ συχνά η ασθενείς χρησιμοποιούνε ημερολόγιο σκέψεων. Η ιδέα είναι εκεί να γράφουν τις δύσκολες σκεψεις, τους φόβους ή μάλλον τους στοχούς σας και τάσεις προς το καλύτερο. Στην καθημερινή μας ζωή, το να γράφουμε τις σκέψεις μας θα μας βοηθήσει να συγκεντρώσουμε, να καθαρίσετε το μυαλό σας και ναι λύσετε κάποιo πρόβλημα. Δεν είναι απαραίτηο να διαβάσει κανείς μετά το λογοτεχνικό σας έργο. Αρκεί να το γράψετε να σας βοηθήσεις.
Η μουσική διεγείρει τον εγκέφαλο
Σε όλους μας είναι γνωστό ότι το να ασοχλείται με μουσική κάποιος έχει πολλά πλεονεκτήματα. Τα παιδιά μαθαίνουν από τις μικρότερες ηλικίες να παίζουν κάποιο όργανο και να τροαγουδάνε, κάτι που μπορεί να τα βοηθήσει να μαθαίνουν ξένες γλώσσες, να έχουν καλύτερη μνήμη και να μην ντρέπονται. Πρέπει όμως να πούμε ότι η μουσική υπηρέαζει θετικά και τους μεγάλους. Ξεχάστε αν έχετε ή δεν έχετε ταλέτνο, τραγουδήστε τουλάχιστον όταν κάνετε μπάνιο, να μην σας ακούσει κανείς, σίγουρα θα σας βοηθήσει να απελευθερώσετε από τα αρνιτικα συναισθήματα που σας πνίγουνε.


Εμείς εδώ αναφέραμε παραδείγματα για συγκεκρημές τέχνες, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες που δεν μπήκαν στη λίστα μας και είναι χρήσιμες. Αν σας αρέχουν τα σπορ, δοκιμάστε τον χώρο για παράδειγμα και απολαύστε την τέχνη με τέτποιο τρόπο. Αν δε σας αρέσουν ι λέξεις, δοκιμάστε με ένα πινέλο να φτιάχνετε αφηρημένα έργα τέχνης, χωρίς να στκέφτεστε τα αποτελέσματα. Μην ξεχάσετε, σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα