Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Γιατί δεν πρέπει να πετάς τη φλούδα των φρούτων και τα κοτσάνια των λαχανικών



Κράτα τη φλούδα των φρούτων αλλά και τα φύλλα ή τα κοτσάνια των λαχανικών για να μην χάνεις τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών.
Μπορεί να τρως πολλά φρούτα και λαχανικά, το ξέρεις όμως ότι μάλλον πετάς τα πιο θρεπτικά… κομμάτια;
Εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων, ενώ πετάμε και πολλά που θα μπορούσαμε να τρώμε, όπως τη φλούδα της πατάτας, την πέτσα από τα ψάρια – όλα με υψηλή διατροφική αξία.
«Η τριχωτή φλούδα του ακτινίδιου, για παράδειγμα, περιέχει τριπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών από ό,τι ο καρπός του. Μπορείς να τη βάζεις στα smoothies» εξηγεί η Κλειώ Δημητριάδου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.
Δες κι άλλα παραδείγματα…
H πέτσα του ψαριού

Σε πολλούς πολιτισμούς η πέτσα του ψαριού θεωρείται λιχουδιά και το σίγουρο, είναι ότι περιέχει βιταμίνες, κολλαγόνο, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά.
«Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, έχουν Ω-3 λιπαρά οξέα ακριβώς κάτω από αυτήν, στο γκρι μέρος του ψαριού» τονίζει η Κλειώ Δημητριάδου. Οπότε, μαγειρεύοντας το σολομό με την πέτσα τα προστατεύεις και κάνεις το ψάρι σου πιο ζουμερό και θρεπτικό.
Η φλούδα της πατάτας
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον κορεσμό, ενώ «τόσο η φλούδα όσο και η σάρκα ακριβώς από κάτω έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση σε θρεπτικά συστατικά, ανάμεσά τους κάλιο, βιταμίνη C, χαλκό, βιταμίνη Β6 και φυτοθρεπτικά συστατικά» εξηγεί η ειδικός. Η βιταμίνη Β6 βοηθά στο χτίσιμο των κυττάρων, ρυθμίζει το νευρικό σύστημα και συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία.
Βοηθά, επίσης, το σώμα σου να χρησιμοποιήσει γλυκογόνο, χαρίζοντάς σου περισσότερη αντοχή.
• Δοκίμασε αυτά: Τρίψε τις πατάτες για να καθαρίσουν και βράσ’ τες ολόκληρες, στράγγιξε και πολτοποίησέ τες μαζί με τη φλούδα. Οι baby πατάτες μαγειρεμένες με τη φλούδα γίνονται νόστιμη πατατοσαλάτα.
Ή μπορείς να κόψεις τις πατάτες «κυδωνάτες», να τις περιχύσεις με λίγο ελαιόλαδο, να τις πασπαλίσεις με καπνιστή πάπρικα, μία πρέζα αλάτι και να τις ψήσεις μέχρι να γίνουν τραγανές.
Η φλούδα των εσπεριδοειδών
Η φλούδα είναι το πιο θρεπτικό μέρος των εσπεριδοειδών, τόσο το ξύσμα όσο και η λευκή ψίχα, τα οποία περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από το ίδιο το φρούτο. Η περισσότερη βιταμίνη C βρίσκεται στο φρούτο, όμως τα φυτοθρεπτικά και τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή είναι συγκεντρωμένα στη φλούδα, συμπεριλαμβανομένων των λιμονοειδών και της εσπεριδίνης, που μπορούν να μειώσουν την LDL ή «κακή» χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση και διαθέτουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
• Δοκίμασε αυτά: «Το ξύσμα των εσπεριδοειδών είναι γεμάτο με αιθέρια έλαια και αρώματα και μπορεί να προστεθεί και σε διάφορα γλυκίσματα, όπως μπισκότα ή κέικ» τονίζει η ειδικός. Βρες φρούτα ακέρωτα και βιολογικά, τρίψε στον ψιλό τρίφτη τη φλούδα και πρόσθεσέ τη σε ρύζι, ή αναβάθμισε με το ξύσμα το dressing για τη σαλάτα σου, ή ανάμειξέ το με ελαιόλαδο και περίχυσε με αυτό το ψητά λαχανικά ή ψάρια.
Για αρωματικό dressing για την πράσινη σαλάτα, ανάμειξε ξύσμα και χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, κάππαρη και μπόλικα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά, όπως δυόσμο.
Το κοτσάνι του μπρόκολου
Τα μπουκέτα του μπρόκολου περιέχουν περισσότερη βήτα καροτίνη, όμως και τα κοτσάνια του είναι εξίσου πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Είναι γεμάτα βιταμίνες C, D και φολικό οξύ (ζωτικής σημασίας πριν από τη σύλληψη και κατά την εγκυμοσύνη), μέταλλα και φυτοθρεπτικά.
• Δοκίμασε αυτό: Όταν το κοτσάνι είναι πολύ χοντρό, ξεφλούδισε το εξωτερικό, πιο σκληρό, στρώμα. Διαφορετικά, κόψ’ το σε φέτες, κύβους ή σε «σπίρτα» και πρόσθεσέ το σε οποιαδήποτε σούπα, λαχανικά ατμού, σαλάτα ή πιάτο με ρύζι.
Το κοτσάνι και τα φύλλα του κουνουπιδιού
Είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, Κ, φολικού οξέος, παντοθενικού οξέος, βιταμίνης Β6, φυτικών ινών και διαθέτουν παρόμοιες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με πολλά άλλα σταυρανθή λαχανικά.
• Δοκίμασε αυτό: Κόψε τα κοτσάνια και αφαίρεσε τις άκρες, μετά ψήσ’ τα μαζί με άλλα σκληρά λαχανικά, όπως κρεμμύδια και πιπεριές, και περίχυσέ τα με ελαιόλαδο.
Τα φύλλα των λαχανικών
Τα φύλλα από το καρότο και το ραπανάκι τρώγονται και είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο και ασβέστιο. Πολλές φορές όμως τα κόβουν πριν τα τοποθετήσουν στα ράφια, επειδή οι βολβοί έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα φύλλα.
• Δοκίμασε αυτό: Μάρανε τα φύλλα σε τηγάνι μαζί με λίγο ελαιόλαδο, αλάτισε και στύψε λίγο λεμόνι.
Για να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις τροφές, φτιάξε και ζωμό.
Κράτα τις φλούδες των λαχανικών, τα εξωτερικά φύλλα από τα κρεμμύδια, βράσ’ τα και ετοίμασε ένα πεντανόστιμο ζωμό για πολλές χρήσεις.
Συνεργάστηκε η Κλειώ Δημητριάδου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΚΕΚ).
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα