Οι αλλαγές του κλίματος επηρεάζουν την καρδία και είναι δυνατόν σε ορισμένες συνθήκες να προκαλούν το θάνατο.
Η ψηλή υγρασία ακόμη και όταν υπάρχει ήπιο κλίμα, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής μεταξύ των ηλικιωμένων.
Σε έρευνα που έγινε στην Αθήνα (The CLIMATE study) εξετάστηκαν τα ημερήσια δελτία τυπου που εκδίδονταν από την Εθνική Μετερεολογική Υπηρεσία. Εξετάστηκε η σχέση μεταξύ θερμοκρασίας, ατμοσφαιρικής πίεσης και υγρασίας με τους θανάτους λόγω εμφράγματος μυοκαρδίου.
Για το σύνολο του πληθυσμού των Αθηνών που ήταν 2.664.776 άνθρωποι, καταγράφηκαν συνολικά για τη συγκεκριμένη χρονιά 3.126 θάνατοι λόγω καρδιακής προσβολής. Από αυτούς οι 1.953 θάνατοι συνέβηκαν σε άνδρες.
Η διαφορά στον αριθμό των θανάτων καταγραφόταν αποκλειστικά σε άτομα άνω των 70 ετών. Στην ηλικιακή αυτή ομάδα, οι καρδιακές προσβολές ήσαν 3,5 φορές περισσότερες τον Ιούνιο και 7 φορές περισσότερες το Δεκέμβριο σε σύγκριση με το τι παρατηρήθηκε σε όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες.
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν για 3 ημέρες το Δεκέμβριο ήσαν 1 βαθμός Κελσίου με μέσο όρο 6 βαθμούς Κελσίου. Τον Αύγουστο σε 2 μέρες οι ψηλότερες θερμοκρασίες ήσαν 39 βαθμοί Κελσίου με μέσο όρο τους 34 βαθμούς Κελσίου.
Ο μέσος όρος της ημερήσιας θερμοκρασίας κατά την εβδομάδα που προηγήθηκε του εμφράγματος μυοκαρδίου, ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρέαζε το ημερήσιο ποσοστό των θανάτων.
Όμως ο σημαντικότερος παράγοντας που βρέθηκε ότι επηρέαζε τα μηνιαία ποσοστά θανάτων σε άτομα άνω των 70 ετών, ήταν ο μηνιαίος μέσος όρος του επιπέδου υγρασίας. Το ψηλότερο επίπεδο υγρασίας που καταγράφηκε ήταν 91% και το χαμηλότερο 26%.
Οι Έλληνες ερευνητές επισημαίνουν ότι ακόμη και σε ένα ήπιο κλίμα όπως το Μεσογειακό των Αθηνών, οι αλλαγές στη θερμοκρασία και στην υγρασία, παίζουν σημαντικό ρόλο στις πιθανότητες θανάτου λόγω καρδιακής προσβολής.
Η μεγαλύτερη αύξηση των θανάτων που σημειώνεται το Δεκέμβριο στην Αθήνα έχει συχνά αποδοθεί σε προβλήματα των στεφανιαίων αγγείων που επιδεινώνονται λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητών, αλκοόλ και του συναισθηματικού στρες που παρατηρείται κατά τα Χριστούγεννα.
Όμως στην Ελλάδα, κατά το Πάσχα που παρατηρείται ακόμη περισσότερη υπερκατανάλωση φαγητών, αλκοόλ και παρατηρείται εξίσου συναισθηματικό στρες, δεν υπάρχει ανάλογη αύξηση των θανάτων λόγω καρδίας.
Τα συμπεράσματα μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμα για σκοπούς δημόσιας υγείας και προστασίας των πληθυσμών.
Πράγματι και δεδομένου ότι η θερμοκρασία και η υγρασία παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση θανάτων λόγω εμφράγματος μυοκαρδίου, πρέπει στις επικίνδυνες χρονικές περιόδους να λαμβάνονται καταλληλότερα μέτρα προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.