Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Πώς να μάθετε στο παιδί να κοιμάται μόνο του

Μετά από μια εξαντλητική μέρα, έχει έρθει η ώρα να βάλετε τα παιδιά για ύπνο και εσείς να κάνετε τις τελευταίες «βραδινές» δουλειές σας και να κοιμηθείτε- επιτέλους! Μετά από λίγο, όμως, και αφού νομίζετε ότι όλα κυλούν ήρεμα, ανοίγει η πόρτα της κρεβατοκάμαρας και αρχίζει η πρώτη... επιδρομή! Το παιδί έρχεται κλαμένο μέσα στο δωμάτιο ζητώντας να κοιμηθεί στο κρεβάτι σας. Εσείς, φυσικά, ενδίδετε, είτε γιατί δεν αντέχετε να το βλέπετε στενοχωρημένο είτε γιατί είστε πολύ κουρασμένη για να του φέρετε αντιρρήσεις. Ωστόσο, έχετε σκεφτεί μήπως αυτή η συνήθεια δεν του κάνει καλό; Ίσως έχει έρθει η ώρα να μάθει πώς να κοιμάται μόνο του, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, είτε για εκείνο είτε για εσάς.


Φροντίστε να μην του αποσπάται η προσοχή


Τα παιδιά δεν θέλουν και πολύ για να «ξεσηκωθούν»! Χαμηλώστε την φωνή στην τηλεόραση ή σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή του σπιτιού, έτσι ώστε να μην ακούγεται μέχρι το δωμάτιό του. Αν σας ζητήσει να δει την αγαπημένη του παιδική ταινία ή να παίξει βιντεοπαιχνίδια πριν κοιμηθεί, προσπαθήστε να το απασχολήσετε με κάτι άλλο. Τα φώτα, οι φωνές και η μουσική μπορούν να τους προκαλέσουν παραπάνω ανησυχία και υπερένταση, με αποτέλεσμα ο ύπνος να γίνει ακόμα δυσκολότερος μετά. Ένα παραμύθι ή τα αγαπημένα του κουκλάκια αρκούν για να το ηρεμήσουν.

Μην το «απομονώνετε»


Πρέπει να προετοιμάσετε τον εαυτό σας ότι το να μάθετε στο παιδί να κοιμάται μόνο του δεν θα είναι καθόλου εύκολη ή γρήγορη διαδικασία- θέλει πολλή προσπάθεια και πολύ χρόνο. Κάτι που ίσως φαντάζει μικρό αλλά θα βοηθήσει το μικρό σας να ηρεμήσει και να κοιμηθεί πιο εύκολα είναι να του αφήσετε ένα φωτάκι αναμμένο σε μία γωνία του δωματίου του. Εναλλακτικά, μπορείτε ν' αφήσετε μισάνοιχτη την πόρτα του, έτσι ώστε ακούει τα βήματά σας και να αισθάνεται την παρουσία σας. Έτσι, θα ξέρει πως ακόμα και αν το θελήσει, θα είστε κοντά του και θα τρέξει αμέσως να σας βρει.

Αντίθετα, αν σβήσετε όλα τα φώτα ή κλείσετε εντελώς την πόρτα, είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί φοβισμένο και να πιστεύει ότι το «εγκαταλείπετε». Τότε, το μεταμεσονύκτιο κλάμα και η αϋπνία είναι δεδομένα!


Κάντε πιο ομαλή την μετάβαση


Αν μέχρι τώρα το παιδί έχει συνηθίσει να κοιμάται μαζί σας χωρίς να του φέρνετε αντιρρήσεις, η μετάβαση θα πρέπει να γίνει σταδιακά και ομαλά. Όπως επισημαίνει η παιδοψυχολόγος Μαρία Σαράντη, τον πρώτο καιρό που θα του «μαθαίνετε» πώς να κοιμάται μόνο του, καθήστε σε μια καρέκλα δίπλα στο κρεβάτι μέχρι να το πάρει ο ύπνος. Νανουρίστε το, διαβάστε του ένα παραμύθι ή χαϊδέψτε το για να νιώσει την παρουσία σας κοντά του, αλλά όχι δίπλα του! Όταν δείτε ότι συνηθίζει σε αυτό το μοτίβο, μπορείτε να κάθεστε όλο και λιγότερο δίπλα του και να φεύγετε πριν το πάρει ο ύπνος. 

Πηγαίνετε εσείς στο δωμάτιό του


Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο , αν το παιδί σηκωθεί μέσα στη νύχτα και έρθει κλαίγοντας στο δωμάτιό σας, όσο κουρασμένοι και αν είστε, προσπαθήστε να μην... ενδώσετε. Πάρτε το αγκαλιά και πηγαίνετε μαζί πίσω στο δωμάτιό του. Καθήστε μαζί του, πείτε του μια ιστορία ή δώστε του ένα ποτήρι γάλα που μπορεί να το βοηθήσει να ηρεμήσει. Με τον τρόπο αυτό, θα μάθει πως, ό,τι και αν γίνει, θα γυρνάει πίσω στο δωμάτιό του, όπου δεν έχει τίποτα να φοβάται.

Κάντε το φόβο... παιχνίδι


«Μαμά, φοβάμαι, είναι όλα μαύρα!» ή «Μαμά, ένα τέρας είναι κάτω από το κρεβάτι μου!» είναι φράσεις που ενδεχομένως έχετε ακούσει τουλάχιστον μία φορά, ή που ακούτε σε καθημερινή βάση. Και αυτό γιατί πολλά παιδιά, ειδικά κατά την ηλικία των δύο ή τριών ετών, όταν δηλαδή έχουν πλέον μεγαλώσει αλλά δεν ξεχωρίζουν πάντα την αλήθεια από την φαντασία, δεν μπορούν να κοιμηθούν γιατί φοβούνται το σκοτάδι.

Υπάρχει καλύτερος τρόπος ν' αντιμετωπίσετε τον φόβο τους, από το χιούμορ; Την επόμενη φορά, για παράδειγμα, που θα νομίζει ότι κάποιος κρύβεται στην ντουλάπα του, ανοίξτε την και δείξτε του ότι δεν υπάρχει κανείς ανάμεσα στα ρούχα του. Έπειτα, αγκαλιάστε το, κάντε μία γκριμάτσα, γαργαλήστε το και με αστεία φωνή πείτε του: « Δεν θα σε φάει κανείς άλλος, εγώ θα σε φάω!».

Μην προσποιηθείτε ότι διώξατε τον «μπαμπούλα» ή το «τέρας» από το δωμάτιο γιατί έτσι πολύ απλά επιβεβαιώνετε την ύπαρξή του και ο φόβος δεν πρόκειται να φύγει!

Εναλλακτικά, μπορείτε να «διώξετε» τους φόβους του και να το ηρεμήσετε με κάποια από τα ομορφότερα παιδικά βιβλία για τον ύπνο. 

Περάστε χρόνο μαζί του κατά την διάρκεια της ημέρας


Η νυχτερινή ανησυχία των παιδιών μπορεί να οφείλεται ακόμα και σε συναισθηματικούς παράγοντες. Αν έχετε αποκλείσει το ενδεχόμενο το παιδί να φοβάται το σκοτάδι ή την απομόνωση, είναι πολύ πιθανό να νιώθει ότι του λείπετε και ότι δεν του αφιερώνετε αρκετό χρόνο . Έτσι, «χρησιμοποιεί» την ώρα του ύπνου σαν έναν τρόπο να περάσει χρόνο μαζί σας. Προσπαθήστε να «χτίσετε» μία γερή σχέση μαζί του- παίξτε, πηγαίνετε στην παιδική χαρά, αγκαλιάστε το και πείτε του ότι το αγαπάτε κατά την διάρκεια της ημέρας. Με τον τρόπο αυτό, το παιδί σταδιακά θα αισθανθεί μεγαλύτερη συναισθηματική ασφάλεια και θα κοιμάται πολύ πιο εύκολα και αδιαμαρτύρητα μόνο του!

Όσο δύσκολο και αν σας είναι να μην ενδώσετε στο κλάμα και να μην του επιτρέψετε να κοιμηθεί μαζί σας, σκεφθείτε ότι το κάνετε για το καλό του. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι όσα παιδιά κοιμούνται με τους γονείς για μεγάλο διάστημα γίνονται λιγότερο ανεξάρτητα, έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, ενώ δεν ξεκουράζονται αρκετά- όσο οξύμωρο και αν φαντάζει αυτό. Προσπαθήστε να είστε σταθεροί με το πρόγραμμα που ακολουθείτε και να εφαρμόζετε και οι δύο γονείς τις ίδιες τεχνικές χωρίς να «μπερδεύετε» άθελά σας το παιδί. Στο τέλος, θα δείτε ότι θα τρέχει μόνο του στο δωμάτιό του, χωρίς καν να σας ζητάει παραμυθάκι για καληνύχτα! Τότε, θα καταλάβετε ότι οι προσπάθειές σας είχαν αποτέλεσμα.

mama365

 ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα