Η βουβωνική πανώλη διαδόθηκε από τους ψύλλους που «ζούσαν» σε ποντίκια τα οποία είχαν προσβληθεί από την νόσο και κυρίως αρουραίους που ευρίσκοντο εν αφθονία στα εμπορικά πλοία.
Η πανώλη είναι γνωστή όμως από την αρχαιότητα. Παράδειγμα αναφορών είναι αυτό του Θουκυδίδη: ο λοιμός των Αθηνών, πιθανώς να είναι η πανώλη. Από τον 6ο αιώνα και σε όλον τον Μεσαίωνα εκδηλώνονταν μεγάλες επιδημίες, με αποτέλεσμα να παραμείνουν μόνιμα ενδημικές εστίες.
Γνωστή είναι η μεγάλη επιδημία του 14ου αιώνα η οποία ονομάστηκε μαύρος θάνατος. Μετά τον 14ο αιώνα, η νόσος έγινε ενδημική και για 300 χρόνια υπήρχαν επιδημικές εξάρσεις. Στα τέλη του 19ου αιώνα, σημειώθηκε πανδημία.
Εκτιμάται ότι περίπου το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης, ήτοι 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους λόγω του Μαύρου Θανάτου. Πολλές πόλεις έχασαν περισσότερο από το 40% των κατοίκων τους, το Παρίσι έχασε το 50% και η Βενετία, η Βρέμη και το Αμβούργο, υπολογίζεται ότι έχασαν τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού. (πηγή wikipedia)
Χάρτης διάδοσης του Μαύρου θανάτου στην Ευρώπη : πηγή wikipedia |
Κάναμε μια μικρή ιστορική αναδρομή για τις μεγάλες απώλειες που υπήρχαν από την πανώλη και την διάδοσή τους με τα ποντίκια.
Όπως καταλαβαίνουμε ο κόσμος εκείνης του 14ου αιώνα που έζησε αυτή την τρομακτική πανδημία, μόλις αντίκριζε ποντικό ένιωθε πανικό και έτρεχε να φύγει, μιας και το είχε συνδυάσει με την πανώλη και τον θάνατο. (λογικό μου ακούγεται)
Ας επανέλθουμε στο αρχικό μας ερώτημα όμως.
Αφού περάσανε 600 χρόνια από τότε, γιατί νιώθουμε πανικό μόλις βλέπουμε κάποιο ποντίκι , χωρίς να έχουμε κάποιο τραυματικό γεγονός;
Θα σας παραθέσω ένα βίντεο από μια πρόσφατη έρευνα που εξηγεί αυτό ακριβώς.
Στην αρχή του βίντεο θα δείτε 3 ηθοποιούς που συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο .
Κάθε φορά που χτυπά το καμπανάκι σηκώνονται όρθιοι ή κάθονται.
Κάθε 1 λεπτό μπαίνει ένας εξεταζόμενος που συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο και κάθεται δίπλα τους. Δεν γνωρίζει γιατί σηκώνονται με χτύπημα από το καμπανάκι, αλλά κανείς δεν του εξηγεί τον λόγο.
Μετά από λίγο υιοθετεί την συμπεριφορά των ηθοποιών και μπαίνει ο επόμενος εξεταζόμενος.
Μόλις οι θέσεις γεμίσουν , οι 3 ηθοποιοί φεύγουν από την αίθουσα .
Τι παρατηρούμε ; Ένα σύνολο ανθρώπων να έχει υιοθετήσει μια συμπεριφορά, που δεν γνωρίζει τον λόγο, είναι παράλογη , αλλά ούτε ρωτάνε γιατί το κάνουν αυτό... απλά μιμούνται την συμπεριφορά .
Αλήθεια.... έχετε κάποιον στην οικογένειά σας μεγαλύτερο που φοβάται τα ποντίκια ;
psychologized
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.