Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Πως να γράψεις για τον εαυτό σου με αφορμή φρικτά εγκλήματα



Του Δημήτρη Τσίρκα
Ένα φρικτό έγκλημα που αναπόδραστα κερδίζει την προσοχή του κόσμου είναι η καλύτερη ευκαιρία να προβάλλεις και να μιλήσεις για τον εαυτό σου, γι αυτό δεν πρέπει να την αφήσεις να πάει χαμένη. Εδώ παρουσιάζουμε έναν αναλυτικό οδηγό για το πως μπορείς να το κάνεις, ανάλογα με τον τύπο του χαρακτήρα που σου ταιριάζει.
Α) Ο κάγκουρας. Αν είσαι ο τύπος του κάγκουρα θα γράφεις συνέχεια «ψόφο, ψόφο», θα ζητάς επιτακτικά την επαναφορά της θανατικής ποινής για να τιμωρηθούν τέτοια «καθάρματα» και θ” απαιτείς το λιντσάρισμα του δράστη. Θα περιγράψεις με αναλυτικές λεπτομέρειες τα βασανιστήρια στα οποία θα τον επέβαλλες αν τον είχες μπροστά σου, που οφείλουν να είναι χειρότερα και πιο σαδιστικά απ” αυτά που έκανε ο δράστης στο θύμα του. Έτσι φαίνεται πως εκφράζεις τον αποτροπιασμό σου για το έγκλημα και το δράστη αλλά στην πραγματικότητα δείχνεις πόσο κάγκουρας είσαι, όπως ήταν και ο βασικός σου στόχος. Δεν πρόκειται να ρίξεις γκόμενα.

Β) Ο ευαίσθητος. Αν ανήκεις στην κατηγορία των ευαίσθητων σχολιαστών θ” αναδείξεις την ευαισθησία σου στηλιτεύοντας όλους όσους γράφουν για το φρικτό έγκλημα κατηγορώντας τους πως όσο το κάνουν μειώνουν το μέγεθος της φριχτής πράξης, εντάσσουν το Κακό στο συμβολικό μας πλαίσιο και μας εξοικειώνουν μαζί του, ενώ θα έπρεπε να διατηρηθεί η ριζική έκπληξη και ο αποτροπιασμός μας απέναντι του, κάτι που επιτυγχάνεται μόνο με τη σιωπή. Μ” αυτό τον τρόπο έχεις διαχωριστεί απ” όλους τους άλλους αναδεικνύοντας τη δική σου ιδιαίτερη ευαισθησία και ενσυναίσθηση. Έχεις πολλές πιθανότητες να ρίξεις γκόμενα.
Γ) Ο κοινωνιολόγος. Αν είσαι ο τύπος του ανθρώπου που σου αρέσει να κοινωνιολογίζεις θα προσεγγίσεις το έγκλημα μέσα απ” τις κοινωνικές του διαστάσεις. Θ” αναδείξεις την κοινωνική και όχι ατομική διάσταση της συμπεριφοράς του δράστη. Θα μιλήσεις για τις δομικές εκείνες συνθήκες που καθιστούν πιθανά τέτοια εγκλήματα και θα κλείσεις καταγγέλλοντας συνολικά την κοινωνία που οδηγεί ανθρώπους σε τέτοιες καταστάσεις. Έτσι θα αισθανθείς ανωτερότητα πιστεύοντας πως έχεις πει κάτι παραπάνω απ” όλους τους άλλους, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις γνώσεις σου. Το αν θα ρίξεις γκόμενα είναι όμως αμφίβολο.
Δ) Ο προοδευτικός. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία θα εγκαλέσεις όσους ζητούν το λιντσάρισμα του δράστη και καλούν για την επαναφορά της θανατικής ποινής. Θα εστιάσεις στο γεγονός πως σε μία ευνομούμενη κοινωνία όλοι έχουν δικαιώματα, ακόμα και τ” «ανθρωπόμορφα κτήνη» και πως αυτό ακριβώς είναι που τη διαχωρίζει απ” αυτούς. Θα κλείσεις επισημαίνοντας ομοιότητες ανάμεσα σε αυτούς που ζητούν το λιντσάρισμα του δράστη και τον ίδιο, κάνοντας ένα αφορισμό για την έκπτωση και τον εκβαρβαρισμό της κοινωνίας. Παλιότερα θα είχες πολλές πιθανότητες να ρίξεις γκόμενα, πλέον όμως αυτός ο σχολιασμός είναι πολύ κοινός και έχει μειωθεί η αποτελεσματικότητα του.
Ε) Ο κυνικός. Αν είσαι κυνικός θα σχολιάσεις σαρκαστικά όλα τα παραπάνω είδη σχολιασμού και τους ανθρωπότυπους που κρύβονται πίσω τους. Θ” αντλήσεις απόλαυση αποδομώντας όλους τους άλλους ενώ θα προβάλλεις την ικανότητα σου να διαπερνάς την επιφάνεια της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ν” αναδεικνύεις τα ναρκισσιστικά, ελιτίστικα κίνητρα που την παρακινούν. Έτσι θα ικανοποιήσεις το δικό σου ναρκισσισμό. Είναι μάλλον απίθανο να ρίξεις γκόμενα, παρ” εκτός κάποια εξίσου κυνική με σένα.
πηγή: Dimitris Tsirkas
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα