Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Η μαγεία και η δύναμη της παύσης



Πολλές φορές με ρωτάνε οι μαθητές μου ποιο είδος, ύφος, μέρος της μουσικής μου αρέσει περισσότερο και δεν χρειάζομαι χρόνο για να απαντήσω. Η αγαπημένη μου μουσική, είναι… οι παύσεις!

Κάθε είδους παύση του ήχου. Μικρή/σύντομη ή μεγάλης διαρκείας, έως και η απόλυτη έλλειψη κάθε μουσικού ή οποιουδήποτε άλλου ήχου. Γουρλώνουν τα μάτια με τέτοια απάντηση από καθηγήτρια μουσικής. Κι όμως το ομολογώ. Με την απόλυτη σιγή, δεν έχω να συγκρίνω κανέναν άλλον ήχο!
rests
quarter-rest-hiΗ παύση σ’ ένα μουσικό κομμάτι είναι ένα διάστημα σιωπής, που χαρακτηρίζεται από ένα σύμβολο που δηλώνει τη διάρκεια της. Κάθε σύμβολο παύσης αντιστοιχεί με μια συγκεκριμένη αξία. Όπως και οι νότες. Οι παύσεις αυτές είναι τόσο απαραίτητες, όσο και ο αέρας που αναπνέουμε.
Μια μικρής διάρκειας παύση, δηλώνει κόμμα, άνω τελεία ή και τελεία σε μια μουσική φράση. Είναι απαραίτητη για τις μουσικές αναπνοές, για το κλείσιμο μια φράσης και άνοιγμα μιας άλλης. Μεγαλύτερες σε αξία παύσεις, που μπορεί να είναι ακόμα και ολόκληρα μέτρα, δίνουν πάντα την ευκαιρία για μουσικό διάλογο.

music-eighth-note-rest-1602419Σ’ ένα ντουέτο, για παράδειγμα, εκείνη η φωνή που μπορεί να είναι και η κυρίαρχη ή η πρώτη, μπορεί κάποια στιγμή να ‘σωπάσει’, αφήνοντας τον συνομιλητή να πάρει το λόγο και να εκφράσει με τη σειρά του την δική του φωνή. Σ’ ένα κοντσέρτο, το σολιστικό όργανο παραχωρεί ευγενικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην ορχήστρα, για λίγο, κι αυτή η εναλλαγή του ρόλου της από απλά συνοδευτικού σε πρωταγωνιστικό, χαρίζει διαφορετικό άκουσμα ευχάριστο, πλούσιο σε ήχους και αρμονίες, μέχρι να γίνει η επιστροφή στον σολίστα. Άρα η σιωπή του σολίστα στην ουσία δεν είναι απουσία ήχου, αλλά παρουσία ενός άλλου ακόμα πιο μαζικού. 
1242236397117289853564th_rest.svg.hiΌμως η απόλυτη μαγεία της παύσης συναντιέται σε συμφωνικά έργα, όπου μέσα από τις παύσης μπορεί κανείς να ακούσει και ξεχωρίσει ποικίλα ηχοχρώματα και φωνές, γιατί εκεί που σωπαίνουν κάποια όργανα, δίνουν τη δυνατότητα σε κάποια άλλα να αναδειχτούν. Και, για μένα, η λαμπρότερη όλων των παύσεων είναι… η  Grande Pausa! Η μαγική εκείνη στιγμή ενός συμφωνικού έργου που ο συνθέτης κόβει απότομα κάθε μουσικό ήχο και δίνει τη δυνατότητα στο αυτί του ακροατή να ακούσει όλες τις αρμονικές που πάλλονται ακόμα στον χώρο από το τελευταίο ακόρντο του συνόλου.
Κι ενώ θα έπρεπε να θεωρείται ως μουσική αναπνοή, όπως όλες οι άλλες, η απότομη έλλειψη κάθε ήχου θυμίζει περισσότερο κόψιμο αναπνοής – gasp. Η σιωπή εκείνη τη στιγμή κάνει ακόμα μεγαλύτερο θόρυβο από το σύνολο δεκάδων οργάνων που μπορεί πριν να έπαιζαν όλα μαζί γρήγορα και δυνατά. Έχει δύναμη ξαφνικού θανάτου κι ο επόμενος μουσικός ήχος που την σπάει αποκτά λυτρωτικό χαρακτήρα σαν ελπίδα αναγέννησης. Χωρίς αυτή την προηγούμενη σιωπή, ο μουσικός ήχος αυτός δεν θα είχε την ίδια αξία. 
Λατρεύω τις παύσεις για την μαγεία και τη δύναμη που έχουν. Δύναμη κρυφή. Δύναμη ταπεινή. Δύναμη ανώνυμη. Κανένα έργο δεν τις αναφέρει ποτέ πουθενά. Πάντα αναφέρονται το είδος, η κλίμακα που είναι το κομμάτι γραμμένο, η εποχή κλπ πουθενά όμως δεν αναφέρονται οι ταπεινές παύσεις, που χωρίς αυτές η μουσική θα ήταν αδύνατον να υπάρξει.
Το παρακάτω σχεδιάγραμμα δείχνει τις υποδιαιρέσεις των συμβόλων των παύσεων από το ολόκληρο μέχρι το 16ο.
rests
Το άρθρο αυτό το έγραψα το 2012 – σε ποιο μνημόνιο βρισκόμασταν τότε; Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δοκιμάστηκαν πολλές μορφές δράσεις – από τους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα περάσαμε σε περίοδο όχι παύσης, αλλά απάθειας με την ελπίδα κάτι να αλλάξει με τις εκλογές, πολλές εκλογές, μετά είχαμε κλαδικές απεργίες, καμιά μονοήμερη γενική απεργία που και που, ίσα-ίσα να γεμίσουν τα ταμεία, αλλά ποτέ δεν είχαμε μια γενική απεργία διαρκείας με τα πάντα κλειστά και τον κόσμο, όχι στους δρόμους να τρώει ξύλο και χημικά, αλλά στο σπίτι του, αρνούμενο να συμμετάσχει σε κάθε είδους παράνοια. 
Θα το έλεγα… Grand Pausa – η Μεγάλη Παύση. Ένα εργαλείο αγώνα, εξίσου ισχυρό και μαγικό, όπως αυτό της μεγάλης παύσης στη μουσική…
Confucius

allnewz

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα