Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ


Βολτάρει ο σκύλος στο κτήμα, όχι ακριβώς. Στην πραγματικότητα ψάχνει το χόρτο που χρειάζεται, να το καταπιεί για να κάνει εμετό. Ξέρει με ποιο χόρτο θα κάνει τη δουλειά του. Δεν το του είπανε στο σχολείο, ούτε το υπέδειξε η μάνα του, δεν το γράφει κανένα βιβλίο, δεν είδε άλλο σκυλί να επιλέγει το κατάλληλο εμετικό. Ο σκύλος ξέρει τι ακριβώς θέλει και δεν κάνει λάθος.

Υπάρχουν κάποιες άγνωστες, αόρατες, άπιαστες δυνάμεις που σε φωτίζουν. Αυτό είναι. Χρειάζεται, όμως, να 'χεις και θάρρος, να γράφεις το γήινο σύμπαν ώστε να δεχθείς τις σκέψεις που σε επισκέπτονται και να εκφράζεις εκείνα που γεννάει το καθαρό μυαλό σου όταν αυτό έρχεται σ' επαφή με το υπερπέραν.

Ο Νίτσε, γιος και εγγονός εκκλησιαστικών λειτουργών, από πολύ πιτσιρίκι ήταν ένα πλάσμα θεοσεβούμενο. Τι μαλάκας είναι ο τύπος, έλεγαν οι συμμαθητές του που δεν γούσταραν τη σοβαρότητά του, τη θρησκόληπτη συμπεριφορά του και τη φάτσα “πρώιμου πάστορα”. Σπαστικός ήταν και ο τρόπος που διάβαζε τα θρησκευτικά κείμενα.


Με την φαντασία του και το πνεύμα του ο Φρήντριχ Βύλχελμ Νίτσε, που πεθανε στις 25 Αυγούστου, σα σήμερα, το 1900, άκουγε το Ανήκουστο, έβλεπε το Αόρατο και όπως έγραψε ο ίδιος “Σε ηλικία 12 ετών είδα τον Θεό σ' όλη του τη δόξα”.

Εγώ, στο πρόσωπο του Φρειδερίκου, βλέπω μια μουτσούνα Θεού, αυστηρή, σκοτεινή, μονοδιάστατη, απόλυτη. Καθόλου περίεργο που από ανήλικος ακόμα αφοσιώθηκε σε θεολογικές μελέτες μ' ένα αταίριαστο για τα 13 του χρόνια γνωστικισμό. “Με βασανίζει το πρόβλημα της καταγωγής του Κακού” αναρωτιότανε.

Για δες, το άτομο. Αντί να την βρει με κάποιο ηλεκτρονικό αλκοολίκι, ένα τάμπλετ, ένα γκάτζετ της μόδας ο Γερμανός έβγαλε το συμπέρασμα. “Το Κακό προέρχεται από τον Θεό, αυτός είναι ο πατέρας του Κακού”.

Φιλόσοφος μέγας και ποιητής ο Friedrich Nietzsche έγραψε δοκίμια κριτικά για τη θρησκεία, την ηθική, τον πολιτισμό. Μίλησε για το Θάνατο του Θεού, για τον Υπεράνθρωπο και κάποιοι, όπως συνηθίζεται, που πάντα κάνουν παιχνίδι, τον έβγαλαν ναζιστή, αντισημίτη. Σκέψου να ζούσε στα χρόνια του Χίτλερ, πέθανε στα 55 του.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα