Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΜΗΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ – ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΘΝΗΤΟΙ – ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΟΤΕΤΣΙΑ – ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ


Η ζωή του συνηθισμένου ανθρώπου, στην καλύτερη περίπτωση, είναι μονότονη. Ξυπνά, πλένει το σώμα του, απολαμβάνει την αισθητήρια εντύπωση μετά το μπάνιο, τρώει πρωινό, πηγαίνει βιαστικά στη δουλειά, αρχίζει να κουράζεται, ανανεώνεται με το μεσημεριανό φαγητό, μετά πάλι δουλεύει, και τελικά γυρίζει στο σπίτι βαριεστημένος και άτονος. Η ώρα κατά την οποία τρώει το υπερβολικά βαρύ δείπνο του διαταράσσεται από διάφορους θορύβους από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση και συχνά κακόκεφες παρατηρήσεις της συζύγου του ή των παιδιών του. Αυτός ο τυπικός άνθρωπος μπορεί μετά να δει μια ταινία ή να πάει σ’ ένα πάρτυ για μια σύντομη χαλαρωτική ανάπαυλα. Έρχεται στο σπίτι αργά, είναι πολύ κουρασμένος και κοιμάται βαριά.

Τι ζωή! Κι όμως, επαναλαμβάνει αυτή τη συμπεριφορά, με παραλλαγές που στερούνται φαντασίας, καθ’ όλα τα καλύτερα χρόνια της ζωής του.

Με τέτοιες συνήθειες ο άνθρωπος γίνεται σαν μηχανή, ένα ανθρώπινο ρομπότ, που τροφοδοτείται με το καύσιμο του φαγητού, εκτελώντας αυτόματα διάφορα καθήκοντα, νωθρά και απρόθυμα, χωρίς χαρά ή έμπνευση, και σταματώντας εν μέρει τις δραστηριότητές του με τον ύπνο – μόνο και μόνο για να επαναλάβει την επόμενη μέρα την ίδια ρουτίνα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι γρανάζια της μηχανής της δραστηριότητας, αλλά δεν γνωρίζουν τον σκοπό της ζωής. Τρώνε, ζουν, κάνουν παιδιά και πεθαίνουν. Μια τέτοια ύπαρξη είναι λίγο καλύτερη των ζώων.

Η Μπάγκαβαντ Γκίτα προτείνει στον άνθρωπο να αποφύγει αυτήν τη «στεγνή ύπαρξη». Διακηρύσσει ότι η επαφή με τον Θεό, στην πάντα ανανεούμενη χαρά του διαλογισμού γιόγκα, θα καταστήσει τον άνθρωπο ικανό να κρατήσει την κατάσταση της μακάριας συνειδητότητας πάντα παρούσα μέσα του, ακόμα και κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των μηχανικών πράξεων που πρέπει να γίνουν απ’ όλους. Η δυσαρέσκεια, η ανία και η δυστυχία είναι η συγκομιδή μιας μηχανικής ζωής – αντίθετα, οι άπειρες πνευματικές αντιλήψεις που αποφέρει ο διαλογισμός ψιθυρίζουν χαρούμενα στον άνθρωπο αμέτρητες συναρπαστικές εμπνεύσεις σοφίας που φωτίζουν και δίνουν ζωή σε κάθε πλευρά της ζωής του.

Συνειδητοποιείτε πώς ξοδεύετε τη ζωή σας? Πολλοί λίγοι από εμάς έχουν επίγνωση για το πόσα πολλά μπορούμε να κάνουμε και να πάρουμε από τη ζωή αν τη χρησιμοποιήσουμε σωστά, με σοφία και με οικονομία. Πρώτα, ας κάνουμε οικονομία στο χρόνο μας – η διάρκεια ζωής λιγοστεύει πριν προλάβουμε να το συνειδητοποιήσουμε και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν αντιλαμβανόμαστε την αθάνατη αξία του χρόνου που μας έχει δώσει ο Θεός. Πάρα πολύς χρόνος ξοδεύεται μέσα στη βιασύνη, χωρίς ουσιαστικά κανένα σκοπό. Θα πρέπει να σταματήσουμε, να σκεφτούμε και να προσπαθήσουμε να μάθουμε τι μπορεί να μας δώσει η ζωή. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται βαθιά για τη ζωή – απλώς τρώνε, κοιμούνται, εργάζονται και πεθαίνουν.

Τα εξήντα χρόνια είναι ο μέσος όρος ζωής, αλλά γνωρίζετε στην πραγματικότητα πόσα χρόνια ζείτε? Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται από έξι μέχρι δέκα ώρες την ημέρα – το ένα τρίτο της ζωής τους, δηλαδή είκοσι με εικοσιπέντε χρόνια, χάνονται, ξοδεύονται στο ασυνείδητο. Έτσι, μένουν μόνο σαράντα ή τριανταπέντε χρόνια. Γύρω στα πέντε με δέκα χρόνια ξοδεύονται σε κουτσομπολιά ή σε κουβέντες χωρίς καμιά αξία, καθώς και σε ψυχαγωγία. Αυτό κατεβάζει τον αριθμό στα τριάντα χρόνια – και σ’ αυτά τα τριάντα χρόνια τι άλλο κάνετε? Φαγητό και χάζι, και φυσικά δουλειά. Η εργασία είναι αναγκαία για τον σκοπό της διατήρησης του σωματικού ζώου, του οποίου η φροντίδα κλέβει τον περισσότερο χρόνο σας. Στη πραγματικότητα, αν εξετάσετε εξονυχιστικά τον χρόνο σας, θα δείτε πως μετά βίας σας μένουν δέκα χρόνια!

Εξαλείψτε την ελπίδα της φαντασίας σας πως η ευτυχία θα έρθει μέσω εκπλήρωσης εγκόσμιων επιθυμιών. Η ευημερία δεν αρκεί, ο «εύκολος τρόπος ζωής» δεν αρκεί. Θέλετε να είστε αιώνια ευτυχισμένοι. Αδράξτε τον Θεό μέσα σας και συνειδητοποιήστε πως η φύση του Εαυτού σας είναι θεϊκή. Πρέπει να μπορείτε να απαντήσετε με βεβαιότητα στο ύψιστο ερώτημα της νοημοσύνης σας: «Από πού ήρθα?».

Ο Θεός και η αθανασία δεν είναι μύθοι. Η βαρύτερη προσβολή στον Εαυτό μέσα σας είναι να πεθάνετε πιστεύοντας πως είστε ένα θνητό ον. Για πόσο καιρό θα αφήνετε τον εαυτό σας, γιοι του Θεού, να θανατώνεστε από το δρεπάνι του θανάτου επειδή ποτέ δεν προσπαθήσατε κατά τη διάρκεια της ζωής σας να κατακτήσετε την άγνοια?

Τιμωρείτε την ψυχή κρατώντας την θαμμένη, αδρανοποιημένη μέσα στην ύλη ζωή με τη ζωή, έντρομοι από εφιάλτες βασάνων και θανάτου. Συνειδητοποιήστε πως είστε η ψυχή! Ενώστε το συναίσθημα της καρδιάς και τη λογική του νου σε μια τέλεια ισορροπία. Μέσα στο κάστρο της γαλήνης, απορρίψτε ξανά και ξανά την ταύτισή σας με εγκόσμιους τίτλους και βυθιστείτε σε βαθύ διαλογισμό για να συνειδητοποιήσετε το θεϊκό σας βασιλικό αξίωμα.

Κοιτάξτε μέσα στον εαυτό σας. Να θυμάστε, το Άπειρο είναι παντού. Βυθιζόμενοι βαθιά μέσα στο υπερσυνείδητο [τη συνειδητότητα της ψυχής] μπορείτε να κάνετε τον νου σας να τρέξει μέσα στην αιωνιότητα. Με τη δύναμη του νου μπορείτε να πάτε μακρύτερα κι απ’ το πιο μακρινό αστέρι. Ο προβολέας του νου είναι πλήρως εξοπλισμένος για να ρίξει τις υπερσυνείδητες ακτίνες του μέσα στα μύχια της καρδιάς της Αλήθειας. Χρησιμοποιήστε τον για να το κάνετε.

Μερικές φορές, όταν ταξιδεύω με αυτοκίνητο, βλέπω πόσοι πολλοί άνθρωποι έζησαν παλιότερα στα σπίτια που βλέπω στο δρόμο και πόσοι πολλοί θα έρθουν να μείνουν εκεί στο μέλλον. Μια φορά ο Κύριος μού είπε: «Δες τα ανθρώπινα κοτέτσια και πώς οι κάτοικοι έρχονται και φεύγουν. Έτσι είναι η ανθρώπινη ζωή». Μη δίνετε αδικαιολόγητη σημασία στις σκηνές που περνούν από τη ζωή σας. Είστε ο αθάνατος Εαυτός, που ζει προσωρινά μόνο σ’ ένα όνειρο που κάποιες φορές είναι εφιάλτης. Αυτή είναι η ανώτερη φιλοσοφία των Δασκάλων της Ινδίας. 

– Παραμαχάνσα Γιογκανάντα

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα