Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Δείτε πως δε θα «κολλήσετε» γρίπη

Γράφει ο Μπαλαμπάνης Κωνσταντίνος, Ειδικός Παθολόγος, Διαβητολόγος

Μια καλή αρχή είναι να γνωρίζουμε τι την προκαλεί. Η Γρίπη διαφέρει από το κρύωμα. Ενώ πάνω από 100 διαφορετικοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν ένα κρύωμα, μόνο οι τύποι A, B, C του ιού της γρίπης,  προκαλούν την γρίπη.
Οι τύποι Α και Β του ιού ευθύνονται για τις μεγάλες εποχιακές εξάρσεις. Ο τύπος C προκαλεί συνήθως ηπιότερα συμπτώματα στο αναπνευστικό. Ενώ το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία σας από τους τύπους Α και Β, δεν υπάρχει προστασία του ανοσοποιητικού για τον ιό τύπου C. Οι τύπου Α ιοί της γρίπης συναντούνται επίσης σε πολλά διαφορετικά ζώα, όπως  πάπιες, κοτόπουλα, χοίροι, φάλαινες, άλογα, κα. Ο ιός τύπου Β επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους.
Πώς εξαπλώνεται;
Η γρίπη είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια. Εξαπλώνεται όταν έρχεστε σε επαφή με  ουσίες που αποδεσμεύονται όταν κάποιος άλλος για παράδειγμα φταρνίζεται ή βήχει.
Θα μπορούσατε να το εισπνεύσετε ή να το κολλήσετε από φιλιά. Μεταδίδετε επίσης μέσω των χεριών όταν πιάνετε αντικείμενα όπως ασημικά, πόμολα, λαβές, το τηλεχειριστήριο της τηλεόραση, πληκτρολόγια υπολογιστών, τηλέφωνα, κοκ. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα σας όταν ακουμπάτε τα χέρια σας στη μύτη, τα μάτια ή στο στόμα.
Τι είναι μια επιδημία γρίπης;

Καταγράφονται δύο ομαδοποιήσεις:
• Οι επιδημίες αναπτύσσονται σε μια γεωγραφική περιοχή.
• Οι πανδημίες λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμια κλίμακα.
Για παράδειγμα το CDC αναφέρει ότι οι επιδημίες γρίπης το χειμώνα επηρεάζουν 300.000 έως 600.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Περίπου 200.000 άνθρωποι καταλήγουν στο νοσοκομείο και μεταξύ 3.000 και 49.000 δεν επιβιώνουν.
Γιατί οι άνθρωποι συνήθως περνούν τη γρίπη το χειμώνα;
Πολλά πράγματα μπορεί να παίξουν ρόλο:
•    Ο ιός ζει πλέον σε κλειστούς χώρους το χειμώνα, επειδή ο αέρας είναι λιγότερο υγρός σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον.
•    Καθώς είναι ζωντανός σε περιορισμένο χώρο στον αέρα, είναι ευκολότερο για τον άνθρωπο να τον εισπνεύσει ή για να προσγειωθεί στα μάτια, τη μύτη ή στο στόμα του.
•    Ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους και να έχουμε στενότερη επαφή μεταξύ μας, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την εξάπλωση του ιού.
Με βάση τα δεδομένα (ΚΕΕΛΠΝΟ) των τελευταίων περιόδων  εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009,  έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:
•    το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,
•    η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,
•    κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα  στελέχη γρίπης [Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β],
•    τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.
Συνολικά κατά την περίοδο γρίπης 2014-2015 καταγράφηκαν 111 θάνατοι από  εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 99 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 12 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Φέτος, μέχρι στιγμής, έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με επιπλοκές της γρίπης 96 άτομα εκ των οποίων τα 7 ήταν μικρά παιδιά και βρέφη, ενώ οι 14 εξ αυτών δεν τα κατάφεραν.  (ΚΕΕΛΠΝΟ)
Για πόσο καιρό κάποιος που έχει τον ιό μπορεί να τον μεταδώσει;
Μπορείτε να μεταδώσετε την γρίπη 7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Ο ιός μπορεί να χρειαστεί να αναπτυχθεί μέχρι και 24 ώρες πριν σας κάνει να αισθανθείτε άσχημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τον μεταδώσετε σε κάποιον άλλο, μια ολόκληρη μέρα πριν παρατηρήσετε την έναρξη των συμπτωμάτων σε σας.
Τα μικρά παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τη γρίπη ακόμη και κατά την διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας της ασθένειας.
Πώς μπορώ να την αποφύγω;
Κρατήστε τα χέρια σας καθαρά. Πλένετε τα χέρια σας συχνά για να απομακρυνθούν τα μικρόβια. Εμβολιαστείτε κατά της γρίπης ιδίως εάν ανήκετε σε κάποια από της ευαίσθητες ομάδες,  αφού πρώτα όμως συμβουλευτείτε τον Ιατρό σας.

Μπαλαμπάνης Κωνσταντίνος
Ειδικός Παθολόγος, Διαβητολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη Β
Προπ. Πανεπιστημιακής Κλινικής Γεν. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα