Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

20 πεποιθήσεις που θα αφήσεις πίσω σου σε λίγα χρόνια (β' μέρος)



Μέρος 'Α


Ο καθένας μας λέει μια ιστορία για τον εαυτό τους μέσα στο κεφάλι του.
Κάθε μέρα. Ολη την ώρα.
Αυτή τη στιγμή λες μια ιστορία.
 
Και αυτή η ιστορία είναι απλά ένα μείγμα από τις πεποιήσεις μας, που μας έχουν κάνει αυτό που τελικά είμαστε σήμερα και που βάζουν τα θεμέλια για κάθε πράξη που κάνουμε ή δεν κάνουμε στη ζωή.  Επί της ουσίας, σε αυτό το θεμέλιο στηρίζουμε τον εαυτό μας κάθε μέρα.
 
Στην εβδομαδιαία έμπνευση, μοιράζομαι μαζί σου 20 τέτοιες πεποιθήσεις που θα αφήσεις κάποια στιγμή οριστικά πίσω σου και θα είσαι καλά με αυτό. Σήμερα, το β’ μέρος από τις πεποιθήσεις αυτές.
  
11 | Η πεποίθηση ότι μπορείς να σώσεις κάποια (υπερβολικά δραματικά) άτομα από τον εαυτό τους.
Θα μάθεις σταδιακά ότι απλά δεν μπορείς να σώσεις κάποιους ανθρώπους από τον εαυτό τους, έτσι ώστε να μην παρασύρεσαι βαθιά στο δράμα τους. Αυτοί που αγαπούν το αέναο χάος της ζωής τους, δεν θα εκτιμήσουν την παρέμβασή σου. Το πιθανότερο είναι να θέλουν μόνο τη συμπάθειά σου, τη συμπόνια σου, να ασχοληθείς μαζί τους, αλλά όχι να αλλάξουν. Δεν θέλουν να λύσουν τα προβλήματά τους, ούτε να απελευθερωθούν από τις συναισθηματικές τους εξαρτήσεις και τους περισπασμούς τους. Γιατί μετά τι θα μείνει για να τους προσέξουν;  Δεν ξέρουν και δεν είναι έτοιμοι να μάθουν. Και η δική σου δουλειά δεν είναι να τους μάθεις.
 
12 | Η πεποίθηση ότι η συγχώρεση δεν είναι απαραίτητη.
Με τον καιρό, μαθαίνουμε για τη δύναμη και τη σημασία της συγχώρεσης και μαθαίνουμε και για τα όριά της. Μαθαίνουμε ότι μία σχέση που κάποτε “έσπασε”, μπορεί να “ξανακολλήσει” μέσα από τη συγχώρεση και να γίνει ακόμη πιο δυνατή. Και φυσικά, μαθαίνουμε ότι αυτό μπορεί να μη συμβεί και η σχέση να μην ξαναγίνει ποτέ αυτό που ήταν…ή ακόμη και να τελειώσει. Η συγχώρεση δεν οδηγεί απαραίτητα στην επούλωση ενός τραύματος. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Ορισμένες σχέσεις δεν λειτουργούν και δεν θα λειτουργήσουν ό,τι και να κάνουμε. Αλλά εσύ θα πρέπει να συγχωρήσεις έτσι κι αλλιώς και να αφήσεις αυτό που είναι να γίνει, να γίνει. Η συγχώρεση θα σου επιτρέψει να επικεντρωθείς στο μέλλον χωρίς να χρειάζεται να επιστρέφεις στο παρελθόν και σε αυτό που έγινε και δεν ‘λύθηκε’. Όταν συγχωρείς κάποιον δίνεις, κατά κάποιο τρόπο, μια υπόσχεση στον εαυτό σου να μην στρέψεις το παρελθόν εναντίον σου. Αυτό δεν έχει να κάνει με την ενοχή σου ή με το τι συνέβη, έχει να κάνει με το ότι δεν μπορείς να περπατάς στην υπόλοιπη ζωή σου κουβαλώντας το βάρος και να παίρνεις τη θέση του αιώνιου θύματος.
 
13 | Η πεποίθηση ότι η εξωτερική ομορφιά είναι από τις πιο υψηλές προτεραιότητες.
Μεγαλώνοντας το πως είμαστε εξωτερικά μοιάζει να μας απασχολεί όλο και λιγότερο, ενώ μας νοιάζει περισσότερο τι έχουμε κάνει για την ψυχή μας και το “μέσα” μας. Σταδιακά θα μάθεις ότι το να επιλέγεις κάποιον μόνο με βάση τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά είναι σαν να επιλέγεις το φαγητό σου με κριτήριο το χρώμα και όχι τη γεύση.  Έτσι θα ξεκινήσεις να δίνεις μεγαλύτερη σημασία σε όσα δημιουργούν την αυθεντική έλξη και όχι την επιφανειακή. Θα δίνεις σημασία σε αυτό που πραγματικά σε αφήνει να είσαι αυτό που θέλεις. Θα διαπιστώσεις ότι αυτό που θα σε κερδίσει είναι οι εμπειρίες, η συμπεριφορα, ο τρόπος που κάποιος έζησε, αυτό που επιλέγει να “είναι” και που μπορεί να ‘κουμπώνει’ με αυτό που εσύ είσαι και ο συνδυασμός να σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα σχήμα που θα κρατήσει στο χρόνο.


 
14 | Η πεποίθηση ότι μπορείς να εξαγοράσεις την ευτυχία.
Υπάρχουν δύο βασικά είδη ευτυχίας στη ζωή – η στιγμιαία και η διαρκής. Η στιγμιαία είναι πιο εύκολο να βιωθεί και να κατακτηθεί, αφού σχετίζεται με την απόκτηση υλικών αγαθών  ενώ η διαρκής έχει να κάνει περισσότερο με την προσωπική ανάπτυξη, τις εμπειρίες που βιώνουμε, τη διεύρυνση του νου, τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη γνώση, την ενσυναίσθηση, την αποδοχή, το ήθος και τη συνείδηση.  Όσο είμαστε μικροί, είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσουμε αυτή τη διαφορά, αλλά σταδιακά, με το πέρασμα του χρόνου, συνειδητοποιούμε ότι η ‘διαρκής’ ευτυχία είναι αυτή που μας κάνει να νιώθουμε πλήρεις.  Ξεκίνησε από σήμερα και προκάλεσε τον εαυτό σου να δει τι τον κάνει πιο ευτυχισμένο; Αυτά που έχει ή αυτά που ζει ή μπορεί να ζήσει;
 
15 | Η πεποίθηση ότι όλοι οι φόβοι και οι ανησυχίες σου θα συμβούν.
Κάποια μέρα θα κοιτάξεις προς τα πίσω και θα δεις ότι τα περισσότερα πράγματα για τα οποία ανησυχούσες στη ζωή δεν συνέβησαν ποτέ. Τα άγχη σου ήταν άσκοπα και αδικαιολόγητα. Γιατί λοιπόν να περιμένεις αυτήν την “κάποια μέρα” και να μην ξυπνήσεις σήμερα συνειδητοποιώντας τώρα αυτό που είναι αλήθεια; Γιατί να μην καταλάβεις σήμερα ότι δεν μπορείς να ελέγχεις πάντα το αποτέλεσμα; Μπορεί να μην γίνεται να αλλάξεις τα πάντα, αλλά μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα και ο θετικός τρόπος μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Η θετική στάση μπορεί να αλλάξει τα πάντα με το χρόνο. Αν κοιτάξεις προς τα πίσω, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, πόσα πράγματα βλέπεις να μην έγιναν ή να καταστράφηκαν μόνο και μόνο επειδή εσύ ήσουν αγχωμένος και αρνητικός; Αυτά πέρασαν, βέβαια και δεν μπορείς να τα αλλάξεις, αλλά υπάρχουν οι στιγμές που έρχονται και οι στιγμές που ζεις τώρα, που μπορείς να τις διαχειριστείς διαφορετικά.
 
16 | Η πεποίθηση ότι η αποτυχία είναι το τέλος του κόσμου .
Θέλεις να μάθεις τη διαφορά ανάμεσα σε έναν “master” και έναν αρχάριο; Ο master έχει αποτύχει περισσότερες φορές από όσες έχει δοκιμάσει ο αρχάριος. Πίσω από κάθε μεγάλη εφεύρεση, δημιουργία ή έργο τέχνης υπάρχουν εκατό αποτυχημένες προσπάθειες να γίνει. Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν μπορείς να πετύχεις κάτι που θέλεις, με τον τρόπο που ακριβώς το θέλεις και στο χρόνο που ελπίζεις. Αλλά θα μάθεις, θα ωριμάσεις και θα είσαι σε καλύτερη θέση, στο τέλος, απ’ ότι στην αρχή, μέσα από τις εμπειρίες σου και τις αποτυχίες σου. Μπορεί, αυτό που θα μάθεις, να είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να πάρεις αυτό που θέλεις…ή ότι υπάρχει. Αυτό που θέλεις, θα διαπιστώσεις ότι θα έρθει μέσα από την επιμονή και τη διακρή πρακτική.
 
17 | Η πεποίθηση ότι μπορείς να εξασφαλίσεις τα πάντα.
Πάρα πολύ συχνά, ειδικά όταν είμαστε νέοι και λίγο αφελείς, ενδίδουμε στις αυταπάτες και τις εγγυήσεις ασφάλειας και προστασίας. Ασφαλίζουμε το σπίτι, το αυτοκίνητο, το εξοχικό, τα κοσμήματα κλπ. Αγοράζουμε ακριβά αυτές τις υπηρεσίες πιστεύοντας ότι μαζί με αυτά που ασφαλίζουμε, ασφαλίζουμε τον εαυτό μας και το μέλλον μας. Μεγαλώνοντας, αυτό που κατανοούμε είναι ότι τίποτε δεν μπορεί να είναι 100% ασφαλές σε αυτόν τον κόσμο. Η φύση του κόσμου είναι να εξελίσσεται και να αλλάζει διαρκώς. Ασφαλίζοντας και προστατεύοντας τον εαυτό σου ίσως να είναι ένας περιορισμός, συχνά, για να ζήσεις αυτό που καλείσαι να ζήσεις, χρησιμοποιώντας απλά την κοινή λογική για να προχωρήσεις. Τοποθετώντας ένα δίχτυ ασφαλείας διαρκώς μπροστά σου ίσως να μην αφήνεις τον εαυτό σου να τολμήσει και να βιώσει μερικές από τις πιο σημαντικές εμπειρίες της ζωής και τελικά να τον κλείνεις σε μία γυάλα.
 
18 | Η πεποίθηση ότι κάποια μέρα θα νιώσεις 100% πλήρης, σε όλους τους τομείς.
Μεγαλώνοντας θα κατανοήσεις ότι όσα ήθελες να έχεις ή όσα ήθελες να μάθεις δεν ήρθαν στη ζωή σου…και θα είσαι μια χαρά με αυτό.  Γιατί θα καταλάβεις ότι όλα όσα έζησες και όλα όσα έμαθες ήδη είναι αρκετά και μπορείς να είσαι ευγνώμων γι’ αυτά. Για όσα δεν έμαθες ή δεν έζησες, υπάρχει ακόμη χρόνος και μπορείς να τα επιδιώκεις κάθε μέρα. Η ζωή δεν είναι ποτέ τέλεια…είναι ατελής και ασύμετρη. Μόλις το συνειδητοποιήσεις αυτό και το αποδεχτείς, η προοπτική σου θα αλλάξει. Και θα μπορείς να είσαι λυπημένος και χαρούμενος ταυτόχρονα, γεμάτος και ανυπόμονος ταυτόχρονα, ανήσυχος και ενθουσιασμένος ταυτόχρονα, διψασμένος και ευγνώμων ταυτόχρονα. Και αυτό θα είναι κανονικό και υπέροχο!
 
19 | Η πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορεί να είναι όπως θα “έπρεπε” να είναι.  
Θα διαπιστώσεις ότι η ζωή δεν είναι πιο δύσκολη ή πιο εύκολη από τον τρόπο που νόμιζες ότι είναι. Η ζωή είναι όσο δύσκολη και όσο εύκολη είναι. Και αυτό δεν συμπίπτει πάντα με το πως έχεις προβλέψει να είναι, ή με το πως υποθέτεις ότι πρέπει να είναι, ή με το πως περίμενες να είναι. Αν απαλλαγείς από την προσδοκία για το πως θα έπρεπε να είναι τα πράγματα, θα δώσεις χώρο στην περιέργεια να αναπτυχθεί και αυτό θα κάνει τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα. Όταν σταματήσεις να περιμένεις να γίνουν τα πράγματα όπως νόμιζες ότι πρέπει να γίνουν, απλά θα ξεκινήσεις να τα ζεις, όπως ακριβώς είναι. Το καλύτερο και μεγαλύτερο δώρο που φέρνει η ζωή, σπάνια είναι τυλιγμένο στο περιτύλιγμα που είχαμε φανταστεί ή περιμέναμε.
 
20 | Η πεποίθηση ότι ξεκινώντας πάλι από την αρχή, δεν είναι επιλογή. 
Κανείς δεν κερδίζει μια παρτίδα σκάκι κάνοντας βήματα μόνο προς τα μπροστά. Μερικές φορές πρέπει να κινηθεί προς τα πίσω, ή προς τα αριστερά, ή προς τα δεξιά και να επαναπροσδιορίσει τη θέση του για να κερδίσει.  Σκέψου τώρα πως αυτό μπορεί να σχετίζεται με τη ζωή σου. Πόσες φορές έχεις νιώσει ότι η ζωή σου είναι γεμάτη από αδιέξοδα, ότι όπου και να κοιτάξεις μπροστά δεν υπάρχει δρόμος; Στην πραγματικότητα αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να κινηθείς διαφορετικά. Ίσως πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω, να γυρίσεις πάλι στο ίδιο σημείο για να ξαναδεις τη διαδρομή. Και αυτό είναι ΟΚ. Η ζωή μάς μαθαίνει ότι η επιτόπου στροφή και η ανακατεύθυνση επιτρέπονται, όταν στοχεύουν να βρεθεί ξανά ο προσανατολισμός και η καινούρια διαδρομή. Και υπάρχουν πέντε λέξεις που μας απελευθερώνουν από τα λάθη του παρελθόντος και μας δίνουν την ώθηση για να ξαναξεκινήσουμε τη διαδρομή “από τώρα και στο εξής…”
 
Επίλεξε να αφήσεις πίσω σου, μια για πάντα αυτές τις ψεύτικες πεποιθήσεις!
 
Πες ΝΑΙ στην πρόκληση!
Μην ζεις τη ζωή σου ως θεατής.
Μην τη ζεις ως φυλακισμένος σε ψεύτικες πεποιθήσεις και σε ιστορίες που σε κρατούν πίσω.
Ζήσε σε αυτόν τον κόσμο, αυτήν τη μέρα και κάθε μέρα, συμμετέχοντας στη ζωή σου. Κάθε πρωί, ρώτησε τον εαυτό σου τι είναι το πιο σημαντικό για σένα και στη συνέχεια, βρες το θάρρος, τη σοφία, τη δύναμη και τη θέληση να χτίσεις την ημέρα σου πάνω σε αυτό που είναι σημαντικό.
Είναι μια επιλογή. Η επιλογή σου!
Έχεις κάθε στιγμή μία επιλογή.
Και αν έχεις την επιλογή, να παραπονιέσαι, να κατηγορείς, να κολλάς στο παρελθόν, να ενεργείς ως θύμα, να είσαι ανασφαλής, να θυμώνεις, να είσαι αφελής, να αγνοείς τη διαίσθησή σου, να αγνοείς τις καλές συμβουλές, να τα παρατάς…τότε ήρθε η ώρα να κάνεις μια διαφορετική επιλογή.
 
Αλλά, επίτρεψέ μου να σου θυμίσω ότι δεν είσαι μόνος.
Όλοι επιλέγουμε κάποια στιγμή, τώρα ή αργότερα.
Και εγώ θα κάτσω (νοητικά) εδώ δίπλα σου και θα σου πω στο αυτί…
Επίλεξε να είσαι παρών.
Επίλεξε να είσαι θετικός.
Επίλεξε να συγχωρήσεις τον εαυτό σου.
Επίλεξε να συγχωρήσεις τους άλλους.
Επίλεξε να δεις την αξία σου.
Επίλεξε να δεις τις δυνατότητές σου.
Επίλεξε να βρεις το νόημα.
Επίλεξε να αποδείξεις ότι δεν είσαι θύμα.
Επίλεξε να απελευθερωθείς από το ψέμα.
Επίλεξε να βρεις τη δύναμη να πεις την αλήθεια – την αλήθεια σου.
 
Αυτός είναι ο τρόπος για να κάνεις ένα βήμα σήμερα…και ένα αύριο…και μια ολόκληρη διαδρομή σε όλη σου τη ζωή από εδώ κα πέρα.


us10.campaign


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα