Ο ουρανοξύστης Empire State Building, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικού ρυθμού Art Deco και είναι σίγουρα ένα από τα πιο διάσημα κτίρια στον κόσμο και σύμβολο της Νέας Υόρκης- μαζί με το άγαλμα της Ελευθερίας. Δεν νοείται να πας στην Νέα Υόρκη και να μην ανέβεις να χαζέψεις όλο το Manhattan από την κορυφή του.
Το Empire State Building («Το Κτήριο της Αυτοκρατορικής Πολιτείας», δηλαδή της Νέας Υόρκης), είναι ένας από τους υψηλότερους και ιστορικότερους ουρανοξύστες στον κόσμο. Βρίσκεται στην πόλη της Νέας Υόρκης (στη διασταύρωση της 5ης Λεωφόρου και της 34ης δυτικής οδού) και έχει 102 ορόφους. Υπήρξε ο υψηλότερος ουρανοξύστης στη Γη για 41 χρόνια, από την ολοκλήρωσή του το 1931 μέχρι το χτίσιμο του Βόρειου Πύργου του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου το 1972. Μετά την καταστροφή των πύργων του Κέντρου αυτού από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το Empire State Building ξανάγινε και παρέμεινε το υψηλότερο κτήριο σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη μέχρι τις 30 Απριλίου 2012, όταν το ξεπέρασε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.
Οι εργασίες εκσκαφής των θεμελίων άρχισαν στις 22 Ιανουαρίου 1930 και στην οικοδομή εργάζονταν 3.400 εργάτες, οι περισσότεροι μετανάστες από την Ευρώπη, αλλά και εκατοντάδες Ινδιάνοι. Κατά τον επίσημο απολογισμό, 5 εργάτες σκοτώθηκαν σε εργατικά δυστυχήματα κατά την ανέγερση, ενώ άλλοι λένε ότι υπήρξαν πολλοί περισσότεροι αλλά το συγκάλυψαν.
Υπήρξε έντονος ανταγωνισμός στην πόλη για τον τίτλο του υψηλότερου κτηρίου στον κόσμο. Δύο άλλα οικοδομήματα που πάλεψαν γι’ αυτόν, ήταν αυτό της Wall Street 40 και το Chrysler Building, που ήταν ήδη υπό κατασκευή όταν άρχισε να κτίζεται το Empire State. Και τα δύο έμελλε να κρατήσουν τον τίτλο για λιγότερο από 1 χρόνο. Οι οικοδόμοι του Empire State αμείβονταν με σχεδόν διπλάσιο ημερομίσθιο από αυτούς των άλλων κτιρίων, αλλά υποχρεώνονταν να εργάζονται με ταχύτατους ρυθμούς, στα όρια της αντοχής. Οποιοσδήποτε καθυστερούσε έστω και ελάχιστα απολυόταν αμέσως, για να αντικατασταθεί μέσα σε λίγη ώρα με κάποιο από τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους της εποχής της Μεγάλης Οικονομικής Υφέσεως. Ως αποτέλεσμα, η κατασκευή διάρκεσε μόνο 410 ημέρες.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Χούβερ άναψε για πρώτη φορά τα φώτα του ουρανοξύστη κατά τα επίσημα εγκαίνια την Πρωτομαγιά του 1931, με το πάτημα ενός κουμπιού από την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.
Εξαιτίας της οικονομικής υφέσεως, μεγάλο μέρος του ενοικιαζόμενου χώρου παρέμενε αρχικά ξενοίκιαστο, απ’ όπου και το παρατσούκλι «Empty State Building». Στον πρώτο χρόνο όμως κερδήθηκαν τόσα χρήματα από αυτούς που πήγαιναν να δουν τη θέα από την κορυφή, όσα και από τα ενοίκια. Το 1951 ο ουρανοξύστης πωλήθηκε στον Roger Stevens και τους συνεταίρους του για 51 εκατομμύρια δολάρια, την υψηλότερη τιμή που είχε ποτέ πληρωθεί ως τότε για μεμονωμένο κτήριο στην ιστορία των ΗΠΑ.
Στις 9:40 π.μ. του Σαββάτου, 28 Ιουλίου 1945, ένα βομβαρδιστικό αεροπλάνο τύπου Β-52 Mitchell, μέσα σε πυκνή ομίχλη, έπεσε πάνω στη βόρεια πλευρά του ουρανοξύστη, μεταξύ 79ου και 80ού ορόφου. Ο ένας από τους κινητήρες του αεροπλάνου βγήκε από την αντίθετη πλευρά, ενώ ένας άλλος έπεσε μέσα σε ένα φρεάτιο ασανσέρ. Προκλήθηκε πυρκαγιά που κατασβέστηκε μέσα σε 40 λεπτά της ώρας. Σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι. Την επόμενη Δευτέρα, το κτήριο ήταν ανοικτό και λειτουργούσε κανονικά στους περισσότερους ορόφους του.
Το Κτήριο Empire State κηρύχθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών ως ένα από τα «Επτά Θαύματα του Σύγχρονου Κόσμου».
Το Empire State Building υπήρξε το πρώτο κτήριο στην ιστορία που είχε περισσότερους από 100 ορόφους.
Ο ουρανοξύστης έχει 6.500 παράθυρα και 73 ασανσέρ (67 στον κεντρικό πυρήνα και 6 περιφερειακά). Τα σκαλοπάτια από το πεζοδρόμιο μέχρι τον 102ο όροφο είναι 1.860.
Το Empire State Building έχει ένα από τα δημοφιλέστερα εξωτερικά παρατηρητήρια θέας σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 110 εκατομμύρια εισιτήρια από τότε που πρωτολειτούργησε ως σήμερα.
1966: Διαφήμιση της Mustang στην κορυφή του Empire State Building
Δεν νοείται να πας στην Νέα Υόρκη και να μην ανέβεις να χαζέψεις όλο το Manhattan από την κορυφή του.
Το Empire State Building στο σινεμά
- Η διασημότερη απεικόνιση του κτηρίου σε κινηματογραφική ταινία θεωρείται γενικώς εκείνη στο τέλος της ταινίας Κινγκ Κονγκ του 1933, όπου ο γιγαντιαίος πίθηκος Κινγκ Κονγκ σκαρφαλώνει ως την κορυφή για να ξεφύγει από τους διώκτες του, αλλά πέφτει και σκοτώνεται. Το 1983, για την πεντηκοστή επέτειο της ταινίας, ένας φουσκωτός Κινγκ Κονγκ τοποθετήθηκε στο αληθινό κτήριο (η σκηνή ξαναγυρίστηκε για τη νέα ταινία Κινγκ Κονγκ του 2005)
- Στην Ημέρα Ανεξαρτησίας το Empire State Building καταστρέφεται από ένα διαστημόπλοιο εξωγήινων. Αυτή η σκηνή ήταν φόρος τιμής σε μία παρόμοια, που περιγράφεται στο διήγημα επιστημονικής φαντασίας Publicity Campaign του Άρθουρ Κλαρκ.
- Η βωβή και μαυρόασπρη ταινία του Andy Warhol Empire (1964) δεν είναι παρά ένα συνεχές οκτάωρο πλάνο του Empire State Building τη νύχτα. Το 2004, το Εθνικό Αρχείο Ταινιών (National Film Registry) των ΗΠΑ αποφάσισε ότι αυτή η ταινία έχει πολιτιστική αξία, και έτσι την συμπεριέλαβαν στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.
- Το παρατηρητήριο του Empire State Building υπήρξε ο χώρος για ρομαντικά ραντεβού σε αρκετές ταινίες: Αριστερά, An Affair to Remember, με τον Cary Grantκαι την Deborah Kerr και δεξιά η Meg Ryan και ο Tom Hanks στο Sleepless inSeattle.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.