Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Πώς να κρατήσουμε μακριά μια αρνητική σκέψη

Αποτέλεσμα εικόνας για Πώς να κρατήσουμε μακριά μια αρνητική σκέψη


Υπάρχουν 4 απλές στρατηγικές, σύμφωνα με τους ειδικούς, για να κρατήσουμε (σχεδόν) κάθε αρνητική σκέψη μακριά. Ποιες είναι αυτές;
Σε όλους έχει τύχει να ταλαιπωρούμαστε από μια επίμονη αρνητική σκέψη , η οποία μας χαλάει τη διάθεση. Είτε αφορούν τη δουλειά μας, είτε τα οικονομικά, είτε την υγεία μας, οι αρνητικές σκέψεις είναι συχνά πανίσχυρες και μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία μας.
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι αν απλά προσπαθήσουμε να τις διώξουμε, εκείνες μπορεί να επιστρέψουν δριμύτερες, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμοι σύμμαχοι στην προσπάθειά μας να "οχυρώσουμε" το μυαλό μας, απέναντί τους. Αυτές είναι τέσσερις από αυτές. Ποια σας ταιριάζει;

Γεμίζουμε τα κενά με θετικές σκέψεις

Ο εγκέφαλος μας απεχθάνεται τα κενά, επομένως αν τον αφήσουμε χωρίς σκέψεις, κάνουμε χώρο σε μια αρνητική σκέψη να καλύψει σύντομα την όποια "τρύπα" δημιουργείται από τις καταστάσεις γύρω μας. Για αυτόν τον λόγο, καλό είναι να προσπαθούμε πάντα να γεμίζουμε τα κενά με θετικές σκέψεις, ώστε να κλείνουμε τον δρόμο στις αρνητικές.

Πώς να κρατήσουμε μακριά μια αρνητική σκέψη
Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφός μας δεν σηκώνει το κινητό, αντί να σκεφτούμε ότι κάτι κακό έχει συμβεί, μπορούμε να εστιάσουμε στις λιγότερο δυσάρεστες πιθανότητες που είναι και περισσότερες και πιο πιθανές: "έπεσε η μπαταρία του κινητού", "βρίσκεται σε περιοχή χωρίς κάλυψη", "δεν το ακούει" κτλ. Οι στατιστικές είναι με το μέρος του αισιόδοξου.

Δημιουργούμε αντιπερισπασμό

Πολλοί συμφωνούν ότι η καλύτερη τακτική αντιμετώπισης, είναι να μην αφήνουμε το μυαλό μας να "ταξιδεύει χωρίς πυξίδα", αλλά να δημιουργούμε αντιπερισπασμό, προσπαθώντας να σκεφτούμε κάτι, το οποίο θα αποσπάσει την προσοχή μας από την οποιαδήποτε αρνητική σκέψη, βάζοντάς τις σκέψεις μας σε έναν άλλο δρόμο.
Πώς να κρατήσουμε μακριά μια αρνητική σκέψη
Οι περισσότερες μελέτες προτείνουν ότι είναι καλύτερα να αποσπάσουμε την προσοχή μας με κάτι, παρά να αφήσουμε το μυαλό να χαθεί σε διάφορες άλλες σκέψεις, καθώς η άσκοπη περιπλάνηση του νου σχετίζεται με τη δυστυχία. Είναι καλύτερα, λοιπόν, να επικεντρωθούμε, π.χ., σε ένα συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι, ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα ή μία ταινία.
Ο εγκέφαλος μας ψάχνει διαρκώς για νέα πράγματα με σκοπό να επικεντρωθεί σε αυτά, επομένως αν τον τροφοδοτήσουμε με άλλα ερεθίσματα, είναι πιθανό να απαλλαγούμε από μια δυσάρεστη και ενοχλητική σκέψη.

Η... ομοιοπαθητική μέθοδος

Μία ιδιαίτερη μέθοδος λέει ότι για να απαλλαγούμε από μία αρνητική σκέψη και να βεβαιωθούμε ότι δεν θα επανέλθει βασανίζοντάς μας, πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το ένστικτό μας: να εστιάσουμε την προσοχή μας ακριβώς σε αυτήν την αρνητική σκέψη.
Πώς να κρατήσουμε μακριά μια αρνητική σκέψη
Μπορεί να φαίνεται παράλογο, αλλά σύμφωνα με έρευνες, αυτή η μέθοδος μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε ορισμένα άτομα. Βέβαια δεν είναι κατάλληλη για τους λιπόψυχους. Η μέθοδος βασίζεται στην αρχή ότι με τη διαρκή έκθεση σε ό,τι μας προκαλεί φόβο, μπορούμε σταδιακά να ξεπεράσουμε τις ανησυχίες μας μέχρι ο φόβος να αρχίσει να ξεθωριάζει.

Αποφεύγουμε το στρες

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η έκθεσή μας στο στρες μπορεί να κρατά μακριά τις αρνητικές σκέψεις. Η λογική είναι ότι το στρες μπορεί να "δαπανήσει" όλη την ενέργεια του μυαλού μας, με αποτέλεσμα να μην αφήσει περιθώρια για να σκεφτούμε κάτι άλλο -πόσο μάλλον κάτι αρνητικό.
Πώς να κρατήσουμε μακριά μια αρνητική σκέψη
Αν όλα τα παραπάνω σας ακούγονται παράλογα, υπάρχει λόγος. Όταν έγινε προσπάθεια να επαληθευτεί η παραπάνω τακτική και πειραματικά, επιβεβαιώθηκε το ένστικτο όσων προειδοποιούσαν ότι αποτελεί μια εντελώς λανθασμένη προσέγγιση, καθώς οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι μετά την έκθεση σε στρες, η αρνητική σκέψη θα επιστρέψει στο μυαλό μας και μάλιστα πιο δυνατή.
Το καλύτερο, λοιπόν,είναι να προσπαθήσουμε να αποφεύγουμε το άγχος, με τεχνικές χαλάρωσης και ασκήσεις αναπνοής. Αυτή είναι μία συμβουλή την οποία, άλλωστε, πρέπει να ακολουθούμε γενικότερα. Κανένας δεν κατάφερε να παντρέψει το στρες με την ευτυχία και την υγεία.

 pathfinder

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα