Το 657 π.Χ με τη συνδρομή των κατώτερων τάξεων, ο Κύψελος(πατέρας του Περίανδρου) κατέλυσε την ολιγαρχία στην Κόρινθο. Αφού εδραίωσε την εξουσία του σαν λαϊκός ηγέτης, ή τύραννος, παντρεύτηκε μια πολύ όμορφη γυναίκα από τη γενιά των Βακχιάδων, την Ηροδίκη.
Στα κράτη με την ιωνική αντίληψη και τις ανάλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο ρόλος της γυναίκας ήταν αυστηρά «περιορισμένος και διακοσμητικός».
Η γυναίκα του Κύψελου όμως, με την περηφάνια και την παρασκηνιακή-έστω-πολιτική
Η Ηροδίκη, ωστόσο, δεν παρέμεινε στην Ιστορία σαν εισηγήτρια του κοινωνικού αναδασμού και της οικονομικής διάρθρωσης του κράτους…Ούτε σαν εδραιώτρια των καλλιτεχνικών αγωνιστικών εκδηλώσεων, που θεσπίστηκαν στην εποχή της. Πέρασε στην επωνυμία, σαν η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε τίτλο σε Αγώνες Ομορφιάς!
Ο σύζυγός της ήταν ιδρυτής των περίφημων Ισθμίων.
Στα Ίσθμια εκτός από αγώνες γυμναστικής, δρόμου, πάλης, πυγμαχίας, το παγκράτιο, το πένταθλο και τις αρματοδρομίες, περιελάμβανε και διαγωνισμό μουσικής, ποίησης, ρητορικής, αλλά και «Αγώνες Κάλλους».Πρώτος οργάνωσε τους γυναικείους «Αγώνες Ομορφιάς», ο Κύψελος!
Σε κείνα τα καλλιστεία, μέσα στα πλαίσια γενικότερης θρησκευτικής, γιορταστικής εκδήλωσης, οι γυναίκες διαγωνίστηκαν όχι μόνο για την ομορφιά, την εμφάνιση και την εξωτερική τους αρμονία, αλλά και για τη νοικοκυροσύνη, το πνεύμα και τη φρόνησή τους.
Οι γυναίκες εξέθεσαν δημόσια τη χάρη τους, κι απέδειξαν πως το σωματικό κάλλος μπορεί να συνδυάζεται με τη σωφροσύνη, την κοσμιότητα και τη διοίκηση του οίκου.
Σε κείνα τα πρώτα Καλλιστεία νικήτρια στέφθηκε η Ηροδίκη. Ο Κύψελος με τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων αγωνοθετών, πέρασε το δάφνινο στεφάνι της νίκης στα μαλλιά της ωραίας γυναίκας του, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τα χαρίσματά της, εξωτερικά και εσωτερικά.
Σε ένα κείμενο του Νικία, που διέσωσε ο Αθηναίος, δίνεται η εξής μαρτυρία:
« Γνωρίζω» γράφει ο Αθηναίος, «ότι οργάνωναν έναν αγώνα κάλλους για τις γυναίκες».
«Ο Κύψελος είχε χτίσει», λέει, «μια πόλη στην πεδιάδα, κοντά στον Αλφειό, τη Βασιλίδα και, σ’ έναν ιερό περίβολο, έναν βωμό στην Ελευσίνια Δήμητρα.
Προς τιμήν αυτής της θεάς συνέστησε μεταξύ άλλων και τα
«Κ α λ λ ι σ τ ε ί α». Στον πρώτο διαγωνισμό βραβεύτηκε η σύζυγός του, Ηροδίκη». Αυτός ο αγώνας, συνεχίζει ο Αθηναίος, γίνεται «μέχρι νυν», στον 3ον μ.Χ αιώνα, και οι διαγωνιζόμενες καλούνται «χρυσοφόροι».
Να θυμίσουμε πως στην Αρχαία Ελλάδα γινόντουσαν καλλιστεία τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες. Τα πρώτα – πρώτα καλλιστεία διεξήχθησαν κατά τη μυθολογία στην Πελοπόννησο. Σε αυτόν τον τόπο που λατρεύτηκε και υμνήθηκε η ομορφιά όσο πουθενά αλλού, οι διαγωνιζόμενες ήταν τρεις Θεές: η Ήρα, η Αθηνά και η Αφροδίτη.
Ο Πάρις, γιος του βασιλιά της Τροίας ήταν ο πρώτος κριτής, και το έπαθλο που πήρε η νικήτρια ήταν απλά ένα μήλο!
Ακολούθησαν οι αγώνες στην Κόρινθο με οργανωτή τον τύραννο Κύψελο, ενώ τα καλλιστεία συνεχίστηκαν σε όλη την Ελλάδα και στα χρόνια του Βυζαντίου, που ήταν ο πιο συνηθισμένος τρόπος επιλογής συζύγου για τον αυτοκράτορα.
Πηγές: «ΑΡΧΑΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ», Χρήστος Τσούκας,www.hellinon.net, http://www.bbc.com/
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.