Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Η αλήθεια για την Αρσενική και Θηλυκή ενέργεια – μέρος δεύτερο

Η αλήθεια για την Αρσενική και Θηλυκή ενέργεια – μέρος δεύτεροΑπόσπασμα από την σειρά σεμιναρίων μέσω διαδικτύου με θέμα «σχέσεις κατά την διάρκεια της αλλαγής»
 
Ξεκινήσαμε να συζητάμε την διαφορά ανάμεσα στην θηλυκή και αρσενική δημιουργική ενέργεια και τι συμβαίνει όταν αυτές οι ενέργειες είναι εκτός ισορροπίας. Να θυμόσαστε ότι δεν μιλάμε για αρσενικούς και θηλυκούς ανθρώπους. Όλο αυτό αφορά την δημιουργική ενέργεια στην οποία όλοι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση και να χρησιμοποιήσουμε. Ανεξαρτήτως του γένους και του προσανατολισμού, όλοι έχουμε πρόσβαση σε κάποια υπέροχη αρσενική και θηλυκή δημιουργική δυνατότητα. Επίσης μιλήσαμε σχετικά με το τι συμβαίνει όταν η αρσενική ενέργεια εμφανίζεται σαν κυρίαρχη και η θηλυκή εμφανίζεται σαν αδύναμη. Ας συνεχίσουμε με τις πιθανότητατες ανισορροπίας. Παρατηρήστε εάν αναγνωρίζετε αυτά τα πρότυπα στις ζωές κάποιων γύρω σας. Καθώς και στους τρόπους που εσείς δημιουργείτε.
Θηλυκό δυνατό – Αρσενικό αδύναμο.
Εάν αντιστρέψετε τους ρόλους που συζητήσαμε τον προηγούμενο μήνα και η θηλυκή ενέργεια είναι πολύ δυνατή και η αρσενική ενέργεια είναι πιο αδύναμη, είναι σαν η θηλυκή ενέργεια να λέει « έχω αυτά τα μεγάλα όνειρα και επιθυμίες. Θέλω να έχω αυτό….. θέλω εκείνο….. θα ήθελα να έχω και εκείνα εκεί». Αλλά πολλές φορές κάτω από αυτή την φαινομενική δύναμη και αποφασιστικότητα, υπάρχει το « δεν μπορώ να έχω», «δεν αξίζω», «δεν μπορώ να δεχτώ». Η θηλυκή δημιουργική ενέργεια χωρις την ισορροπία και δομή της αρσενικής ενέργειας είναι πολύ διασκορπισμένη, είναι πολύ αστήριχτη. Είναι σαν να ρίξετε νερό πάνω στην επιφάνεια ενός τραπεζιού, σκορπίζεται παντού, δεν περιέχεται κάπου, δεν είναι στοχευμένη ή οδηγημένη. Δεν υπάρχει δομή, (Δοχείο) που να κρατήσει την θηλυκή δημιουργική δύναμη.
Όταν αυτή η εκτός ισορροπίας θηλυκή ενέργεια ζητήσει από το αρσενικό « αχ θέλω να μου χτίσεις ένα σπίτι» το αρσενικό λέει, « θα μου άρεσε πολύ να σου χτίσω ένα σπίτι. Είμαι μαραγκός, μπορώ να σου χτίσω ένα σπίτι». Και ξεκινάει με έξαψη και παίρνει τα ξύλα, τις πέτρες, τα ηλεκτρολογικά και ξεκινάει να χτίζει ένα όμορφο σπίτι. Αυτή είναι η δημιουργικότητα της ευθείας γραμμής και των γωνιών για τις οποίες μιλήσαμε τον προηγούμενο μήνα.
Στο μεταξύ, η θηλυκή ενέργεια έχει συνεχίσει να δημιουργεί. Αφού ζήτησε να χτιστεί ένα σπίτι, πήγε για μάθημα γιόγκα, τσάι με τις φίλες, ψώνια στο εμπορικό κέντρο και έφερε πίσω τα συστατικά για ένα γευστικό δείπνο. Σπείρες και καμπύλες δημιουργικότητας. Όταν επιτέλους επιστρέφει την προσοχή της πίσω στο σπίτι ρωτάει το αρσενικό «
γεια , τι κάνεις εκεί;»
«πότε το ζήτησα εγώ αυτό;» λέει. «αυτό που πραγματικά θέλω είναι να μετακομίσω στην παραλία και να έχω σπίτι εκεί».
«εντάξει, μπορώ να σου χτίσω ένα σπίτι στην παραλία».
«αχ αυτό θα ήταν υπέροχο» λέει η θηλυκή ενέργεια. Και ξεκινάνε και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Με αυτό το μη- γειωμένο διασκορπισμένο μοτίβο , η αρσενική ενέργεια νοιώθει απαξίωση, έλλειψη εκτίμησης και ότι δεν εισακούεται. Αυτή η διασκορπισμένη θηλυκή ενέργεια στροβιλίζεται συνεχώς με έναν ασυγκράτητο τρόπο και η αρσενική ενέργεια την ακολουθεί, ή τουλάχιστον προσπαθεί. Όταν αλλάζει γνώμη ξανά και ξανά, το αρσενικό επίσης αλλάζει κατεύθυνση για χάρη της , προσπαθώντας να χτίσει ένα σπίτι, μια δομή μέσα στην οποία να μπορεί να είναι ευτυχισμένη και να δημιουργήσει. Όμως, με αυτό το μοντέλο και η θηλυκή και η αρσενική ενέργεια είναι ατελείς, και με τον καιρό υπάρχει απογοήτευση. Ξέρετε κάποιον που να είναι έτσι (εσάς); Αυτό το άτομο είναι αγείωτο, δεν ολοκληρώνει πολλά σχέδια που έχουν ξεκινήσει καθώς συνεχώς έχουν νέες ιδέες. Ίσως επίσης, να έχουν φυλάξει όλα τα υλικά και τις προμήθειες που μάζεψαν από κάθε σχέδιο – επι σειρά ετών, υποχόμενοι ότι θα επιστρέψουν κάποτε σε αυτό.

Αδύναμο Θηλυκό – Αδύναμο Αρσενικό
Υπάρχει επίσης το μοτίβο της αδύναμης θηλυκής ενέργειας μαζί με την αδύναμη αρσενική δημιουργική ενέργεια. Σε αυτή την περίπτωση, κανείς δεν δημιουργεί εύκολα, και ούτε δέχονται ή εκπληρώνουν τις επιθυμίες τους. Και οι δύο είναι τρομοκρατημένοι. Η αδύναμη ενέργεια δεν δημιουργεί, απογοητεύεται πολύ εύκολα και δεν έχει δυναμική να μιλήσει, να θέσει κατεύθυνση να αναλάβει ευθύνη. Μερικές φορές σε αυτή την περίπτωση, ούτε το αρσενικό ούτε το θηλυκό μπορεί να ορίσει ή να ζητήσει τις επιθυμίες του. Το πρώτο βήμα της δημιουργίας δεν έχει καν γίνει. Η αρσενική ενέργεια δεν χτίζει την δομή μέσα στην οποία η θηλυκή μπορεί να δημιουργήσει και η θηλυκή δεν ορίζει καν τι θέλει από αυτόν να της χτίσει. Μπορεί να αναγνωρίζετε αυτό το μοτίβο δημιουργίας γύρω σας. Δεν φαίνεται ποτέ να παίρνονται αποφάσεις και αλλάζουν συνεχώς αποφάσεις. Δεν υπάρχει κίνηση προς τα εμπρός. Αδράνεια. Και οι δύο περιμένουν τον άλλον να πάρει την απόφαση σε ποια ταινία θα πάνε και σύντομα βέβαια θα είναι αργά. Όλες οι καλές ταινίες θα έχουν ήδη παιχτεί και φύγει. Σαν προσωπική εξερεύνηση, μπορεί να αναγνωρίσετε αυτή την δυναμική να εμφανίζεται στις ζωές των άλλων γύρω σας και τελικά και στην δική σας δημιουργική διαδικασία. Ξέρετε κάποιους που παρουσιάζουν αδράνεια και δεν δημιουργούν πλήρως με βάση το δυναμικό τους; Πού ίσως να μην παίρνουν τα ρίσκα και χρησιμοποιούν λεξιλόγιο που παρουσιάζει ηττοπάθεια;
Θηλυκό δυνατό – Αρσενικό δυνατό.
Η άλλη όψη του προηγούμενου μοτίβου δημιουργίας είναι το δυνατό θηλυκό και δυνατό αρσενικό. Και πάλι, και τα δύο είναι σε φόβο και εσωτερικά σε μεγάλη σύγχυση και ανασφάλεια. Θα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, σπρωξίματα , μη ολοκλήρωση και αναστάτωση. Και οι δύο δημιουργικές ενέργειες εδώ μπορεί να είναι πολύ ασυμβίβαστες και ξεροκέφαλες. Συνεπώς, και οι δύο στηλώνουν τα πόδια και τίποτα δεν δημιουργείται. Μπορεί να ξέρετε ανθρώπους που το κάνουν αυτό στον δημιουργικό τους χώρο. Μπορεί να κομπάζουν και να καυχιούνται και να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους σαν σίγουρους και πετυχημένους, αλλά στην πραγματικότητα να έχουν πετύχει πολύ λίγα στην ζωή τους. Αυτό το άτομο μπορεί να τα «ξέρει όλα» και να διαφωνεί με κάθε πρόταση που κάποιος άλλος μπορεί να κάνει.
Πώς βρεθήκαμε τόσο εκτός ισορροπιας….
Όταν η αρσενική δημιουργική ενέργεια μέσα σας είναι πολύ αδύναμη ή δυνατή και η θηλυκή ενέργεια μέσα σας είναι πολύ αδύναμη ή δυνατή, τότε αυτό το ονομάζουμε στο παιχνίδι της τρίτης διάστασης «δεν είμαι καλά». Αυτό είναι που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μάθει να είμαστε στην ζωή μας. Πώς φτάσαμε εδώ σε αυτή την εκτός ισορροπίας κατάσταση; Να ένα παράδειγμα : είναι ένα μικρό κορίτσι ή ένα μικρό αγόρι που έχει μεγάλο ταλέντο, πολλές ικανότητες και με πολλές γνώσεις. Είναι πολύ συνεπαρμένο με το ποια είναι και τι θέλει να κάνει. Έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και μεγάλη εμπιστοσύνη για το τι είναι δυνατόν. Απλά λέει «μπορώ!». Αυτό το μικρό παιδί ξεκινάει και δημιουργεί μια πανέμορφη ζωγραφιά, με μεγάλη τέχνη. Τραγουδάει όλη την ώρα και με πάθος δημιουργεί πανέμορφα πράγματα. Περίπου στην ηλικία των τριών χρόνων είναι πολύ επιτυχημένη στον κόσμο της και μια μέρα λέει στον αγαπημένο της ενήλικα « κοίτα τον ελέφαντα μου», διότι είναι ένας πανέμορφος ελέφαντας και είναι πολύ ευχαριστημένη με το δημιούργημα της. Ο ενήλικας λέει « δεν ξέρεις ότι οι ελέφαντες δεν είναι πορτοκαλί; Και εκτός αυτού, αυτό είναι μια καρικατούρα, Θα έπρεπε τα χρώματα να είναι μέσα στις γραμμές».
Αυτό είναι τέτοιο μεγάλο σόκ και απαξίωση, που αυτό το μικρό παιδί καταπέφτει και παρατάει όλη της την αυτοπεποίθηση και δύναμη. Αυτή η «δεν είσαι εντάξει» πεποίθηση γλιστράει μέσα στην μικρή χαραμάδα όπου το «είμαι τέλεια και πετυχημένη» υπήρχει μόλις ένα λεπτό πριν. Στην αρχή το μικρό παιδί είναι μπερδεμένο, μετά κάνει ένα από τα δύο. Μπορεί να πει, « λοιπόν θα σου δείξω εγώ» και περνάει το υπόλοιπο της ζωής του δουλεύοντας να αποδείξει ότι είναι το καλό παιδί. Μπορεί να γίνει ο τύπος προσωπικότητας Α, ο υπέρ- άνθρωπος έτσι ώστε να δείξει σε αυτόν τον παλιό ενήλικα ότι έχει πραγματική αξία. Όμως υπάρχει ακόμα αυτή η μικρή αμφιβολία «είμαι εντάξει;» που κάθεται μέσα του και στην πεποίθηση του για τον εαυτό του. Έχει προσωπικές σκέψεις όπως «δεν είμαι σίγουρη ότι αυτός ο πίνακας που μόλις τελείωσα αξίζει δέκα χιλιάδες» παρόλο που εξωτερικά εμφανίζεται σαν τελείως σίγουρο, αποφασισμένο και δυνατό.
Η άλλη πιθανή αντίδραση που αυτό το μικρό παιδί μπορεί να έχει είναι, « ίσως αυτός ο ενήλικας να έχει δίκιο. Ίσως να μην είμαι τόσο καλή τελικά». Μπορεί ποτέ να μην επιστρέψει σε αυτή την δυναμική, γεμάτη ταλέντο έκφραση που κάποτε είχε. Αυτό το παιδί γεμάτο πάθος μεγαλώνει και κρύβεται, αμφισβητεί κάθε απόφαση του και δεν παίρνει καθόλου ρίσκα.
Κάθε ένας από εμάς έχει βιώσει το αποτέλεσμα της διαστρεβλωμένης δημιουργικής ενέργειας. Μόλις καταλάβετε τις διαφορές και την δύναμη της θηλυκής και αρσενικής δημιουργικής ενέργειας θα έχετε μεγαλύτερη ικανότητα να τις ισορροπήσετε και να δημιουργείτε πιο δυναμικά μέσα από αυτή την πληρότητα. Τότε, μόλις μπείτε σε μια σχέση, θα συνεχίσετε να έχετε τις πεποιθήσεις που εσείς υπολογίζεται και έχουν αξία. Δεν θα υπάρχουν σπρωξίματα, ανταγωνισμός και απαξίωση. Δεν θα υπάρχει καλύτερο και χειρότερο. Θα υπάρχει τότε μια ισορροπία ανάμεσα και μέσα στον αρσενικό και θηλυκό τρόπο δημιουργίας. Μόλις ισορροπήσουν, θα αναγνωρίσετε τον εαυτό σας και θα ξεκινήσετε να ζωγραφίζετε με χαρά αυτούς τους ελέφαντες με ότι χρώμα επιλέξετε και με συμπαίχτες που γιορτάζουν μαζί σας.
Jim Self
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα