Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Πώς θα σταματήσετε τις κακές συνήθειες των κατοικίδιων

bad-habits

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος σας. Αλλά ακόμα και ο καλύτερος φίλος σας έχει κάποιες συνήθειες χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσε να ζήσει. Το ίδιο και η γάτα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να της κόψετε την συνήθεια να ξύνει.

Ομως, θα πρέπει να προσπαθήσετε, γιατί αν δεν το κάνετε ουσιαστικά ενθαρρύνετε τον τετράποδο φίλο σας να συνεχίσει την κακή συμπεριφορά.
Δείτε πώς μπορείτε να το επιτύχετε:
Πώς να σταματήσετε το γαύγισμα του σκύλου σας
Εχετε χαλαρώσει στον καναπέ μετά από μια κουραστική μέρα, μέχρι που το σκυλί σας αποφασίσει να… σπάσει τη σιωπή. Ενα γαύγισμα. Στη συνέχεια ένα ακόμα. Κι ένα τρίτο. Γυρνάτε και του φωνάζετε να έρθει κοντά σας με σκοπό να τού αποσπάσετε την προσοχή και να σταματήσει να γαυγίζει.
Αν, όμως, νομίζετε πως αυτή η κίνηση θα σταματήσει το σκυλί σας από το γαύγισμα κάνετε λάθος. Οταν αντιδράτε μ’ αυτό τον τρόπο στο σκυλί σας όταν γαυγίζει, χωρίς να το καταλάβετε το έχετε ουσιαστικά «ανταμείψει». Γι’ αυτό και όταν θέλει κάτι θα επιστρατεύει το γαύγισμα.
Εάν θέλετε να περιορίσετε το γαύγισμά του δεν θα πρέπει να ανταποκριθείτε σ’ αυτό. Αντίθετα, θα προσπαθήσετε να βρείτε το έναυσμα που το έκανε να γαυγίζει και να υποβαθμίσετε τις επιπτώσεις του. Θα μπορούσατε να περιορίσετε τους εξωτερικούς ήχους ανοίγοντας την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. ′Η μπορείτε να κρατήσετε το σκύλο σας σε ένα μέρος του σπιτιού που είναι ήρεμο από ήχους, όπως ένα υπνοδωμάτιο που δεν βρίσκεται μπροστά στο δρόμο. Αυτό μπορεί να είναι ένα καλό σχέδιο και για την περίπτωση που διαμαρτύρονται οι γείτονες για το γαύγισμα του σκύλου σας όταν θα λείπετε από το σπίτι…

Οι ιδιοκτήτες των σκύλων συχνά αισθάνονται ένοχοι για τη διατήρηση του κατοικιδίου τους περιορισμένου σε ένα δωμάτιο του σπιτιού, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι.
Μια άλλη στρατηγική είναι να απασχολήσετε το σκύλο σας με κάτι που θα του αποσπάσει την προσοχή από το γαύγισμα. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να κρύψετε σε διάφορα σημεία του σπιτιού λιχουδιές γι’ αυτόν. Ο σκύλος μπορεί να περάσει ώρες αναζητώντας τις λιχουδιές, θα διασκεδάσει και δεν θα γαυγίζει.
Πώς θα σταματήσετε τα άλματα του σκύλου σας
Κάθε φορά που περπατάτε ή ανοίγετε την μπροστινή πόρτα, ένας… σίφουνας, μικρός ή μεγαλύτερος τρέχει προς το μέρος σας, πηδάει πάνω σας και αρχίζει να σας γλείφει στο πρόσωπο, ενώ γεμίζει με… πατούσες τα ρούχα σας. Μετά από τις πρώτες πέντε, δέκα, εκατό φορές παύει να είναι διασκεδαστικό και… κολακευτικό.
Εάν πείτε στο σκύλο σας «όχι» και συνεχίσετε να του αφιερώνετε την προσοχή σας, αυτό ο ίδιος το ερμηνεύει ως «ναι». Αν τον σπρώξετε, αλληλεπιδράτε μαζί του, γιατί έτσι ερμηνεύει αυτή την επαφή κι ας είναι απώθηση από πλευράς και αυτό είναι που θέλει να κάνετε. Αν αντίθετα, σταθείτε ακίνητοι, κοιτάξετε ευθεία μπροστά και πείτε «όχι», ή αν γυρίσετε την πλάτη σας, τότε ο σκύλος θα συνειδητοποιήσει ότι με αυτή τη συμπεριφορά δεν θα αποσπάσει την προσοχή σας. Αυτός είναι και ο μόνος σωστός τρόπος για να το κάνετε.
Αν ο σκύλος σας καθίσει στην εντολή «κάτσε», τότε αγνοήστε το άλμα του και πείτε απλά «όχι» και «κάτσε». Οταν ο σκύλος καθίσει μπορείτε να τον χαϊδέψετε. Θα μάθει ότι ο μόνος τρόπος για να κερδίσει την προσοχή σας είναι να καθίσει και τελικά θα καθίσει. Δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο, αν ακολουθήσετε αυτή τη συμβουλή με συνέπεια. Ακόμα κι όταν έρχονται επισκέπτες κάποιος πρέπει να είναι εκεί για να πει στο σκυλί να καθίσει.
Πώς θα αποτρέψετε τον σκύλο από το μασούλημα
Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά προβλήματα που έχει κάποιος με σκύλο, είναι η επαλαμβανόμενη συνήθειά του να μασουλάει ό,τι βρει μπροστά του. Δεν υπάρχει ιδιοκτήτης σκύλου που να μην έχει… κλάψει κάποια στιγμή της ζωής του ένα παπούτσι του.
Για να τον αποτρέψετε από αυτή τη συνήθεια, θα πρέπει κατ’ αρχήν να φροντίζετε να βάζετε τα παπούτσια σας σε σημείο που είναι πολύ ψηλό για να το φτάσει ο σκύλος.
Θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα αντικίνητρο. Αγοράστε ένα αποτρεπτικό σπρέι (υπάρχουν στα καταστήματα κατοικιδίων αλλά μπορείτε να τα βρείτε και στο διαδίκτυο) με γεύση που αηδιάζει τα σκυλιά και ψεκάστε το παπούτσι σας. Θα επιχειρήσει να το μασήσει, δεν θα του αρέσει η γεύση και θα σταματήσει. Κάθε φορά που το άρωμα του σπρέι εξασθενίζει, ψεκάστε ξανά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει όλο το παπούτσι, ακόμα και το εσωτερικό του. Μετά από λίγο καιρό ο σκύλος θα χάσει την κακή του συνήθεια.
Επειδή, όμως, ο σκύλος δεν μασάει μόνο το παπούτσι και δεν είναι δυνατόν να… ψεκάζετε κάθε αντικείμενο που θα θελήσει να μασουλήσει, προσπαθήστε κατ’ αρχήν να του αποσπάσετε την προσοχή. Οταν παρατηρήσετε ότι θέλει να μασήσει κάτι, φωνάξτε τον. Εναλλακτικά αγοράστε του ένα κόκαλο από καουτσούκι, ένα σκοινί ή άλλα «καλούδια» για να μασουλάει.
Πώς θα σταματήσετε τη γάτα σας από το ξύσιμο
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη γάτα είναι η ακατανίκητη συνήθειά της να ξύνει τα νύχια της. Για να το αποφύγετε πρέπει να κάνετε τα εξής:
* Εξετάστε προσεκτικά το μέρος που της αρέσει να ξύνει τα νύχια της και δώστε της μια επιφάνεια για να ξύσει που να έχει παρόμοια υφή με την επιφάνεια που προτιμά. Αν της αρέσει το χαλί, μπορεί και η ίδια να προτιμά να ξύνει μια οριζόντια επιφάνεια.
* Προσφέρετέ της εναλλακτικές λύσεις. Βάλτε παιχνίδια και λιχουδιές πάνω από το νυχοδρόμιο για να ωθήσετε τη γάτα σας να ξύνει σ’ αυτές τις επιφάνειες τα νύχια της.
* Δημιουργήστε ένα χώρο για ξύσιμο. Περιορίστε τη γάτα σας με το δικό της χαλάκι για ξύσιμο σε μια συγκεκριμένη περιοχή που θα την έχετε καλύψει με πλαστικό τάπητα γραφείου.
* Περιποιηθείτε τα νύχια της, ώστε να μειώσετε κάποιες από τις βλάβες που προκαλεί το ξύσιμο.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα