(τής Αρετής Μαρκέλλου)
Αυτό το αλλόκοτο πλάσμα τής Αιθιοπίας και τής Ινδίας είναι αξιοσημείωτο για τα τα μακριά και αιχμηρά κέρατα του, τα οποία μπορεί να κινεί όπως θέλει. Το Γέϊλ είναι καφέ ή μαύρου χρώματος, έχει τυο μέγευος αλόγου με ουρά ελέφαντα και σαγόνια αγριουγούρονου.
Όταν ένα Γέϊλ δέχεται επίθεση από ανθρώπους ή κτήνη προτάσσει το ένα από τα κέρατά του σαν δόρυ για να πολεμήσει, ενώ το άλλο στρέφεται προς την ανίθετη κατεύθυνση για να προστατευτεί από την σύγκρουση.
Εάν στη μάχη το ένα κέρατο πάθει ζημιά, στρέφεται προς τα πίσω, δίνοντας τη θέση του στο δεύτερο, που έρχεται μπροστά. Κάποιοι λένε ότι τα κέρατά του είναι ελαστικά κι ότι αυτό που δεν πολεμά διπλώνεται και ακουμπά στη πλάτη τού τέρατος. Τα θύματά του, πάντως, επιβιώνουν μόνο εάν καταφέρουν και αχρηστεύσουν και τα δύο κέρατα.
Οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν τα διάφορα τέρατα τής Αιθιοπίας και τής Ινδίας μεταξύ τους με άλλα ζώα. Το ίδιο είχε συμβεί και με το Γέϊλ , που κάποιες φορές το συγχέουν και με την εβραϊκή λέξη για-ελ , που σημαίνει κατσίκα τού βουνού. Άλλοτε πέλι το περιγράφουν σαν να ήταν ιπποπόταμος ή το μπερδεύουν με τον Κατωβλέπα (θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο γι’ αυτόν) και το γκνού. Όταν μάλιστα το τέρας έχει όρθιο μόνο το ένα του κέρατο, κάποιοι το περνούν για Μονόκερο.
Ο στενότερος συγγενής τού Γέϊλ είναι ο Κεντκόρας, ένα τετράποδο τέρας με δύο μακριά, ίσια και αιχμηρά κέρατα, τα οποία μπορεί κι αυτός να κινεί ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Γενικά μοιάζει με άλογο, έχει όμως στήθος λιονταριού, μεγάλη στρογγυλή μουσούδα και μέσα στο στόμα του στη θέση των δοντιών φυτρώνουν.....αυτιά. Συγγενής του επίσης είναι ο σαρκοφάγος Ταύρος τής Αιθιοπίας, με κέρατα που ανασηκώνονται στη μάχη και σκληρό δέρμα αδιαπέραστο από βέλη και ακόντια.
Το Γέϊλ εικονίζεται σε αρχαίες Αιγυπτιακές ζωγραφιές και Ινδικούς ναούς ως φύλακάς τους. Λέγεται ότι μια Αφρικανική φυλή σ’ όλα της τα βόδια στραβώνει ένα κέρατο προς τα πίσω για να μοιάζεουν με Γέϊλ. Τέλος το Γέϊλ βρίσκεται στα οικόσημα τής Βασίλισσας τής Βρετανίας και στο έμβλημα τού Christ’s College τού Cambridge.
The Mythologists
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.