Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Ο παράδεισος της Βουλγαρίας για τουλάχιστον 11 χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις



Ιούλιος 24, 2015.

Σόφια- Βουλγαρία.
 
Με στόχο να αντιμετωπίσουν μια βαθιά οικονομική κρίση στη χώρα τους, τουλάχιστον 11.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν βρει καταφύγιο στη γειτονική Βουλγαρία, το φτωχότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει βουλγαρικό δημοσίευμα.


«Έχουμε σταθερότητα εδώ! Αξιόπιστη φορολογική νομοθεσία, σταθερό και θετικό περιβάλλον», δήλωσε ο Γιάννης Πολίτης, διευθυντής της ελληνικής εταιρείας ‘SEPTONA’ για προϊόντα υγιεινής, που άνοιξε το εργοστάσιο της στη βόρεια βουλγαρική πόλη Ρούσε πριν από 10 χρόνια.

Περίπου 120 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις σε τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, τη βιομηχανία, τη διανομή καυσίμων, των κατασκευών, της τυπογραφίας και των ακινήτων είναι εγκατεστημένες στη Βουλγαρία από την πρώτη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα.

Από το 2009 άρχισε η μεγάλη μετανάστευση των μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και σημειώθηκε τρομερή αύξηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκείνων που συναλλάσσονται με την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία, ήρθαν στη Βουλγαρία για να επωφεληθούν από τη χαμηλή φορολογία.

Αυτό μεγέθυνε τη δραστηριοποίηση των βουλγαρικών δημόσιων υπηρεσιών ώστε να εξυπηρετήσουν, σχεδόν, υπηρετικά,  το κύμα μετανάστευσης των ελληνικών επιχειρήσεων, προσδίδοντας συγχρόνως ανακούφιση στην ανεργία της Βουλγαρίας.

Ο Κώστας Μιχαήλ που έφυγε από την Αθήνα το 2014 για να ανοίξει φούρνο στη Σόφια, ήδη σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του.
«Δεν νομίζω ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα με επηρεάσει», λέει χαμογελώντας.

Ο συμπατριώτης του, Παναγιώτης Ντούβος, αποφάσισε να μεταναστεύσει το 2011.

«Η Βουλγαρία μου έδωσε την ευκαιρία να επιβιώσω, σήμερα στην Ελλάδα αυτό είναι αδύνατον», είπε ο Ντούβος που πουλάει φιάλες ελαιόλαδο  και σωρούς από χαλούμι στο κέντρο της Σόφιας.

«Είναι αδύνατο να ανοίξει ένας νέος επιχείρηση στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν, σε έναν, δύο ή τρεις μήνες τελειώνουν, είναι οι φόροι και τα επιτόκια των τραπεζών πολύ υψηλά», είπε.

Χιλιάδες είναι τα παραδείγματα των ελληνικών επιχειρήσεων και Ελλήνων επιχειρηματιών που ήρθαν στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την Κράσεν Σοκόλοβα, του Ινστιτούτου Οικονομίας στη Σόφια, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν προσφέρει στο βουλγαρικό κράτος από 4,5 ως 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα αξιοσέβαστο ποσό για τη βουλγαρική οικονομία.

Η ίδια θα προσθέσει ότι στις βουλγαρικές τράπεζες υπάρχουν λογαριασμοί Ελλήνων  που ο αριθμός τους κυμαίνεται από 50 έως 60 χιλιάδες, με σημαντικά ποσά.

Η Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας (BNB) καθησύχασε τους επενδυτές τον περασμένο μήνα ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες  που υπάρχουν στη Βουλγαρία και αποτελούν σχεδόν το 21% του βουλγαρικού τραπεζικού πλούτου, ελέγχονται αποκλειστικά από το βουλγαρικό κράτος έχουν άνω του μέσου επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας.

Ενδιαφέρον δείχνουν εκ νέου ελληνικές επιχειρήσεις, και σύμφωνα με τις φήμες το ενδιαφέρον αυτό φθάνει στον αριθμό των 60 χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων για μεταφορά στη Βουλγαρία που έχει σταθερό φορολογικό συντελεστή 10 τοις εκατό.

Αυτό θα ενισχύσει τη βουλγαρική οικονομία και θα μειώσει την ανεργία στη χώρα που κυμαίνεται στο 11 με 12 τοις εκατό.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα