Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Αλλαγές στην καθημερινότητα: πόσο δυσκολευόμαστε;

550_334_189383
Πολλές φορές καλούμαστε να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινότητα μας, οι οποίες μας δυσκολεύουν. Οι συνήθειες είναι συνήθως παγιωμένες και δύσκολα αλλάζουν, αλλά όταν έχουμε ένα ισχυρό κίνητρο ο βαθμός δυσκολίας μειώνεται. Συχνά έχουμε παρατηρήσει, ότι ενώ θέλουμε διακαώς να κάνουμε κάποιες αλλαγές στη ζωή μας, είτε δεν το επιχειρούμε καν, είτε αν το επιχειρήσουμε τελικά τα παρατάμε γρήγορα.
Για παράδειγμα, όταν ξεκινάμε μια προσπάθεια ( δίαιτα, διακοπή καπνίσματος κλπ) και έχουμε αποφασίσει ότι θα αλλάξουμε κάποια πράγματα στη συμπεριφορά μας ή στον τρόπο σκέψης μας, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι η προσπάθεια που κάνουμε μπορεί να έχει και σκαμπανεβάσματα.
Μοιάζει με το όταν έχουμε πάει σε ένα ταξίδι σε μια ξένη χώρα. Μας αρέσουν πολύ τα ταξίδια, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε GPS νέας τεχνολογίας. Οπότε, ξέρουμε ότι θα έχουμε ένα χάρτη μαζί μας και ξεκινάμε να πάμε σε μια πόλη που μας έχουν πει ότι είναι παραδεισένια, με υπέροχο τοπίο, πολύ ήρεμα κ γαλήνια. Στη διαδρομή χανόμαστε και συνειδητοποιούμε ότι κάνουμε κύκλους και πρέπει να ρωτήσουμε κάποιον.
Βρίσκουμε έναν περαστικό στο δρόμο, ο οποίος δυστυχώς δεν είναι από τα μέρη αυτά και μας δίνει λάθος οδηγίες. Αφού λοιπόν χανόμαστε για δεύτερη φορά και έχουμε πάρει τελείως διαφορετική κατεύθυνση, σταματάμε σε ένα βενζινάδικο όπου εκεί είναι ένα ζευγάρι που πάνε στην ίδια πόλη με εμάς και άρα αν τους ακολουθήσουμε θα έχουμε φτάσει στον προορισμό μας. Δεν απογοητευτήκαμε που χαθήκαμε 2 φορές, γιατί ξέραμε ότι τελικά θα τα καταφέρουμε να φτάσουμε στον προορισμό μας!! Έτσι και η προσπάθεια που κάνουμε για αλλαγή κάποιων καθημερινών μας συνηθειών, με στόχο την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής μας δε στέφεται από την αρχή με επιτυχία. Περνάει από πολλά στάδια και αν έχουμε πισωγυρίσματα δε σημαίνει ότι αποτύχαμε…!!!!
Όταν όμως διαπιστώνουμε ότι πολλές φορές ξεκινάμε και τελειώνουμε άδοξα μια δίαιτα, είναι πολύ βασικό να ψάξουμε τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τις “αποτυχίες” αυτές. Ποια άλυτα δικά μας θέματα έρχονται στην επιφάνεια που δεν μας αφήνουν να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας; Μήπως όταν προετοιμαζόμαστε για να κάνουμε την αλλαγή, δεν πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε, γι’ αυτό απογοητευόμαστε και τα παρατάμε; Ενδεχομένως να μην πιστεύουμε ότι αξίζουμε οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή μας που θα είναι για το καλό μας! Αξίζει να τα αναρωτηθούμε για να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας!

Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας- Οικογενειακή/Συστημική Σύμβουλος
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα