ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΕΙΡΑ
Κατά τη σύγκληση της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στην Επίδαυρο, την 1η Ιανουαρίου 1822, συζητήθηκε και αποφασίστηκε η καθιέρωση ενιαίας σημαίας για τον Αγώνα. Ορίστηκε να φέρει το σήμα του σταυρού και τα χρώματα κυανό και λευκό.
Στις 15 Μαρτίου 1822, το Εκτελεστικό Σώμα συνεδρίασε στην Κόρινθο και με το Διάταγμα 540 καθόρισε το σχήμα και τις λεπτομέρειες της σημαίας. Για τις Δυνάμεις Ξηράς (Πεζικό και Φρούρια) η σημαία ήταν τετράγωνη, κυανού χρώματος, με σταυρό στη μέση λευκό, που τη χώριζε σε 4 ίσα μέρη.
Για το Ναυτικό, καθορίστηκαν μία για το πολεμικό και μία για τον εμπορικό στόλο. Η πολεμική διαιρούταν σε 9 εναλλασσόμενες οριζόντιες ταινίες, ακριβώς σαν τη σημερινή.
Η σημαία των εμπορικών πλοίων ήταν κυανού χρώματος και στην άνω έσω γωνία υπήρχε λευκό τετράγωνο με κυανό σταυρό. Αρχικά, η σημαία δεν έτυχε καθολικής αποδοχής από τους οπλαρχηγούς, λόγω του έντονου τοπικιστικού πνεύματος που τους χαρακτήριζε.
Για την επιλογή των χρωμάτων και σχημάτων, καθώς και για την αλληγορική τους σημασία, έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις.
Ορισμένες εκδοχές είναι:
- Το κυανό χρώμα συμβολίζει τον ουρανό και το λευκό τον αφρό των κυμάτων.
- Το λευκό συμβολίζει την αγνότητα του σκοπού για την Ελευθερία και το κυανό υποδηλώνει τη θεϊκή παρέμβαση, για να έρθει σε πέρας ο δίκαιος αλλά άνισος αγώνας.
- Τα χρώματα παραπέμπουν στη ναυτική βράκα και στη φουστανέλα.
- Οι 9 λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες , αντιπροσωπεύουν τις συλλαβές του «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ».
Οι ποικίλες απόψεις, για την αποκρυπτογράφηση των συμβόλων της Ελληνικής Σημαίας, αποδεικνύουν την πολυδιάστατη σημασία που έχει το ιερό σύμβολο του ΄Έθνους για κάθε Έλληνα.
Το 1978 εκδόθηκε ο Νόμος 851, «Περί της Εθνικής Σημαίας, των Πολεμικών Σημαιών και του Διακριτικού Σήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας», όπου καθορίζεται η μορφή της Σημαίας. Το κοντάρι είναι χρώματος λευκού και στην κεφαλή φέρει λευκή σφαίρα με σταυρό, όταν πρόκειται για σημαία στρατοπέδων, δημόσιων αρχών κ.λ.π. ή χωρίς σταυρό για σημαία που επαίρεται από ιδιώτες. Επίσης καθορίστηκαν 8 μεγέθη σημαιών, ανάλογα της χρήσης και του προορισμού.
ΠΗΓΗ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ Βασίλειος Αναστασόπουλος έκδοση ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ Βασίλειος Αναστασόπουλος έκδοση ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ
The Mythologists
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.