Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Κατοικίδια - Οι πολύτιμοι βοηθοί σας

Κατοικίδια
Όλα τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διάφορα είδη ζώων σε κάποια φάση της ζωής τους. Η αντίδραση τους απέναντι σε αυτά τα ζώα παρόλο που υποκινείται από τον αυθορμητισμό τους να τα αγγίξουν, εξαρτάται και από τη στάση των γονέων προς τα ζώα. Διάφορα περιστατικά μπορεί να προκαλέσουν το φόβο και την απέχθεια των γονέων προς τα ζώα και να αποφεύγουν την συναναστροφή των παιδιών τους μαζί με αυτά.
Εντούτοις, διάφορες έρευνες καταδεικνύουν ότι τα παιδιά αναπτύσσονται πιο ομαλά και σωστά με την παρουσία ενός κατοικίδιου στο σπίτι. Είτε αυτό είναι ένας σκύλος, γάτος, ψάρι ή πουλί, τα παιδιά μαθαίνουν και αναλαμβάνουν ευθύνες, κάτι ουσιαστικό για την μετέπειτα εξέλιξη τους ως ενήλικες. Η περιποίηση ενός κατοικίδιου βάζει το παιδί σε θέση να το ταΐσει, να το διατηρεί καθαρό, να το πηγαίνει βόλτα και γενικώς να το περιποιείται όσο το δυνατόν καλύτερα ανάλογα με τις ανάγκες του. Όλες αυτές οι διαδικασίες προσδίδουν γνώσεις στο παιδί, καθώς αναπτύσσουν και το αίσθημα της ευθύνης και της προστατευτικότητας απέναντι στα ζώα.
Εκτός από την ανάληψη πρωτοβουλιών και ευθυνών, η επίδραση των ζώων πάνω στη κοινωνική και συναισθηματική υπόσταση του παιδιού, είναι πολύ μεγάλη.
Σε μία έρευνα, ζητήθηκε από μερικά παιδιά να διαβάσουν μια ιστορία μπροστά από τους συμμαθητές τους, μπροστά από ένα ενήλικα και μπροστά σε ένα σκύλο. Οι ερευνητές παρατηρούσαν τα επίπεδα άγχους των παιδιών κατά τη διάρκεια του πειράματος και βρήκαν ότι τα παιδιά ένιωθαν πιο χαλαρά και ήρεμα όταν διάβαζαν μπροστά στο σκύλο.

Παράλληλα, αυξάνεται η αυτοεκτίμηση των παιδιών καθώς αναβαθμίζονται και ανθίζουν οι κοινωνικές τους σχέσεις με τα υπόλοιπα άτομα γύρω τους. Γενικότερα τα ζώα μπορούν να είναι οι φύλακες των μυστικών των παιδιών υποβοηθώντας στην ανάπτυξη της έκφρασης των παιδιών, προσφέρουν μαθήματα για τη πορεία και εξέλιξη της ζωής από τη γέννηση μέχρι το θάνατο, διδάσκουν το σεβασμό προς τη διαφορετικότητα του κάθε όντος στη φύση και εξοικειώνουν τα παιδιά με τη ιδέα της απώλειας κάποιου αγαπημένου προσώπου.
Στο επίπεδο της οικογένειας, τα ζώα ενδυναμώνουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέλη να μπορούν να ασχολούνται μαζί με κάτι (όπως π.χ. να πάρουν μια βόλτα το κατοικίδιο τους) γιατί αυτό ενισχύει την επικοινωνία και τον σεβασμό μεταξύ τους.
Τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς για την ομαλή συμβίωση ενός κατοικίδιου με το παιδί τους:
  • Εάν τα παιδιά είναι μικρά ( 3-4 χρονών), θα πρέπει να ελέγχετε αρχικά την αντίδραση τόσο των ιδίων όσο και των κατοικίδιων σας ώστε να προλάβετε τυχόν επιθέσεις.
  • Μην αφήνετε ένα παιδί μικρό να περιποιηθεί ένα μεγάλο ζώο. Το πιο πιθανόν δεν θα τα καταφέρει λόγω διαφοράς δύναμης, με αποτέλεσμα να βιώσει το αίσθημα της αποτυχίας στο να προστατεύσει το κατοικίδιο του.
  • Ακόμη κι αν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο και ώριμο, καλό θα ήταν να επιβλέπατε την φροντίδα  που παρέχει στο κατοικίδιο σας.
  • Εάν το παιδί σας αρνείται να συνεχίσει την περιποίηση του κατοικίδιου σας θα πρέπει να το συμβουλεύσετε και να το ενθαρρύνετε να συμμετέχει στην όλη διαδικασία. Εάν όμως αρνείται πεισματικά να αναλάβει την ευθύνη προς το ζώο, θα ήταν εύλογο να δοθεί το κατοικίδιο για υιοθεσία.
  • Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι πρέπει να σέβεται και να αγαπά το κατοικίδιο του.
  • Γίνετε εσείς το σωστό πρότυπο για το παιδί σας με το να δείχνετε την αγάπη και την προστασία σας προς το κατοικίδιο σας.
Τα κατοικίδια μπορούν να γίνουν πολύτιμοι βοηθοί σας στην ομαλή ανατροφή των παιδιών σας. Δώστε τους μια ευκαιρία. Θα το βρείτε εξίσου σημαντικό και διασκεδαστικό. 
Αρθρογράφος: Βαλεντίνα Θεοδώρου
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα