Τα άτομα με κοιλιοκάκη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη γλουτένη, γεγονός που καθιστά δύσκολο για αυτά να αφομοιώσουν συγκεκριμένες τροφές. Η γλουτένη βρίσκεται σε πολλά δημητριακά και άμυλα, όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι, καθώς και σε πολλές επεξεργασμένες τροφές.
Για την τελευταία μελέτη επάνω στην κοιλιοκάκη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 2 εκατομμύρια παιδιά, που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1991 και 2009. Από αυτά, περίπου τα 6.600 είχαν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη πριν την ηλικία των 15 ετών.
Συνολικά, τα παιδιά που γεννιούνται την άνοιξη (Μάρτιος-Μάιος), το καλοκαίρι (Ιούνιος-Αύγουστος) και το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος) έχουν περίπου 10% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κοιλιοκάκη σε σύγκριση με εκείνα που γεννιούνται το χειμώνα (Δεκέμβριος-Φεβρουάριος), σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.
Αλλά η αύξηση του κινδύνου για ευαισθησία στην γλουτένη αργότερα στην ζωή, δεν σχετίζεται μόνο με την εποχή της γέννησης, αλλά και με την περιοχή, όπως ανέφεραν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που γεννήθηκαν στη νότια Σουηδία, όπου το φως του ήλιου την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι πιο έντονο, είχαν υψηλότερο κίνδυνο από εκείνα που γεννήθηκαν στο βορρά, όπου την άνοιξη ο καιρός είναι πιο κρύος και τα καλοκαίρια έχουν μικρότερη διάρκεια.
Τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη πριν την ηλικία των 2 ετών, φαίνεται να είναι σε αυξημένο κίνδυνο, αν έχουν γεννηθεί την άνοιξη, ενώ εκείνα που διαγνώστηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία, είχαν αυξημένο κίνδυνο εάν είχαν γεννηθεί το καλοκαίρι, ή το φθινόπωρο, επισήμαναν οι συγγραφείς της μελέτης.
Επίσης, ο κίνδυνος της κοιλιοκάκης ήταν σταθερά υψηλότερος στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια, σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Disease in Childhood.
Ωστόσο, αν και η μελέτη διαπίστωσε σαφή σύνδεση μεταξύ εποχής και της περιοχής της γέννησης με τον κίνδυνο εκδήλωσης ευαισθησίας στην γλουτένη, δεν απέδειξε κάποια σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ των δύο.
Μια υπόθεση εργασίας για την αύξηση του κινδύνου για κοιλιοκάκη στα παιδιά που γεννιούνται άνοιξη/καλοκαίρι είναι ότι τα βρέφη είναι πιο πιθανό να απογαλακτιστούν και να “γνωρίσουν” τη γλουτένη μέσω της διατροφής κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου/χειμώνα, μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την έκθεση σε εποχιακές ιογενείς λοιμώξεις. Οι ιογενείς λοιμώξεις προκαλούν αλλαγές στο εντερικό σύστημα, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της κοιλιοκάκης.
Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι το χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D σε έγκυες γυναίκες επηρεάζει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του εμβρύου. Και φυσικά, το φως του ήλιου είναι πολύ σημαντικό για την παραγωγή βιταμίνης D από το δέρμα.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.