Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΞΥΠΝΑΣ, ΚΑΝΕΙΣ Ο, ΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ, ΚΟΙΜΑΣΑΙ


How does it feel – How does it feel
To be on your own – With no direction home
Like a coplete unknown
Like a rolling stone;
Αυτό είναι το πρώτο του τραγούδι που έκανε σουξέ, το 1965. Το Like a Rolling Stone. Το κατατάσσουν μέσα στα 500 μεγάλα τραγούδια. Από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι είναι ποιητής. Τον είπαν και επαναστάτη. Όλοι οι σπουδαίοι τραγουδοποιοί και τραγουδιστές τον παραδέχονται. Πολλοί, πάρα πολλοί θα ήθελαν να του μοιάσουν. Είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία μουσικός που παραμένει στην κορυφή. Κάπου λέει στο τραγούδι του Σαν Πέτρα που Κυλάει...
Ποτέ δεν κύτταξες να δεις το σκυθρωπό ύφος
Των παληάτσων και των κλόουν
Όταν έρχονταν και κόλπα έκαναν για σένα
Ποτέ δεν κατάλαβες πως δεν ήταν καλό
Να αφήνεις τους άλλους τρυκ να σου κάνουν...

Πώς το νοιώθεις – Πώς το νοιώθεις
Μόνη σου να 'σαι – Χωρίς ο δρόμος να σε οδηγεί στο σπίτι
Σα μια εντελώς άγνωστη – Σαν μια κυλιόμενη πέτρα
Ο τροβαδούρος Μπομπ Ντύλαν, ένα εβραιάκι που γεννήθηκε σα σήμερα, 24 Μαϊου, το 1941, κάπου στην Μινεσότα των ΗΠΑ, τραγούδησε τον πόνο, την φτώχεια, τη μοναξιά και βέβαια τον έρωτα με ένα μάλλον ξεχωριστό ερωτιάρικο τρόπο, ίσως όχι και πολύ ερωτιάρικο.
Η ρίζα του είναι ρωσοεβραϊκή. Ξύπνιος. Πονηρός. Η φάτσα. Άλλαζε συνεχώς ύφος, δεν έμενε στα ίδια, σα να φοβόταν ότι θα τον βαρεθούν, πάντα στα φολκ τραγούδια και στο ροκ εν' ρολ. Μέχρι που αιφνιδίασε με “θρησκευτικά” κομμάτια, με γκόσπελ. Είπε μία μεγάλη κουβέντα.
“Η μουσική δεν είναι τίποτα άλλα παρά το σάουντρακ σε κάτι άλλο”.
Ξεκίνησε 20 χρονών να παίζει, να τραγουδάει σε μικρά κλαμπ. Το 1962 ο πρώτος του δίσκος. Το 1964 τακιμιάζει με την Τζόαν Μπαέζ. Στη συνέχεια συνεργάστηκε μ' όλους τους γίγαντες του μικροφώνου. Ταλαντούχος, όμως αυτό δεν φθάνει για να κρατιέσαι μια ζωή πρώτο πλάνο. Χωρίς να τον πάρουν ακόμα πρέφα στο εντελώς μουλωχτό καλλιέργησε τη δημόσια εικόνα του μαστορικά όπως τον εξυπηρετούσε. Κουλτούρα, περιθώριο και κατεστημένο, σταριλίκι και αντιβεντέτα, ποιότητα και λαϊκισμός. Η μουτράκλα. Και μεγάλη παραγωγή τραγουδιών. Και πολλές επιτυχίες. Παντρεύτηκε, έκανε τέσσερα παιδιά, χώρισε. Είπε ακόμα:
“Τα χρήματα δεν έχουν σημασία. Ένας άνθρωπος είναι πετυχημένος αν ξυπνάει το πρωί και πέφτει το βράδυ για ύπνο ενώ στο ενδιάμεσο έχει κάνει ό, τι γουστάρει”.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα