Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Μακαρόνια: 5 απρόσμενα οφέλη υγείας

Μακαρόνια: 5 απρόσμενα οφέλη υγείας


Και όμως, αν και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, μία -ισορροπημένη- μακαρονάδα, μπορεί να προστατεύει την υγεία μας.
Μπορεί να νομίζεις ότι μια μακαρονάδα θα καταστρέψει τη δίαιτά σου. Ε, λοιπόν, κάνεις λάθος. Τα μακαρόνια όχι μόνο δεν παχαίνουν αν δεν κάνεις υπερβολές, αλλά έχουν και απρόσμενα οφέλη για την υγεία σου. Αυτά είναι μόνο μερικά:

Βοηθούν στη συγκέντρωση
Τα μακαρόνια περιέχουν υδατάνθρακες οι οποίοι, παρά τη δαιμονοποίησή τους από αρκετές σύγχρονες δίαιτες, είναι απαραίτητοι για τον εγκέφαλό μας. Γιατί; Οι υδατάνθρακες θεωρούνται, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα καύσιμα του εγκεφάλου. Η έλλειψη των υδατανθράκων εμποδίζει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και αυτό δεν μας επιτρέπει  να συγκεντρωθούμε.

Μακαρόνια: 5 απρόσμενα οφέλη υγείας

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ζαλάδες, οι πονοκέφαλοι και τα προβλήματα συγκέντρωσης είναι πιο έντονα και συχνά, σε όσους κάνουν τις αυστηρές δίαιτες που λέγαμε.


Έχουν φολικό οξύ και καροτενοειδή
Τα λευκά ζυμαρικά είναι πλούσια πηγή φολικού οξέος (βιταμίνη Β9) -μια μερίδα λευκά ζυμαρικά παρέχει 167 μικρογραμμάρια ή 42% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φολικού, το οποίο παίζει ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ είναι σημαντικό για εγκύους και νεογνά καθώς υποστηρίζει την ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων.
Από την άλλη, τα ολικής αλέσεως ζυμαρικά, έχουν πολλά καροτενοειδή (κυρίως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή όραση. Μια διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή μειώνει, επίσης, τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Μια μερίδα ζυμαρικά ολικής αλέσεως περιέχει 113 μικρογραμμάρια λουτεΐνης και ζεαξανθίνης.

Προστατεύουν από εγκεφαλικό
Τα μακαρόνια ολικής, σε συνδυασμό με μια σαλάτα, μπορεί να προλαμβάνουν το εγκεφαλικό. Πώς; 

Μακαρόνια: 5 απρόσμενα οφέλη υγείας

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι φυτικές ίνες προστατεύουν από το εγκεφαλικό, περιορίζοντας τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή του, όπως την υπέρταση και την υψηλή χοληστερίνη. Πιο πρόσφατη έρευνα από τη Βρετανία, επιβεβαίωσε ότι όσοι τρώνε πολλές φυτικές ίνες -μακαρόνια ολικής, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς- διατρέχουν μειωμένες πιθανότητες εγκεφαλικού. 

Ρυθμίζουν το σάκχαρο
Τόσο τα λευκά όσο και τα ολικής αλέσεως ζυμαρικά αποτελούν εξαιρετικές πηγές σεληνίου, ένα μέταλλο το οποίο ενεργοποιεί τα αντιοξειδωτικά ένζυμα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία των κυττάρων μας από μοριακές βλάβες. Ένα φλιτζάνι ζυμαρικών παρέχει περίπου τα δύο τρίτα της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Τα ζυμαρικά περιέχουν επίσης μαγγάνιο, το οποίο βοηθά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Μια μερίδα ζυμαρικά ολικής αλέσεως προσφέρουν  1,9 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου, δηλαδή πάνω από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες και περίπου το 83% της Ημερήσιας Πρόσληψης για τους άνδρες.

Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του στρες
Τα μακαρόνια, ως πηγή υδατανθράκων, μπορούν να βοηθήσουν, τέλος, στην αντιμετώπιση του στρες, καθώς μόλις οι υδατάνθρακες διασπώνται κατά τη διάρκεια της πέψης, παράγεται στον οργανισμό σεροτονίνη, η οποία θεωρείται ότι μας βοηθάει να χαλαρώσουμε. και μας ανεβάζει τη διάθεση -γνωστή και ως ορμόνη της ευτυχίας.

Μακαρόνια: 5 απρόσμενα οφέλη υγείας

Ακόμη μελέτη που δημοσιεύτηκε προ τριετίας στο Archives of Internal Medicine, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που για έναν χρόνο ακολούθησαν διατροφή πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες, καταναλώνοντας μόνο 20 με 40 γραμμάρια σε καθημερινή βάση, αντιμετώπιζαν σε μεγαλύτερο βαθμό συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους σε σχέση με όσους ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε υδατάνθρακες.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα