Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

10 ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ 6-PACK

Όταν ανοίγει ο φάκελος «διατροφή», τα συμφέροντα είναι πολλά και αντικρουόμενα. Το Μen's Health συγκέντρωσε στοιχεία, που αναγκάζουν τα λεγόμενα superfoods να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.


01 Μύρτιλλα
Οι Ισχυρισμοί
Μπορεί να αφήνουν επίμονους λεκέδες στα ρούχα σου, αλλά ταυτόχρονα ξεχειλίζουν από βιταμίνη C, Κ και μαγγάνιο, το οποίο διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου. Επίσης, μελέτες υποστηρίζουν ότι καταπολεμούν τον καρκίνο και βελτιώνουν τη μνήμη.
Το Ιστορικό της Υπόθεσης
«Τα μύρτιλλα προωθούνται σε μεγάλο βαθμό από τους παραγωγούς, με σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος» λέει ο Brian Ford, βιολόγος και συγγραφέας του The Future of Food. «Σίγουρα περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως και τα περισσότερα φρούτα άλλωστε. Μάλιστα, μελέτη έδειξε πως μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, ωστόσο οι συμμετέχοντες έτρωγαν παράλληλα και φράουλες».
Τα Αποδεικτικά Στοιχεία
Οι περισσότερες από τις μελέτες γύρω από τον καρκίνο ή τη μνήμη έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα και δεν υπάρχει απτή απόδειξη ότι οι ανθοκυανίνες στα μύρτιλλα -οι οποίες περιορίζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της επάρατης νόσου εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες- απορροφώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η Ετυμηγορία
Το μπλε-μοβ trend στο μανάβικο της γειτονιάς σου προσφέρει βιταμίνη C, που σε θωρακίζει απέναντι στη γρίπη, ενώ τα αντιοξειδωτικά του μειώνουν το πιάσιμο μετά την προπόνηση. Παρόλα αυτά, έχεις πολλές επιλογές, ανάλογα με την εποχή. Μην ξεχνάς ότι παρόμοιες ιδιότητες διαθέτουν τα σμέουρα, τα μούρα και οι φράουλες.
02 Σπόροι Chia
Οι Ισχυρισμοί
Οι θαυμαστές τους -μιλάμε για ψαγμένους τύπους σε θέματα διατροφής- δηλώνουν πως οι συγκεκριμένοι σπόροι made in South America περιέχουν 8 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων απ’ ότι ο σολομός. Επίσης, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, γεγονός που ευνοεί την απώλεια βάρους και το χτίσιμο μυϊκής μάζας.
Το Ιστορικό της Υπόθεσης
Τα πράγματα έχουν έτσι: «Οι Chia προέρχονται από ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Ετσι καλλιεργούνται σε ξηρό έδαφος. Επομένως, προωθούνται, ώστε να κάνουν κερδοφόρο ένα κομμάτι γης, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έδινε κάτι» αναφέρει ο Ford. Επιπλέον, τα ω-3 λιπαρά οξέα τους -λόγω των οποίων έχουν αποκτήσει φήμη- δεν απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό μας. 

Τα Αποδεικτικά Στοιχεία
Η γλώσσα των αριθμών λέει πάντα την αλήθεια, γι’ αυτό να θυμάσαι πως 28 γρ. σπόροι Chia περιέχουν 4 γρ. πρωτεΐνη και 11 γρ. φυτικές ίνες. Φυσικά, η υπερβολική προβολή κρατά τους καταναλωτές στο σκοτάδι. 
Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι θεωρούν πως αυτή η σούπερ τροφή απαλλάσσει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Σε αυτό, όμως, που πραγματικά συμβάλλει είναι ότι ενισχύει την καταπολέμηση βακτηρίων και την κυτταρική επικοινωνία. 
Η Ετυμηγορία
Δεν χωρά αμφιβολία ότι αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης, υδατανθράκων, βιταμινών και μετάλλων, ωστόσο η τιμή τους είναι αρκετά αλμυρή (δεν εννοούμε τον ουρανίσκο σου). Μια πιο low budget επιλογή με αντίστοιχα αποτελέσματα: μήλο κομμένο σε φέτες με λίγο μπρι.
03 Νερό Καρύδας
Οι Ισχυρισμοί
Λανσάρεται ως φυσικό προϊόν ενυδάτωσης, πλούσιο σε ηλεκτρολύτες και σάκχαρα, που σε κρατά active σε όλη τη διάρκεια της προπόνησής σου. Με άλλα λόγια, μια πιο hipster επιλογή για energy drink. 
Το Ιστορικό της Υπόθεσης
«Ορισμένοι βιομήχανοι ανακάλυψαν ότι οι φτωχοί αγρότες κατά την επεξεργασία της καρύδας κρατούσαν τη σάρκα της και πετούσαν το νερό της» λέει ο Joey Lott, συγγραφέας βιβλίων διατροφής. Ετσι κατάφεραν να βγάλουν κέρδος από το πουθενά ντύνοντάς το με funky περιτύλιγμα.
Τα Αποδεικτικά Στοιχεία
Υπάρχει διάσταση απόψεων: μελέτη στο Medicine & Science in Sports & Exercise  αναφέρει πως το νερό που προέρχεται από τροπικές περιοχές δουλεύει ως ενεργειακό ποτό και ταυτόχρονα έχει 5 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κάλιο, γεγονός που σε ανακουφίζει από τις μυϊκές συσπάσεις. Βέβαια, μη βιαστείς να κόψεις τα energy drinks, μιας και το νερό καρύδας διαθέτει 30% λιγότερο νάτριο σε σχέση με αυτά τα ποτά. Αυτός είναι και ο λόγος που τελευταία έρευνα έδειξε ότι δεν συμβάλλει στην ενυδάτωση περισσότερο από το νερό.
Η Ετυμηγορία
Συνέχισε να το καταναλώνεις, εφόσον σου αρέσει. Απόφυγέ το, όμως, όταν κάνεις προπονήσεις για καύση λίπους. «Είναι πλούσιο σε ζάχαρη, γεγονός που βάζει φρένο στο μεταβολισμό» τονίζει ο James Collins, διατροφολόγος. «Κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης, συνδύασε νερό με συμπυκνωμένο χυμό φρούτων, χωρίς προσθήκη ζάχαρης». 
04 Χυμός Παντζάρι
Οι Ισχυρισμοί
Το εν λόγω ρόφημα μας έχει συστηθεί ως το μαγικό ελιξήριο, που χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει την αντοχή σου.
Το Ιστορικό της Υπόθεσης
Δεν υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας: η έρευνα είναι εμπεριστατωμένη. Συνέχισε να τον απολαμβάνεις, αλλά μην παρασύρεσαι απ’ όσα ακούγονται. «Το παντζάρι παράγει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες βετανίνης, η οποία του δίνει το κόκκινο χρώμα» επισημαίνει ο Ford. Για την ακρίβεια, περιέχει τις ίδιες χημικές ενώσεις και νιτρικά άλατα -που είναι ωφέλιμα για την υγεία- με τα περισσότερα λαχανικά.
Τα Αποδεικτικά Στοιχεία
Η επιστημονική κοινότητα δεν μασάει τα λόγια της. Μια νέα ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παντζάρια μετατρέπουν το νιτρικό άλας σε νιτρικό οξύ, το οποίο ρίχνει τα επίπεδα της πίεσης του αίματος. Επίσης, μια άλλη μελέτη απέδειξε ότι το συγκεκριμένο λαχανικό βελτιώνει την αντοχή των ερασιτεχνών αθλητών σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι των επαγγελματιών. Eν ολίγοις, τρέμε Cristiano.  
Η Ετυμηγορία
Πραγματικά, δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στη σύστασή του. Ειδικότερα, ο χυμός παντζάρι θα ενισχύσει τον οργανισμό σου με σίδηρο, ο οποίος ευνοεί την παραγωγή αίματος και φολικού οξέος. Παράλληλα, μελέτη στο Journal of Physiology έδειξε ότι μειώνει την κατανάλωση οξυγόνου στην προπόνηση. Φυσικά, δεν αποτελεί εξαίρεση. «Τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά έχουν παρόμοια επίδραση» κρίνει ο Collins. Ξέχνα για λίγο το σέικ πρωτεΐνης κι ετοίμασε ένα DIY smoothie, που προσφέρει αντοχή μαραθωνοδρόμου.
05 Αμύγδαλα
Οι Ισχυρισμοί
Πρόκειται για το είδος των ξηρών καρπών που θωρακίζει την καρδιά, περιορίζει την αύξηση σωματικού βάρους και σου δίνει επιπλέον χρόνια ζωής. Πολλά οφέλη για ένα απλό σνακ, έτσι;
Το Ιστορικό της Υπόθεσης
Εχουν αφήσει χιλιόμετρα πίσω τους τα φιστίκια, ειδικά στην αγορά των ΗΠΑ, μιας και καταναλώνονται περισσότερο. Επίσης, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί φτιάχνουν γάλα (χωρίς λακτόζη) από αυτά. Εκατοντάδες κιλά αξίζουν μια περιουσία, άρα η υπόθεση έχει χρήμα.
Τα Αποδεικτικά Στοιχεία
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity έδειξε πως εκείνοι που έτρωγαν αναποφλοίωτα αμύγδαλα δύο φορές την εβδομάδα παρουσίασαν 31% λιγότερες πιθανότητες να φορτωθούν με επιπλέον σωματικό βάρος. Πρόσεξε, όμως: μην το παρακάνεις. «Τα 100 γρ. έχουν 570 θερμίδες, τη στιγμή που ίδια ποσότητα βουτύρου έχει 700» εξηγεί ο Ford.
Η Ετυμηγορία
Τα οφέλη είναι στο χέρι σου: έρευνα του Χάρβαρντ έδειξε πως, τρώγοντας μια χούφτα ξηρούς καρπούς την ημέρα, ανεβάζεις το προσδόκιμο ζωής κατά 20%.
06 Σιταρόχορτο
Οι Ισχυρισμοί
Οι φαν του επιμένουν πως μια δόση των 30 ml από χυμό σιταρόχορτου περιέχει τόσα θρεπτικά συστατικά όσο ένα κιλό λαχανικά, ενώ ταυτόχρονα προάγει το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Το Ιστορικό της Υπόθεσης
Η φήμη του άρχισε να χτίζεται από τον Charles Schnabel, Αμερικανό χημικό τη δεκαετία του ’30. «Του ενέκριναν την πατέντα κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Ετσι έπρεπε να δουλέψει σκληρά, για να πείσει το κοινό ότι ήταν κάτι ωφέλιμο» θεωρεί ο Lott.
Τα Αποδεικτικά Στοιχεία
Δεν φύτρωσαν από μόνα τους, μετά από έρευνα τα βρήκαμε. Η Ενωση Βρετανών Διαιτολόγων υποστηρίζει πως το σιταρόχορτο δεν μπορεί από μόνο του να σταθεί ως ένα από τα πέντε γεύματα της ημέρας. Την ίδια στιγμή και η υπόθεση για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων φαίνεται πως μπάζει. «Η χλωροφύλλη του λέγεται πως παράγει αιμοσφαιρίνη, η οποία φέρει οξυγόνο, στην πραγματικότητα, όμως, το σώμα την καταστρέφει». Με λίγα λόγια, τα πλεονεκτήματα και η γεύση του θυμίζουν απλό γρασίδι.   
Η ετυμηγορία
Ενα ποτήρι από χυμό σιταρόχορτου παρέχει το 80% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α που βελτιώνει την όραση, ωστόσο υπάρχει καλή εναλλακτική: το σπανάκι. Τα 30 γρ. έχουν 22 φορές μεγαλύτερη ποσότητα β-καροτένιου (σου φτιάχνει τη διάθεση), 3 φορές περισσότερο μαγνήσιο (προστατεύει την καρδιά) και πάνω απ’ όλα τρώγεται. Για ένα boost ενέργειας, που δεν θα αφήσει στο στόμα σου γεύση από γκαζόν, δοκίμασε σόγια. Η βιταμίνη Β που περιέχει σε βοηθά να μεταβολίσεις υδατάνθρακες σε ενέργεια.
07 Χυμός Ρόδι
Οι ΙσχυρισμοίΠολλές διαφημιστικές καμπάνιες υποστηρίζουν πως τα αντιοξειδωτικά του μειώνουν τις πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιοπάθειες, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνουν την αποκατάσταση μετά την απαιτητική προπόνηση.
Το Ιστορικό της Υπόθεσης
«Αυτό το προϊόν υπήρχε ανέκαθεν (σε χαμηλότερη τιμή και λιγότερο δημοφιλής), επομένως οι επιχειρήσεις βρήκαν νέους τρόπους να το προωθήσουν» σε ενημερώνει ο Ford. Κάπως έτσι αποδείχτηκε πως όσο πιο αλμυρά για την τσέπη γίνονταν τόσο αυξάνονταν και οι θαυμαστές του. Πάντως, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ ερευνά παραπλανητικές διαφημίσεις εταιρειών που κερδοσκόπησαν εις βάρος των καταναλωτών.  
Τα Αποδεικτικά Στοιχεία
Οχι και τόσο ικανοποιητικά. Μελέτη έδειξε ότι προλαμβάνει τις καρδιοπάθειες, ωστόσο σε αυτή συμμετείχαν μόνο 45 άτομα. Παράλληλα, οι περισσότερες από τις πολυφαινόλες του, που εγγυώνται την υγεία της καρδιάς, βρίσκονται στη φλούδα του. Παρόλα αυτά, έρευνα στο Journal of Strength and Conditioning απέδειξε πως τουλάχιστον βοηθά στην αποκατάσταση των αθλητών μετά από προπόνηση με βάρη.
Η Ετυμηγορία
Με 100 ml εξασφαλίζεις το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και το 16% σε Κ (θωρακίζει τα οστά). Μια πιο low budget επιλογή για σνακ: συνδύασε όλο το φρούτο με 1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό. 
08 Goji Berry
Οι Ισχυρισμοί
Κάποιες εταιρείες ισχυρίζονται πως τα αποξηραμένα made in China μούρα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αναβαθμίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και προσθέτουν χρόνια στο προσδόκιμο ζωής.
Το Ιστορικό της Υπόθεσης
Το The Fruit Hunters, κινηματογραφικό έργο του Adam Leith Gollner, αποκαλύπτει πώς ο Earl Mindell, διατροφολόγος, έστρεψε πριν από λίγα χρόνια το ενδιαφέρον του κόσμου σε αυτό το προϊόν μέσα από το βιβλίο του Goji: The Himalayan Health Secret, το οποίο εξιστορεί το μύθο του Li Qing-Yuen, ενός Κινέζου, ο οποίος τρώγοντας αυτό το φρούτο υποτίθεται ότι έζησε πάνω από 250 χρόνια. Με λίγα λόγια, αν πιστεύεις στην αιώνια ζωή, αυτό δεν θα σου κακοφανεί.
Τα Αποδεικτικά Στοιχεία
Αβάσιμα το λιγότερο. Στις εργαστηριακές μελέτες που έγιναν γύρω από το ανοσοποιητικό χρησιμοποιήθηκαν συμπυκνωμένα και καθαρά εκχυλίσματα, τα οποία έχουν απαγορευτική τιμή. Παράλληλα, έρευνα το 2008 έδειξε ότι τα goji berry βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, ωστόσο οι συμμετέχοντες ήταν μόνο 34.
Η Ετυμηγορία
Οντως έχουν αντιοξειδωτική δράση, η οποία ευνοεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Αξίζει, όμως, να δώσεις μια περιουσία γι’ αυτά; Λογικά, όχι. Μην ξεχνάς ότι το βύσσινο έχει παρόμοια γεύση και θρεπτική αξία. Τέλος, αν ζητάς πνευματική ανάταση, ρίξε λίγο κουρκουμά πάνω σε βραστά λαχανικά. Σύμφωνα με μελέτη, θα σε κρατήσει σε εγρήγορση για ώρα.
09 Λιναρόσπορος
Οι Ισχυρισμοί
Οι γκουρού του well-being θεωρούν πως προσθέτοντας λίγους λιναρόσπορους στο πρωινό κουάκερ σου ρίχνεις τα επίπεδα της χοληστερόλης, περιορίζεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και ρυθμίζεις το σάκχαρό σου.
Το Ιστορικό της Υπόθεσης
«Το λινάρι δεν ήταν βρώσιμο μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα, μιας και παραδοσιακά χρησιμοποιούταν στην κατασκευή υφασμάτων» σε ενημερώνει ο Lott. Με άλλα λόγια, το υλικό από το οποίο έφτιαχναν σεντόνια και ρούχα παλαιότερα πλέον έχει βρει θέση στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής σου. Πάντως, όταν το βαμβάκι κατάφερε να πάρει κεφάλι απέναντι στο λινάρι, καθιστώντας το λιγότερο επικερδές, τότε απλώς μας το σέρβιραν στο πιάτο.
Τα Αποδεικτικά Στοιχεία
Δεν τα λες και πολύ πειστικά. Πρόσφατη μελέτη απέδειξε πως το α-λινολεϊκό οξύ, πρόκειται για ω-3 λιπαρό οξύ, καταπολεμά τη χοληστερόλη. Βέβαια, ανάλυση το 2009 αποκάλυψε πως αυτή η επίδραση αφορούσε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και όχι άντρες. Μάλιστα, το National Centre for Complementary and Integrative Health αναφέρει πως δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις.
Η Ετυμηγορία
Εχει πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Παρόλα αυτά, η φυτική μορφή των ω-3 λιπαρών δεν επιφέρει τόσα οφέλη όσα των ψαριών. Εναλλακτική για το πρώτο γεύμα της ημέρας; Σάντουιτς με πολύσπορο ψωμί, αυγό και σολομό.  
10 Μπρόκολο
Οι Ισχυρισμοί
Μικρός έτρεχες μόνο που το μύριζες, τώρα το κυνηγάς σε κάθε ευκαιρία, μιας και θεωρείται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, προστατεύει από τον καρκίνο κι εφοδιάζει τον οργανισμό με φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ και φυσικά φυλλικό οξύ, το οποίο καταπολεμά την κατάθλιψη. 
Το Ιστορικό της Υπόθεσης
«Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι η ποικιλία που καταλήγει στην κουζίνα μας  ονομάζεται calabrese» διευκρινίζει ο Ford. Γενικά, διαθέτει μοβ άνθη και λεπτά κοτσάνια, ωστόσο οι ανθοκεφαλές της calabrese αποτελούν ουσιαστικά μια μορφή kale. Για την ακρίβεια, όλα τα είδη έχουν παρόμοια διατροφική αξία. Να θυμάσαι, όμως, ότι αντικαρκινική δράση και μπρόκολο δεν πάνε πάντα πακέτο. 
Τα Αποδεικτικά Στοιχεία
Ξέχνα (σχεδόν) ό,τι ήξερες. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ έδειξε ότι το μπρόκολο μπορεί να σε προστατεύσει από τον καρκίνο, αλλά δεν υπάρχει εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση. Επίσης, έρευνα το 2010 αποκάλυψε πως καταναλώνοντάς το δεν μειώνεις την αρτηριακή πίεση. Πάντως, σου κρατήσαμε το καλό για το τέλος: τα 90 γρ. καλύπτουν το 24,5% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ, το 53% χρωμίου και το 42% φυλλικού οξέος.
Η Ετυμηγορία
Προσφέρει ασβέστιο, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Ετσι με κάθε πιρουνιά χτυπάς φλέβα διατροφικού χρυσού. To ίδιο ισχύει και για άλλα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κινέζικο λάχανο - δοκίμασέ το σε ζωμούς και stir-fry.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα