Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΕΞ, ΕΡΩΤΑΣ Κ' ΑΓΑΠΗ: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ... (ΜΕΡΟΣ 3)! ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΤΟΥ ΣΕΞ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ



Στο σημερινό άρθρο μας είπανε να χαλαρώσουμε λίγο το κλίμα (σε σχέση με τα δύο -ΕΔΩ και ΕΔΩ- προηγούμενα άρθρα μας) και να μιλήσουμε για τα παράδοξα του έρωτα και του τι μας «λένε» οι έρευνες και οι επιστήμες. 

Θεωρούμε πως θα βρείτε το σημερινό άρθρο μας άκρως ενημερωτικό, χαλαρό μα κυρίως διασκεδαστικό. 

Βέβαια πριν σας παρουσιάσουμε το κυρίως ζουμί του σημερινού θέματος, σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε με μία κάπως ποιητική, μα ρεαλιστική συνάμα, προσέγγιση γύρω στα παράδοξα του έρωτα! 

Επίσης, όπως θα αντιληφθείτε διαβάζοντας το άρθρο, γράφτηκε ταυτόχρονα από «αρσενικά και θηλυκά» μέλη της ομάδας μας. Θα πρέπει μάλλον να ζητήσουμε από το nikvas να τις σουτάρει από την ομάδα μας, μουαχαχαχαχ (ο λόγος: διότι σε κάποιο σημείο, στο σημερινό άρθρο, τα χώνουν στους άντρες … πλάκα κάνουμε)… 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…





 ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Pascal Bruckner, Το παράδοξο του έρωτα – Εκδ. Πατάκη 

Η υπερβολή της εποχής μας συνοψίζεται στο άπιαστο όνειρο: όλα σε ένα ή τα θέλω όλα. 

Ένα και μοναδικό πλάσμα πρέπει να συμπυκνώνει όλες μου τις προσδοκίες. Ποιος μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοια απαίτηση; Η ιλιγγιώδης αύξηση των διαζυγίων στην Ευρώπη δεν οφείλεται στον εγωισμό μας αλλά στον ιδεαλισμό μας: είναι αδύνατο να ζήσουμε μαζί, απέναντι στο είναι δύσκολο να μείνουμε μόνοι. Τα ζευγάρια διαλύονται όχι από απογοήτευση, αλλά από υπερβολική ιδέα για τον εαυτό τους. 

Από τον έρωτα δεν μένει παρά «το κεραυνοβόλο βλέμμα του θεού» (Αντρέ Μπρετόν) κι αυτό είναι το πρόβλημα. Παραφορτώνουμε το καράβι, το επενδύουμε με τόσες ελπίδες, ώστε τελικά ναυαγεί. Δεν υποφέρουμε από έλλειψη συναισθημάτων αλλά από υπερβολική ανάγκη για συναισθήματα. Πιστεύω ακόμα στον μεγάλο έρωτα, ακούμε να λέμε. Όμως δεν έχει νόημα να πιστεύουμε σε μία αφηρημένη έννοια, όσο αξιοθαύμαστη κι αν είναι, καλύτερα να πιστεύουμε στα άτομα, τα ευάλωτα και ατελή άτομα. Αγαπώντας τον έρωτα καταλήγουμε στην εξιδανίκευσή του. 

Κάποτε αποκλεισμένος από τον γάμο, ο έρωτας-αίσθημα διαλύθηκε εκ των έσω προτού μπει σε κίνδυνο από τις υπερβολικές φιλοδοξίες – η βουλιμία του σηματοδοτεί και την απώλειά του. Από τότε που αφαιρέθηκαν τα εμπόδια που τον τροφοδοτούσαν με το να τον φρενάρουν, είναι υποχρεωμένος να βρει μόνος του τα μέσα για να ανανεωθεί. Πεθαίνει, όχι από τα εμπόδια που συναντά, αλλά από την εύκολη επιτυχία του. Λένε ότι το πάθος είναι ακαταμάχητο: πράγματι, αντιστέκεται σε όλα εκτός από τον ίδιο του τον εαυτό. 




Η αρχαία τραγωδία αντέτασσε μια αδύνατη ένωση στη σκληρή τάξη των πραγμάτων – η σύγχρονη τραγωδία είναι ο έρωτας που σκοτώνει τον εαυτό του, που πεθαίνει επειδή νικά. Η ελευθερία του τού επιτρέπει να φθάνει στο απόγειό του και να παρακμάζει. Ποτέ οι ερωτικές μας ιστορίες δεν ήταν τόσο βραχύβιες, ποτέ δεν έφταναν τόσο νωρίς στο κρεβάτι και στη συμβίωση, εφόσον δεν υπάρχουν πια εμπόδια. Η δυστυχία μας δεν οφείλεται πια στην έλλειψη, οφείλεται στον κορεσμό. 

Πρόκειται για μια ευρέως διαδεδομένη ασθένεια: η δαιμονική αναζήτηση του ερωτικού αντικειμένου που απογοητεύει και αντικαθίσταται από ένα άλλο, το οποίο με τη σειρά του επισκιάζεται από ένα τρίτο, ένα τέταρτο, μία σειρά από φλόγες που τρεμοσβήνουν κι ύστερα χάνονται για πάντα. Ενθουσιαζόμαστε, ψυχραινόμαστε, δεν είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι. Κάθε φορά υπερτιμάμε τα συναισθήματά μας, νιώθουμε ψευτοερωτοχτυπημένοι – όπως γράφει ο Σταντάλ, «πιστεύουμε ότι αγαπάμε κάποιον για όλη μας τη ζωή στη διάρκεια μίας και μοναδικής βραδιάς». 

Η αδελφή ψυχή δεν είναι ποτέ αρκετά ωραία, έξυπνη, σέξι, όλοι οι υποψήφιοι είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία. Ο πρίγκιπας ήταν λοιπόν ένας τιποτένιος, η σεξοβόμβα μία ψυχρή νευρωτική, μία μέγαιρα. Αυτή είναι η κόλασή μας, αντίβαρο της προόδου: δεν μπορούμε να ερωτευτούμε άνδρες ή γυναίκες στο ύψος των προσδοκιών μας, επειδή οι προσδοκίες μας είναι μη ρεαλιστικές. Έτσι, φτάνουμε στη μοναξιά. Μετά τα τριάντα, αντί να βρούμε το ονειρεμένο πλάσμα, καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση και μασουλάμε πρόχειρα φαγητά περιμένοντας να χτυπήσει το τηλέφωνο. 

Γι’ αυτό και πολλαπλασιάζονται οι μοναχικές και πονεμένες ψυχές στο διαδίκτυο, που συμμετέχουν σε μία αγορά «δεύτερο χέρι»: χωρισμένοι και ξαναπαντρεμένοι κάμποσες φορές «ερωτεύονται» έναν άγνωστο και είναι έτοιμοι να κάνουν τα ίδια λάθη, τις ίδιες εξωφρενικές επιλογές […] 

Θα πεθαίνατε για κάποιον που αγαπάτε; Το ζήτημα όμως δεν μπαίνει έτσι, κυρίως πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να ζήσουμε με κάποιον, όχι να πεθάνουμε. Η ρουτίνα της καθημερινότητας συνεπάγεται τη συνέπεια της κάθε στιγμής και κάνει ανώφελη την εξονυχιστική εξέταση της κάθε χειρονομίας, της κάθε ακραίας ή τυχαίας κίνησης. Κάποτε η συναισθηματική αγωγή συνίστατο στην αποφυγή της απογοήτευσης: έπρεπε να βρούμε το δρόμο μας στους μαιάνδρους της καρδιάς, να μην παραδοθούμε στις παρορμήσεις, να αντιμετωπίσουμε τις χίμαιρες της νιότης και να επιλέξουμε ένα πνευματικό και ηθικό δρομολόγιο. Όλη η φιλολογία μάς διδάσκει, αντιθέτως, πώς να ανασκαλεύουμε τη φωτιά, πώς να φλεγόμαστε… 

Ανατροπή σε σχέση με την κλασική εποχή: η κλασική εποχή φοβόταν τα μεγάλα πάθη, που προκαλούν δυστυχία – εμείς φοβόμαστε τη χλιαρότητα… Στην πραγματικότητα, δεν φοβόμαστε πια την αναρχία της συμπεριφοράς, αλλά την εξάλειψη των συγκινήσεων. Αυτό που επιζητούμε είναι το πάθος – ποιητικό, ευτυχισμένο – χωρίς τις μοιραίες του συνέπειες.






 ΤΟ ΑΝΔΡΙΚΟ ΣΠΕΡΜΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΙΣΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 

Εάν ένας άνδρας ανησυχεί ότι η σύντροφός του πρόκειται να τον απατήσει, το σπέρμα του προδίδει τον κίνδυνο απιστίας! 

Σύμφωνα με την κλινική σεξολόγο Δρ Λίνζι Ντο, έως και το 40% του σπέρματος των ανδρών αποτελείται από κύτταρα «καμικάζι» ή κύτταρα «μαχητές», τα οποία δρουν ώστε να εξαλειφθεί ο ανταγωνισμός από έναν άλλο άνδρα που πρόκειται να γονιμοποιήσει το ωάριο. 

Όταν ένας άνδρας υποψιάζεται πως υπάρχουν πιθανότητες απιστίας, ο αριθμός αυτών των επιθετικών κυττάρων αυξάνεται ώστε να αντιμετωπιστεί η επικείμενη απειλή. 

Η Δρ Ντο δήλωσε πως «οι ερευνητές μελέτησαν το σπέρμα στο μικροσκόπιο και εντόπισαν το σπέρμα καμικάζι». Μάλιστα, μεγάλο ποσοστό του σπέρματος που παράγεται στοχεύει στην εξάλειψη του σπέρματος που προέρχεται από έναν άλλο άνδρα. 

Αυτό σημαίνει ότι το σπέρμα καμικάζι δεν παράγεται ώστε να γονιμοποιήσει το ωάριο. Αντιθέτως, παράγεται αποκλειστικά και μόνο για να αποτρέψει τη γονιμοποίηση από ξένα κύτταρα σπέρματος. 

Η Δρ Ντο περιγράφει αυτή τη διαδικασία ως «παρεμπόδιση». Τα κύτταρα καμικάζι περιπλέκουν τις ουρές τους ώστε να στήνουν παγίδες, εμπόδια και φράγματα ενάντια στο ανταγωνιστικό σπέρμα. 

Όταν λοιπόν υπάρχουν υποψίες ότι η σύντροφος δεν είναι πιστή, το ανδρικό σώμα παράγει περισσότερο σπέρμα καμικάζι, καθώς η απειλή μοιάζει μεγαλύτερη.





 ΠΟΙΟ ΧΡΩΜΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ΓΡΑΦΗΜΑ) 

Το χρώμα της μπλούζας ή του τοίχου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας κι έτσι επηρεάζει και τη διάθεση για σεξ. 

Δείτε πώς μπορείτε να παίξετε με τα χρώματα για να δημιουργήσετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα κάθε στιγμή της ημέρας. 



 ΟΠΟΤΕ ;! 

Το χρώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή του κάθε ανθρώπου αφού αποκαλύπτουν την ψυχολογία μας και διεγείρουν τις αισθήσεις . Έτσι και στη ερωτική ζωή πολλές φορές δεν είναι αρκετή μόνο η διάθεση αλλά και ... το χρώμα στους τοίχους και τα κλινοσκεπάσματα. 

Συγκεκριμένα βρετανική έρευνα που έγινε για λογαριασμό καταστημάτων λιανικής πώλησης απέδειξε ότι το χρώμα του σεξ είναι το μωβ. Έτσι όσοι προτιμούν να διακοσμούν με το χρώμα από τους τοίχους έως και τα κλινοσκεπάσματα επιδίδονται σε περισσότερες ερωτικές περιπτύξεις σεξ από άλλους που επιλέγουν αλλά χρώματα. 

Όπως προέκυψε από τις απαντήσεις των 2000 ενηλίκων που συμμετείχαν στην έρευνα οι φανατικοί του μοβ χρώματος κάνουν σεξ κατά μέσο όρο 3,49 φορές την εβδομάδα και ακολουθούν οι λάτρεις του κόκκινου να ακολουθούν με 3,18 φορές. 

Ακολουθούν όσοι επιλέγουν για τους τοίχους, τα σεντόνια ή τα έπιπλα της κρεβατοκάμαρας τους το γαλάζιο, το ροζ και το μαύρο χρώμα με 3,14, 3,02 και 2,99 φορές αντίστοιχα ενώ τελευταίοι στη λίστα έρχονται όσοι έχουν προτιμήσει το μπεζ 1,97 φορές , το πράσινο 1,89 φορές και το γκρι 1,80 φορές χρώμα. 


 ΤΟ ΥΦΑΣΜΑ 

Από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα προέκυψε ότι η ποιότητα του υφάσματος παίζει σημαντικό ρόλο στην συχνότητα των ερωτικών επαφών. 

Το πιο διεγερτικό ύφασμα που ξεσηκώνει άνδρες και γυναίκες είναι το μετάξι αφού, σύμφωνα με την έρευνα, όσοι έχουν στην λινοθήκη τους μεταξωτά κλινοσκεπάσματα κάνουν σεξ κατά μέσο όρο 4,35 φορές την εβδομάδα. 

Δεύτερα έρχονται τα βαμβακερά σεντόνια , ενώ ακολουθεί το νάιλον και ο πολυεστέρας. Τα πουπουλένια παπλώματα μάλλον πέφτουν πολύ βαριά στους ιδιοκτήτες τους, αφού δεν τους επιτρέπουν περισσότερες από 1,80 σεξουαλικές επαφές την εβδομάδα. 


 ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΣΕΝΤΟΝΙΑ 

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Βρετανικό Σύλλογο για τον Ύπνο έδειξε ότι τα καθαρά σεντόνια βρίσκονται αρκετά ψηλά στη λίστα με τα παράδοξα αφροδισιακά. Έτσι τα καθαρά σεντόνια δίνουν στον εγκέφαλο ένα «σήμα» χαλάρωσης που μας κάνει ταυτόχρονα πιο ανοιχτούς απέναντι στο σεξ.





 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΕΞ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΤΕ 

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά η στάση στο σεξ φαίνεται ότι επηρεάζει και τις πιθανότητες σύλληψης. 

Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα γονιμότητας, Δρ Marilyn Glenville, οι πιθανότητες σύλληψης αυξάνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό όταν ο άντρας βρίσκεται από πάνω. Ο κύριος λόγος είναι ότι με τη στάση το σπέρμα απελευθερώνεται πιο κοντά στον τράχηλο της μήτρας και είναι ευκολότερο να φτάσουν τα σπερματοζωάρια στο ωάριο. 

Όπως αναφέρει η ειδικός οι στάσεις που επιτρέπουν τη ροή του σπέρματος προς τη μήτρα και τις σάλπιγγες ευνοούν τη σύλληψη! 

Από την άλλη πλευρά επισημαίνει η Δρ Marilyn Glenville, οποιαδήποτε στάση στο σεξ αντιτίθεται στο νόμο της βαρύτητας (π.χ. γυναίκα από πάνω), δυσκολεύει την πορεία των σπερματοζωαρίων προς το ωάριο που βρίσκεται στη σάλπιγγα. 

Εκτός λοιπόν από την σωστή διατροφή, την καλή φυσική κατάσταση και την αποχή από το αλκοόλ, τα ζευγάρια που θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες να κάνουν παιδί καλό είναι να προτιμούν και την «παραδοσιακή» στάση στην περίπτωση που θέλουν να έρθει γρήγορα ο πελαργός! 

Πάντως πρόσφατα ο Δρ Άνταμ Μπάλεν, καθηγητής Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ληντς, δηλώσε πως «το πιο σημαντικό για ένα ζευγάρι που θέλει να κάνει παιδί είναι να κάνει πολύ σεξ –όσο σεξ θέλει, όπως θέλει– και να το απολαμβάνει».





 ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΤΟΥ ΣΕΞ ΚΑΙ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 


 Οι straight άντρες βλέπουν (και) gay πορνό 

Έτσι δήλωσε το 20% των αρσενικών σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στα Αρχεία της Σεξουαλικής Συμπεριφοράς (Archives of Sexual Behavior). 


 Η πολλή τηλεόραση κάνει κακό στο σπέρμα 

Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας εδώ. Από 5 ώρες και πάνω κάθε μέρα δεν αποβλακώνει μόνο, αλλά συμβάλλει στην υπογεννητικότητα. 


 Τα πονηρά μηνύματα που στέλνεις γίνονται share 

Το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα αναφέρει πως το 25% των ανθρώπων που κάνουν sexting "ρουφιανεύουν" τα μηνύματα που λαμβάνουν με printscreen σε τουλάχιστον 3 φίλους (σώωωπα). ΔΙΑΔΟΣΤΑΙ! 


 Οι μισοί νεόνυμφοι δεν κάνουν σεξ την πρώτη νύχτα του γάμου τους 

Συγκεκριμένα, το 48% πέφτει απευθείας για ύπνο σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας εσωρούχων Bluebella. 


 Tο σεξ με άτομα του ίδιου φύλου έχει πέραση 

Τα Αρχεία της Σεξουαλικής Συμπεριφοράς αναφέρουν πως το ποσοστό έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του '90. 


 Οι χαλαρές γυναίκες κάνουν πιο πολύ σεξ 

Ε, σιγά το νέο τώρα. Τα cool και τα ευχάριστα κορίτσια κάνουν πιο πολύ σεξ από εκείνες που έχουν τα νεύρα τους από 5 χρονών. Ευχαριστούμε Πανεπιστήμιο της Φλόριντα για το αυτονόητο. 


 Τα γονίδια καθορίζουν πότε κάνουμε πρώτη φορά σεξ 

Στην πιο περίεργη έρευνα του 2016 η Επιθεώρηση Nature Genetics αναφέρει πως οι άνθρωποι με την γονιδιακή παραλλαγή CADM2 είναι πιο πιθανόν να κάνουν σεξ σε πιο νεαρή ηλικία σε σχέση με τους υπόλοιπους. 


 Οι νέες γυναίκες δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό 

Μικρό το δείγμα της έρευνας που δημοσίευσε η αμερικανική Επιθεώρηση Σεξουαλικής Έρευνας- μόλις 24 γυναίκες- αλλά δυστυχώς πολύ αντιπροσωπευτικό. Θετικά στην ερώτηση "φοράτε προφυλακτικό"; απάντησαν μόνο 2. 


 Οι άνδρες πληρώνουν για σεξ πιο πολλά απ' όσα νομίζεις 

Το YouGov πραγματοποίησε έρευνα σε 1.000 άντρες και γυναίκες. Αυτό που προέκυψε είναι πως το 12% των αρσενικών έχει πληρώσει για να κάνει σεξ. Το 2% προτίμησε να μην πει πόσα... 


 Το γυναικείο Viagra δεν κάνει δουλίτσα 

8 κλινικές δοκιμές που δημοσιεύτηκαν σε Επιθεώρηση του JAMA Internal Medicine βγάζουν το ίδιο πόρισμα: Γυναικείο Viagra ίσον με το ζόρι 5 περισσότερες ερωτικές συνευρέσεις το μήνα και πολλή ζάλη, ναυτία, κούραση που δεν τα λες και πολύ αισθησιακά. 


 Χρησιμοποιείς emojis; Είσαι ερωτικός τύπος 

Οι fans των emoticons σκέφτονται πιο πολύ το σεξ και βασικά το κάνουν κιόλας περισσότερο από εκείνους που επιμένουν να στέλνουν μόνο λέξεις, σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας Match.com.



 Ο οργασμός κάνει καλό στο μυαλό 

Η σεξουαλική κορύφωση έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει την διαδικασία μνήμης στον εγκέφαλο περισσότερο και από η επίλυση σταυρολέξων. 


 Ο ρόλος του εγκεφάλου στον οργασμό είναι πολύπλοκος 

Άντρες και γυναίκες έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να φτάσουν σε οργασμό ακόμα και μετά από σοβαρό τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης και βλάβης στο νωτιαίο μυελό. Ακόμα πιο απίστευτο είναι το γεγονός ότι ο οργασμός, ως βιολογική διαδικασία, μπορεί να συμβεί και μετά θάνατον! 


 Το παγκόσμιο ρεκόρ, 

για την το πιο μακρύ σε διάρκεια αυνανισμό είναι... 8 ώρες και 30 λεπτά για άντρες και 6 ώρες και 30 λεπτά για γυναίκες! 


 Ο οργασμός προκαλείται από διάφορες καταστάσεις 

Ο οργασμός συμβαίνει συνήθως ελέω σεξουαλικής διέγερσης. Αλλά έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που γυναίκες έφτασαν σε οργασμό κάνοντας ασκήσεις γιόγκα, ιππασία ή ακόμα και χρησιμοποιώντας το φωτοτυπικό μηχάνημα ή και απλά με... την σκέψη! 


 Ο ευαίσθητος ιστός που διευκολύνει την σεξουαλική διέγερση, 

και οδηγεί σε οργασμό βρίσκεται στο πέος του άντρα και στην κλειτορίδα της γυναίκας. Ξέρετε ποιο άλλο μέρος του σώματός σας έχει ένα κομμάτι τέτοιου ιστού; Η μύτη σας! 


 Οι γυναίκες έχουν μακρύτερους σε διάρκεια οργασμούς 

Ο γυναικείος οργασμός διαρκεί περίπου 20 δευτερόλεπτα ενώ ο ανδρικός 10 με 15 δευτερόλεπτα. 


 Η επίμονη διέγερση των γεννητικών οργάνων, 

είναι πραγματική πάθηση και προκαλεί εκατοντάδες οργασμούς στη διάρκεια μιας ημέρας. 


 Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πιθανό πως ο άνθρωπος δοκιμάζει για πρώτη φορά στην ζωή του να αυτοϊκανοποιηθεί όταν ακόμα είναι βρέφος μέσα στην μήτρα της μητέρας του! 



 ΔΕΚΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΑ ΠΟΥ ΞΕΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΣ 

Αυστραλιανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνδρες διεγείρονται σεξουαλικά από μια γυναίκα με πολύ μακριά χέρια. Ακούγεται παράξενο, όμως τα μακριά χέρια είναι ένα μόνο από τα περίεργα αφροδισιακά που τονώνουν την ερωτική διάθεση των ανδρών. 

Δείτε ποια εννέα ακόμη παράδοξα αφροδισιακά εκτοξεύουν τη λίμπιντο των ανδρών. 


 1. Η μυρωδιά της κανέλας 



Ερευνητές από το Σικάγο υποστηρίζουν ότι η κανέλα πυροδοτεί μια πρωτόγονη σεξουαλική αντίδραση στον ανδρικό εγκέφαλο. 


 2. Το καρπούζι 



Το δροσερό καλοκαιρινό φρούτο περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται κιτρουλίνη. Το συστατικό αυτό επιδρά με παρόμοιο τρόπο όπως τα φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο TAMU του Τέξας. Η κιτρουλίνη βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του ανδρικού μορίου. 


 3. Η οικονομική ύφεση 



Όταν μας λείπουν χρήματα, ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να καταφεύγει σε πρωτόγονα ένστικτα προκειμένου να αποδείξει την αξία του. Η αναπαραγωγή φαίνεται πως αποτελεί προτεραιότητα στην περίπτωση αυτή, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας. 


 4. Οι φίλοι 



Όταν ο άνδρας βρίσκεται σε μια αντροπαρέα ενισχύεται σημαντικά το αίσθημα του ανταγωνισμού. Το αποτέλεσμα είναι να εντείνεται και η ερωτική επιθυμία, εξηγούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά. 


 5. Οι γυναίκες που τους μοιάζουν 



Οι περισσότεροι άνδρες αισθάνονται έλξη προς μια γυναίκα που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά στην εμφάνιση με αυτούς. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Νότιου Ιλινόι έδειξε ότι ο ανδρικός εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα όμοια χαρακτηριστικά ως σημάδι αναπαραγωγικής συμβατότητας. 


 6. Το άγχος 



Καναδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ερωτική διέγερση είναι εξαιρετικά έντονη όταν νιώθουμε φόβο ή αντιμετωπίζουμε υψηλά επίπεδα στρες. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις οξυμένες αισθήσεις μας, οι οποίες μας ωθούν να ανταποκρινόμαστε σε κάθε σεξουαλικό ερέθισμα. 


 7. Τα καθαρά σεντόνια 



Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Βρετανικό Σύλλογο για τον Ύπνο έδειξε ότι τα καθαρά σεντόνια βρίσκονται αρκετά ψηλά στη λίστα με τα παράδοξα αφροδισιακά. Το σώμα μας απελευθερώνει στο κρεβάτι περίπου 1,5 εκατομμύριο νεκρά κύτταρα την ώρα, μαζί με έλαια και βακτήρια. Έτσι, τα καθαρά σεντόνια δίνουν στον εγκέφαλο ένα «σήμα» χαλάρωσης που μας κάνει ταυτόχρονα πιο ανοιχτούς απέναντι στο σεξ. 


 8. Η απιστία 



Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνδρες παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα σπέρματος και παρουσιάζουν αυξημένη σεξουαλική διάθεση εάν υποπτεύονται ότι η σύντροφός τους είναι άπιστη. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Florida Atlantic υποστηρίζουν ότι αυτή η διέγερση οφείλεται στην επιθυμία του άνδρα να εξαλείψει κάθε είδους «ανταγωνισμό». 


 9. Το κόκκινο χρώμα 



Ο ανδρικός εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος ώστε να αντιλαμβάνεται το κόκκινο χρώμα ως ένδειξη ερωτικού ενδιαφέροντος. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ που έκαναν αυτή τη διαπίστωση δεν κατάφεραν να εξηγήσουν το γιατί.





 8 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ) ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ 

Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε προσβλητικοί, υποτιμητικοί ή περίεργοι, οφείλουμε να κάνουμε μια παραδοχή: κάθε κοριτσάκι έχει κάποιου είδους παράπονο στο σεξ από τον ερωτικό της σύντροφο. Είμαστε βέβαιοι ότι και οι άντρες θα έχουν άφθονα παράπονα να καταθέσουν, ωστόσο εδώ (και τώρα) ελπίζουμε να ενώσουμε τις φωνές όλων των παραπονεμένων γυναικών που θέλουν επιτέλους να πουν αλήθειες! 

Συγκεντρώσαμε λοιπόν οκτώ -από τις πολλές- αλήθειες που θα θέλαμε να μάθουν οι άντρες για το σεξ. Τι μας αρέσει, τι δεν μας αρέσει, τι νομίζουν ότι μας αρέσει αλλά μας αφήνει πραγματικά αδιάφορες. Διαβάστε το, ταυτιστείτε ελευθέρως και στείλτε το και στον καλό σας, αν σας βαστάει! 


 Όχι, δεν είναι εκεί που νομίζεις 

Το γυναικείο αναπαραγωγικό όργανο είναι πολύ πιο περίπλοκο από το ανδρικό -το παραδεχόμαστε, η... χαρτογράφησή του δεν είναι απλή υπόθεση. Επίσης η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει το σώμα σου τόσο καλά όσο εσύ. Αρκετά όμως με τα ελαφρυντικά. Ας πούμε αλήθειες: λίγες είναι οι τυχερές που έρχονται σε οργασμό κολπικά. Άρα, πρέπει να ερεθίσεις την κλειτορίδα, φίλε αναγνώστη. Άρα, πρέπει να μάθεις που βρίσκεται. Διάβασε, ρώτα, πειραματίσου, ρίξε μια ματιά -της αρέσει, δεν της αρέσει, ενθουσιάστηκε ή είναι σαν πεθαμένη κατσαρίδα; 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι λίγοι είναι οι εραστές που ξέρουν πραγματικά τι κάνουν, όταν ασχολούνται με την κλειτορίδα. Συνήθως πέφτουν αρκετά έξω ως προς το σημείο ή φοβούνται να ασκήσουν την απαιτούμενη πίεση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οφείλουμε να πούμε ότι είναι χρέος μας να δώσουμε καμιά οδηγία της προκοπής - κανείς δεν γεννήθηκε ειδικός/ μάστορας/ τέλειος σε τίποτα. 


 Όχι, δεν μας αρέσουν τα αιώνια προκαταρκτικά 

Κάτι τα περιοδικά και τα γυναικοκρατούμενα sites συμβουλών, κάτι η ανασφάλειά τους ότι θα μπουν πολύ νωρίς «στο ψητό» και η καλή τους δεν θα έχει προλάβει να νιώσει την αντίστοιχη θέρμη, είναι ιδιαίτερα συχνό το λάθος των προκαταρκτικών που νομίζεις ότι δεν θα τελειώσουν ποτέ. Φιλάκια από 'δω, σάλια από 'κει, πιασίματα, ζουλήγματα κ.ο.κ. είναι απολύτως επιθυμητά (και επιβεβλημένα), αλλά δεν είμαστε πια 16 χρονών -μπες στο θέμα! 


 Οργασμός: Μια πονεμένη ιστορία 

Δύο είναι τα (προβληματικά) τινά στο πολυτραγουδισμένο ζήτημα «οργασμός»: 

α) Οι άντρες τον κυνηγούν με μανία και θεωρούν εαυτόν αποτυχημένο αν δεν κάνουν τη σύντροφό τους να κορυφώσει. Το φιλότιμο και η εργατικότητα είναι προσόντα που εκτιμώνται δεόντως. Ωστόσο, ο οργασμός δεν είναι εύκολη υπόθεση και σε καμία περίπτωση «σιγουράκι» για πολλές γυναίκες. Μην μας αγχώνετε λοιπόν! Αν είναι να 'ρθει, θε να 'ρθει... 

β) Οι άντρες δεν πολυσκάνε για το αν θα έρθει η καλή τους σε οργασμό ή όχι. Τους νοιάζει, θα το ήθελαν, αλλά δεν είναι προτεραιότητα (για κάποιους). Δεν προσπαθούν, για παράδειγμα, να συγκρατηθούν λίγο για να δώσουν στο άλλο τους μισό τον απαραίτητο χρόνο ή δεν αντιλαμβάνονται ότι ορισμένες στάσεις είναι απολαυστικές μεν, αναποτελεσματικές δε. 



 Το νερό είναι φίλος σου 

Η οικειότητα είναι ύπουλη και θέλει το κακό μας (καμιά φορά). Επίσης, το νερό είναι φίλος μας και θέλει το καλό μας. Αν θες να κάνεις ζουζουνιές και αγάπες, κάνε ένα μπανάκι πριν τρυγήσεις τους χυμούς της. Θα εκτιμηθεί. 


 Καλό το «δοκιμασμένο», αλλά... 

Το καλό του σεξ στις μακροχρόνιες σχέσεις είναι ότι δύο ενήλικες που ξέρουν τι κάνουν, μπορούν να γίνουν εξαιρετικά αποτελεσματικοί. Καμιά φορά όμως η αποτελεσματικότητα του «δοκιμασμένου» είναι μια ύπουλη παγίδα που οδηγεί στη ρουτίνα. Ξέφυγε λοιπόν απ' την πεπατημένη, αγαπητέ σύζυγε/ σύντροφε/ εραστή, πάρε πρωτοβουλίες και κάνε μια μίνι επανάσταση στο κρεβάτι σου! Θα της αρέσει. 


 «Γυναίκα θέλω, τώρα τηνε θέλω» 

Αν γύρισες από τη δουλειά και στρώθηκες στον υπολογιστή χωρίς να πεις μια κουβέντα, αν τσακωθήκατε και σου «κρατάει μουτράκια», αν είναι στο πόδι από τα ξημερώματα και κοντεύουν πάλι ξημερώματα, αν είναι στεναχωρημένη ή μελαγχολική ή αν -ναι, κυρίες και κύριοι- έχει πονοκέφαλο, όχι δεν θα κάνεις σεξ απόψε, αγαπητέ αναγνώστη. Κι αύριο μέρα είναι. 


 Ένα φιλάκι είναι λίγο, πολύ λίγο 

Είναι ιδέα μας ότι στις γυναίκες αρέσουν περισσότερο τα φιλιά, απ' ότι στους άντρες; Όσο χρονών κι αν γίνεις, όσα χρόνια κι αν έχεις περάσει με τον καλό σου, λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με τα ζουμερά, χορταστικά φιλιά κι αυτό τα αγοράκια δείχνουν να μην το καταλαβαίνουν. Ίσως έχουμε επηρεαστεί από τα παθιασμένα φιλιά του παλιού και του νέου σινεμά, ίσως είμαστε έτσι «προγραμματισμένες», πάντως συμφωνούμε με τον Κηλαηδόνη: «τα φιλιά, είναι η καλύτερη δουλειά». 

Και, μιας και «πιάσαμε» τα του στόματος, να σημειώσουμε ότι ο στοματικός έρωτας είναι μια γενναιόδωρη πράξη αγάπης που εκτιμάται κι από τα δύο φύλα. Ευχαριστούμε. 



 Άουτς! 

Πρέπει να ειπωθούν δυο λόγια για τις μικρές κακουχίες που μια γυναίκα μπορεί να υποστεί κατά τη διάρκεια του σεξ. Κατ' αρχάς, δεν αρέσει σε όλες τις γυναίκες να τους τραβούν τα μαλλιά με περίσσιο πάθος ή να τις «κακομεταχειρίζονται» εν είδει ερωτικού παιχνιδιού -οπότε ρώτα τη γνώμη της, πριν αρχίσεις τις παθιάρικες βαρβαρότητες! 

Πρέπει επίσης, να πούμε δυο λόγια για τα... σεξουαλικά ατυχήματα. Θυμήσου, φίλε αναγνώστη: η καλή σου έχει μακριά μαλλιά. Και τα μακριά της μαλλιά, αν τα τσαλαπατήσεις με τους αγκώνες σου, την κάνουν να πονάει. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα μέρη του σώματός της που, αν και παραδομένα στην ερωτική ένταση, (θα εκπλαγείς!) εξακολουθούν να νιώθουν πόνο. Κάντε σεξ, όχι πόλεμο!







 ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΣΕΞ 

Η σεξουαλική μας ζωή αποτελεί δείκτη σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, που όπως είναι φυσικό δεν την έχουν αφήσει έξω από τα πεδία μελέτης τους. Διαβάστε για τα 10 κρυφά οφέλη του σεξ -πέρα από την απόλαυση-, που θα σας κάνουν να επιστρέψετε στο κρεβάτι. Ωστόσο, για να τα εκμεταλλευτείτε στο έπακρο, είναι σημαντικό η επαφή με το έτερόν σας ήμισυ να είναι ποιοτική, γιατί δεν αρκεί το πλημμύρισμα των αισθήσεων για να κρατήσετε τον οργανισμό σας σε… φόρμα, αλλά χρειάζονται και τα έντονα συναισθήματα μιας ουσιαστικής σχέσης. 


 1. Adios stress 

Μήπως η πρωινή συνάντηση που έχετε με τον διευθυντή δεν σας αφήνει να ηρεμήσετε και να κλείσετε μάτι; Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από την ένταση και το άγχος είναι να περάσετε μια υπέροχη νύχτα με τον ή τη σύντροφό σας. Το αποτέλεσμα; Εκτός από τα ευκόλως εννοούμενα, κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής απελευθερώνονται ενδορφίνες και ωκυτοκίνη, οι οποίες ενεργοποιούν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, δημιουργώντας παράλληλα αισθήματα οικειότητας και χαλάρωσης. 


 2. Ύπνος 5 αστέρων 

Οι ορμόνες που σας βοηθούν να καταπολεμήσετε το στρες είναι και αυτές που βοηθούν το μυαλό και το σώμα σας να χαλαρώσουν και ταυτόχρονα σας χαρίζουν έναν βαθύ και καλό ύπνο. Συγκεκριμένα, κατά την εκσπερμάτιση απελευθερώνεται στον εγκεφάλου ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών που φαίνεται να προάγει τον ύπνο. 


 3. Μήπως πονάτε; 

Αλλάξτε το σενάριο και ξεχάστε το «αγάπη μου, δεν μπορώ, με πονάει το κεφάλι μου». Η λύση για τον πονοκέφαλο που σας ταλαιπωρεί μπορεί να βρίσκεται στο κρεβάτι σας, αφού μετά τη σεξουαλική επαφή ο κατακλυσμός του οργανισμού από ορμόνες βοηθάει στην αντιμετώπιση του πόνου. Συγκεκριμένα, οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο δρουν σαν φυσικά παυσίπονα και ανακουφίζουν από την κεφαλαλγία τάσης, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στη χαλάρωση των τεντωμένων μυών, ανακουφίζοντας ακόμα και περιπτώσεις ήπιου μυϊκού πόνου στη μέση ή στον αυχένα. 



 4. Σεξ κατά του κρυολογήματος 

Αντί να αποφεύγετε τους φίλους σας ή να ντύνεστε σαν κρεμμύδι προκειμένου να γλιτώσετε από το κρυολόγημα, μήπως να πάρετε αγκαλιά τον σύντροφό σας και να πέσετε στο κρεβάτι; Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το σεξ φαίνεται να τονώνει το αμυντικό μας σύστημα αυξάνοντας την παραγωγή αντισωμάτων. Μάλιστα, μελέτη από το Πανεπιστήμιο Wilkes στις Η.Π.Α. έδειξε πως όσοι κάνουν τακτικά σεξ έχουν αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από πλήθος λοιμώξεων, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα. Για την ακρίβεια, σε δείγματα που συνέλεξαν οι επιστήμονες από 112 φοιτητές, βρήκαν ότι όσοι έκαναν σεξ 1-2 φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα των συγκεκριμένων πρωτεϊνών που δρουν ως αντισώματα σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν καθόλου σεξ. 


 5. Από καρδιάς! 

Μπορεί να έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες -άλλοτε αστείες και άλλοτε σοβαρές- που ενοχοποιούν την ερωτική πράξη για την πρόκληση καρδιολογικών επιπλοκών, ωστόσο αρκετές είναι οι έρευνες που υποστηρίζουν το αντίθετο. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Bristol στη Μ. Βρετανία, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Epidemiology and Community Health», καταρρίπτει τον συγκεκριμένο μύθο, υποστηρίζοντας ότι οι άνδρες που έχουν ερωτικές επαφές 2 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα διατρέχουν 50% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σχέση με εκείνους που κάνουν σεξ λιγότερο από 1 φορά το μήνα. Επίσης, δεκαετής έρευνα του Πανεπιστημίου Queens στο Belfast της Β. Ιρλανδίας επιβεβαιώνει την αντιυπερτασική δράση του σεξ. Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, οι άνδρες που είχαν 3 ή περισσότερες ερωτικές επαφές την εβδομάδα, μείωναν στο μισό τις πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. 


 6. Για να μικροδείχνετε 

Θέλετε να σβήσετε τα σημάδια του χρόνου από το πρόσωπό σας και να δείχνετε νεότεροι; Όσοι κάνουν έστω και 15% περισσότερο σεξ από τον μέσο όρο, δηλαδή 3 αντί για 2 φορές την εβδομάδα, φαίνονται νεότεροι. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μελέτη του Βασιλικού Νοσοκομείου του Edinburgh στη Σκοτία, στην οποία συμμετείχαν 3.000 άνδρες και γυναίκες. Από τους συμμετέχοντες, εκείνοι που είχαν δραστήρια σεξουαλική ζωή έδειχναν πιο νέοι από την πραγματική τους ηλικία. 


 7. Be happy! 

Αν ανήκετε σε αυτούς που απολαμβάνουν την ερωτική τους ζωή, τότε συγχαρητήρια! Οι άνθρωποι που έχουν σταθερή και καλή σεξουαλική ζωή φαίνεται να παρουσιάζουν λιγότερο συχνά κατάθλιψη. Το γεγονός αυτό αποδίδεται αφενός στη σωματική επαφή που απαιτεί και αφετέρου στο ότι όσοι έχουν σύντροφο νιώθουν επιθυμητοί, πράγμα που τονώνει την αυτοπεποίθησή τους.


 8. Αντί για περπάτημα 

Όσοι βαριέστε τον διάδρομο και το ποδήλατο, υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση. Το σεξ θεωρείται ήπιας έντασης δραστηριότητα, που γυμνάζει το σώμα, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει την αντοχή και τον μυϊκό τόνο, ενώ παράλληλα αυξάνει την παραγωγή τεστοστερόνης, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση των οστών και των μυών. Μπορεί με την τακτική «εξάσκηση» να μην αποκτήσετε τους κοιλιακούς των ηθοποιών, αλλά η φυσική σας κατάσταση θα βελτιωθεί. 



 BONUS: 


 Η ερωτική επαφή ωφελεί και την κυκλοφορία του αίματος, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο, χάρη στην αύξηση του καρδιακού ρυθμού και τις βαθιές αναπνοές. 


 Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, που επηρεάζει την ερωτική διάθεση και των 2 φύλων, ενώ δυναμώνει τους μυς και τα οστά. 


 Ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης μέσω της ενδυνάμωσης των μυών της πυέλου είναι άλλη μία από τις θετικές επιδράσεις του σεξ. 


 Οι τακτικές εκσπερματίσεις... 

φαίνεται να έχουν διπλή προστατευτική δράση για το γεννητικό σύστημα ενός άνδρα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «The Journal of the American Medical Association», η υψηλή συχνότητα εκσπερμάτισης μπορεί να συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, σχετίζεται με αυξημένη λειτουργία των αδένων που εμπλέκονται έμμεσα στην παραγωγή των σπερματοζωαρίων (π.χ. ο προστάτης), καθώς η αδυναμία αποβολής της μεγάλης παραγωγής τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγικότητα των όρχεων. 


 Φυσικά υπάρχει έρευνα και για τη θηλυκή πλευρά, 

σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που έχουν ερωτικές επαφές περισσότερες από 2 φορές τον μήνα και είναι ικανοποιημένες από τη σεξουαλική τους ζωή έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Μάλιστα, οι συχνές σεξουαλικές επαφές φαίνεται να αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και βελτιώνουν την εικόνα του δέρματος, ενεργοποιώντας τον υποδόριο ιστό. Μακροπρόθεσμα, τα οιστρογόνα φαίνεται να συμβάλλουν και στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ.


ΠΗΓΕΣ


Richard M. Lerner; Laurence Steinberg (2004). Handbook of Adolescent Psychology. John Wiley & Sons 

Nilamadhab Kar; Gopal Chandra Kar (2005). Comprehensive Textbook of Sexual Medicine. Jaypee Brothers Publishers 

Wayne Weiten; Margaret A. Lloyd; Dana S. Dunn; Elizabeth Yost Hammer (2008). Psychology Applied to Modern Life: Adjustment in the 21st Century 

Pepper Schwartz; Virginia Rutter (1998). The Gender of Sexuality. Rowman & Littlefield 

Feldmann J, Middleman AB (2002). "Adolescent sexuality and sexual behavior". Current opinion in obstetrics & gynecology. 14 (5): 489–493. 

 "Onmed" 

 "Socialista" 

 "Iatropedia" 

 "Vita" 

 "ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ" 

 "LadyLike" 

 "ΤΣΑΚΩΣΕ ΤΟ" 

 "Εναλλακτική Δράση" 

 "Iatropedia" 

 "Health» Report", Λαυρέντης Νεκτάριος 

 "mama 365", Φοίβη Γλύστρα
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα