Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

ΠΕΙΘΩ

Φωτογραφία του χρήστη The Mythologists.

Φίλη και βοηθός της θεάς Αφροδίτης υπήρξε η Πειθώ, παρέα με την Υγεία, την Τύχη και την Αρμονία, την Ευδαιμονία και τις Χάριτες. Μια όμορφη παρέα που σε οδηγούσε σε πολύ ωραία μονοπάτια...
Οι υπηρεσίες που πρόσφερε η Πειθώ στην Αφροδίτη ήταν κυρίως να πείθει τα νέα κορίτσια με τα θελκτικά της λόγια να κατανικήσουν τους όποιους δισταγμούς τους και να αφεθούν στην απόλαυση της ερωτικής ένωσης.
Ολότελα διαφορετική από την Βία και την Ανάγκη, οι αρχαίοι πίστευαν ότι ληταν αδελφή της Τύχης και της Ευνομίας, μητέρα της Υγείας από την ένωσή της με τον Έρωτα.
Ωστόσο, κάποιες φορές τα λόγια της είχαν καταστρεπτικές συνέπειες στους ανθρώπους- π.χ. στην περίπτωση του Ιάσονα και της Μήδειας, του Πάρη και της Ελένης- γι’ αυτό ο Αισχύλος την αποκαλούσε κόρη της Άτης, δηλαδή, της Συμφοράς.


Τα πειστικά λόγια της Πειθούς έφερναν αποτέλεσμα, όχι μόνο στον έρωτα, αλλά και στον γάμο, στην απονομή δικαιοσύνης, στις δημόσιες και ιδιωτικές σχέσεις των ανθρώπων και βοηθούσαν στην διατήρηση της ηθικής τάξης εν γένει.
Έτσι, οι προϊστορικές λατρείες και οι μύθοι την παρουσιάζουν ως κόρη του Ωκεανού και γυναίκα του Φορωνέα, κάνοντας γνωστή την αρχική φυσιογνωμία της Πειθούς, με έργο της να πείθει γενικά σε όλους τους τομείς.
Ως κόρη του Ωκεανού που, σύμφωνα με ορισμένους κοσμογονικούς μύθους, είναι ο πρώτος θεός και πατέρας των όντων του κόσμου, η Πειθώ ανήκε σ’ εκείνες τις Ωκεανίδες οι οποίες επέβλεπαν την τήρηση της τάξης του κόσμου.
Ως σύζυγος του Φορωνέα που, κατά τον ανθρωπογονικό μύθο του Άργους, ήταν ο πρώτος άνθρωπος, ο πρώτος θνητός βασιλιάς, η Πειθώ βοήθησε τον άνδρα της να χτίσει τις πρώτες πολιτείες και να κάνει νόμους και δικαστήρια για να λύνουν τις διαφορές τους οι άνθρωποι και να ζουν ειρηνικά.

Στην τοιχογραφία που βλέπουμε,(βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης) έργο του 20-30 μ.Χ. η Πειθώ οδηγεί μπροστά στην θεά Αφροδίτη έναν δυστυχισμένο μικρό Έρωτα που κλαίει. Ήταν μάλλον τιμωρημένος, δεμένος καθώς εξακολουθεί να είναι και με την σκαπάνη στο χέρι, υποχρεωμένος να φέρει σε πέρας μια υποχρεωτική εργασία. Η Πειθώ μεσολαβεί γι’ αυτόν στην Αφροδίτη κι εκείνη αρχίζει να μαλακώνει. Ταυτόχρονα, ένας άλλος Έρωτας, ακριβώς πίσω από τον ώμο της Αφροδίτης, συνηγορεί για την συγχώρεση του αδελφού του, δείχοντας προς το μέρος του.


Της Dimitra Papanastasopoulou



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα