Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Άκου την καρδιά σου! Στα συναισθήματά μας βρίσκεται το κλειδί για ευτυχία & επιτυχία!

10 τρόποι για να αυξήσεις τη συναισθηματική σου νοημοσύνη μαθαίνοντας να ακούς τα συναισθήματά σου.

Για πολλά χρόνια, όλοι κυνηγούσαμε την επιτυχία. Επιτυχία στην επαγγελματική, την προσωπική και την κοινωνική ζωή. Σήμερα όμως, και έπειτα από εκατοντάδες έρευνες και επιστημονικές δημοσιεύσεις, αλλά και αμέτρητες «κλεμμένες» ζωές, το άγιο δισκοπότηρο για όλους μας δεν είναι πια η επιτυχία, αλλά η ευτυχία: Τι να την κάνεις την επιτυχημένη καριέρα, με τα φουσκωμένα μπόνους, τις παροχές και τις ντιζαϊνάτες επαγγελματικές κάρτες αν -ακόμα και τις εποχές που αυτά υπήρχαν- πήγαινες στο γραφείο με σκυφτό το κεφάλι; Τι να την κάνεις την «επιτυχημένη» σχέση με τα μονόπετρα και τα παιδιά-τρόπαια με τα 20άρια στον έλεγχο, αν μέσα σε αυτή δεν νιώθεις αγάπη, ζεστασιά και μοίρασμα; Σιγά σιγά όλοι άρχισαν να μιλούν για το συναίσθημα. Κι οι επιστήμονες, ακολουθώντας τα νέα δεδομένα, εγκατέλειψαν την μελέτη του IQ και άρχισαν να ερευνούν ένα άλλο είδος ευφυΐας, τη συναισθηματική νοημοσύνη (EQ). Γιατί ανακάλυψαν ότι επιτυχία στη ζωή σημαίνει «ζω όμορφα» και μάλιστα ότι ο ισχυρότερος δείκτης μιας καλής ζωής δεν είναι άλλος από τα συναισθήματα που νιώθουμε.

Μελετώντας τη συναισθηματική νοημοσύνη επιβεβαίωσαν ότι μολονότι αν κάποιος είναι επιτυχημένος αυτό δεν συνεπάγεται ότι είναι και ευτυχισμένος, αντίθετα, όταν κάποιος είναι ευτυχισμένος είναι σίγουρα και επιτυχημένος. Άλλωστε καθένας και καθεμιά μας έχει το δικό του ορισμό για το τι σημαίνει επιτυχία... Στις επιστημονικές έρευνες αυτό αποτυπώνεται ως εξής: στο 70% των περιπτώσεων, άτομα με μέτριο IQ τα πηγαίνουν καλύτερα στη ζωή τους από όσους έχουν ψηλότερο IQ. Τι κάνει τη διαφορά; Η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, η οποία χαρακτηρίζει το 90% όσων ανήκουν στους top performers, εκείνους δηλαδή που κάνουν καταπληκτική δουλειά με ό,τι κι αν ασχολούνται. Δεν είναι τυχαίο το ότι πολλές μεγάλες εταιρίες έχουν εντάξει ειδικά τεστ EQ στην αξιολόγηση των εργαζομένων, ούτε το ότι εδώ και δύο χρόνια, για να γίνει δεκτός ένας υποψήφιος για MBA στο κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιοYale πρέπει να περάσει και ένα ανάλογο τεστ το οποίο αξιολογεί πόσο καλά ο υποψήφιος αντιλαμβάνεται, αξιολογεί και διαχειρίζεται τα συναισθήματα τόσο του ίδιου όσο και των άλλων.

Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Αν και στους κύκλους των ψυχολόγων ο όρος συναισθηματική νοημοσύνη είχε αρχίσει να συζητείται ήδη από τη δεκαετία του 1980, εκείνος που τον έκανε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο στα ’90s ήταν ο Daniel Goleman. Το βιβλίο του Η Συναισθηματική Νοημοσύνη - Γιατί το «EQ» είναι πιο σημαντικό από το «IQ»;έγινε η Βίβλος όλων των επαγγελματιών αλλά και των απλών ανθρώπων που θέλουν να γνωρίσουν ποια είναι τα συστατικά για μια επιτυχημένη και ευτυχισμένη ζωή. Σύμφωνα με αυτό, «η συναισθηματική εκπαίδευση τρέφει και ενδυναμώνει τον άνθρωπο, εξοπλίζοντάς τον με τις δεξιότητες που του είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα στη ζωή του». Με απλά λόγια, όταν καλλιεργούμε τη συναισθηματική νοημοσύνη μας, επίσης γνωστή ως νοημοσύνη της καρδιάς, γεμίζουμε με δύναμη και ικανότητες ώστε να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία οποιοδήποτε πρόβλημα στη ζωή μας, να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, να θέτουμε στόχους που αφορούν όλους τους τομείς της ζωής μας και να βελτιώνουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους. Γι’ αυτό και η συναισθηματική νοημοσύνη είναι «το κύριο χαρακτηριστικό των ανθρώπων που διαπρέπουν στην κοινωνική σφαίρα, οικοδομούν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, πετυχαίνουν στο χώρο της εργασίας. Είναι η ξεχωριστή σφραγίδα ποιότητας που σηματοδοτεί την πρόοδο του ανθρώπινου είδους».

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Σύμφωνα με τον Goleman, τα άτομα με υψηλό EQ

1.       Αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους
Όταν είμαστε συναισθηματικά ευφυείς αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και πώς αυτά συνδέονται με τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Για παράδειγμα, ένα υποτιμητικό σχόλιο για τη δουλειά μας που μας απογοήτευσε ίσως οφείλεται στην πεποίθηση ότι δεν είμαστε αρκετά ικανές και αυτό με τη σειρά του μπορεί να μας κάνει άτολμες και να μας ακινητοποιήσει λόγω του φόβου μας ότι αν προτείνουμε μια καινούρια ιδέα, αυτή δεν θα βγάλει πουθενά… Η αυτεπίγνωση θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της συναισθηματικής νοημοσύνης. Εξυπακούεται βέβαια ότι όσοι γνωρίζουν τον εαυτό τους, τα αδύναμα αλλά και τα δυνατά τους σημεία, έχουν και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση…

2.       Ελέγχουν τα συναισθήματά τους
Αφού αναγνωρίσουμε πότε και γιατί νιώθουμε κάθε συναίσθημα, μαθαίνουμε και να το διαχειριζόμαστε. Όσοι έχουν υψηλό EQ μπορούν και ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Αν, π.χ., κάποιος έχει πολλά ξεσπάσματα θυμού, αυτό σίγουρα επηρεάζει τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική του ζωή. Καλλιεργώντας όμως τη συναισθηματική του νοημοσύνη, είναι σε θέση να μην αφήνει αυτές τις παρορμήσεις να επεμβαίνουν στη ζωή του.

3.       Βάζουν στόχους και τους πετυχαίνουν
Σύμφωνα με τον Goleman, όσοι σκοράρουν ψηλά στο δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης είναι πιο παραγωγικοί, δημιουργικοί και αποτελεσματικοί ό,τι και αν κάνουν.

4.       Αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων
Αν έχεις υψηλό EQ, είναι πολύ πιθανό να μπορείς να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει με την κολλητή σου χωρίς εκείνη να σου πει κουβέντα, αφού πιάνεις στον αέρα όλα όσα νιώθει. Αυτή η ικανότητα της ενσυναίσθησης δεν σε κάνει καλή μόνο στις προσωπικές σου σχέσεις, αλλά και στη δουλειά, αφού μπορείς να διακρίνεις τη δυναμική σε οποιαδήποτε ομάδα.



5.       Έχουν καλές διαπροσωπικές σχέσεις
Η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη βοηθάει τους ανθρώπους να δημιουργούν και να διατηρούν πολύ καλές σχέσεις, να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις, να εμπνέουν τους άλλους και να λειτουργούν θαυμάσια ως μέλη οποιασδήποτε ομάδας.

TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΟΥ

Τα καλά νέα, σύμφωνα με τον Goleman, είναι ότι η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να διδαχθεί και μάλιστα από μικρή ηλικία. Σε πολλές χώρες ολόκληρου του κόσμου (ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία) έχουν δημιουργηθεί ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία ώστε να καλλιεργείται η συναισθηματική νοημοσύνη στα παιδιά από νωρίς. Για όλους εμάς που θέλουμε να αυξήσουμε το EQμας αλλά δεν διδαχτήκαμε ποτέ τον τρόπο, ένας άλλος ειδικός προτείνει 10 tips. Ο Travis Bradberry, δρ Κλινικής και Οργανωτικής-Βιομηχανικής Ψυχολογίας, συγγραφέας του βραβευμένου και πολυμεταφρασμένου βιβλίου Emotional Intelligence 2.0 και συνεργάτης των Forbes και Time, λέει:

1.       Εμπλούτισε το συναισθηματικό σου λεξιλόγιο
«Όλοι μας βιώνουμε συναισθήματα, αλλά λίγοι είναι οι εκλεκτοί που μπορούν να τα αναγνωρίσουν με σαφήνεια τη στιγμή που τα νιώθουν. Οι έρευνές μας δείχνουν ότι μόνο 36% των ανθρώπων έχει τη συγκεκριμένη ικανότητα και αυτό αποτελεί πρόβλημα, αφού αν δεν αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου, τότε δεν τα αντιλαμβάνεσαι πλήρως και έτσι αυτά σε οδηγούν σε παράλογες επιλογές και αντιπαραγωγικές δράσεις. Όσοι έχουν ψηλό EQ έχουν πλούσιο λεξιλόγιο σχετικά με τα συναισθήματα. Ενώ οι περισσότεροι λένε, για παράδειγμα, “νιώθω άσχημα”, εκείνοι μπορούν να διακρίνουν πότε αισθάνονται αγχωμένοι, απογοητευμένοι, ενοχλημένοι, αδικημένοι κ.λπ. όσο πιο συγκεκριμένοι είμαστε στις λέξεις που χρησιμοποιούμε τόσο καλύτερη εικόνα έχουμε για όσα συμβαίνουν μέσα μας και το τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που πυροδοτούν κάθε συναίσθημα».



2.       Τόλμησε τις αλλαγές
«Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι είναι ευέλικτοι και μπορούν να προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες. Γνωρίζουν ότι ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για την ευτυχία και την επιτυχία τους». Έτσι, δημιουργούν τις συνθήκες ώστε να αλλάξουν ό,τι παύει να τους ικανοποιεί και έχουν πάντα ένα σαφές πλάνο για τις κινήσεις που χρειάζεται να κάνουν.

3.       Γνώρισε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία σου
«Τα συναισθηματικά ευφυή άτομα δεν κατανοούν απλώς τα συναισθήματά τους – γνωρίζουν σε τι είναι καλοί και σε τι όχι. Ξέρουν ακόμα ποιοι άνθρωποι “πατούν τα κουμπιά τους” και ποιο περιβάλλον είναι καλύτερο για την εξέλιξή τους. Το να έχει κανείς ψηλό EQ σημαίνει να γνωρίζει τα δυνατά του σημεία και πώς να τα χρησιμοποιεί υπέρ του, ενώ παράλληλα δεν επιτρέπει στα αδύναμα σημεία του να τον κρατούν πίσω».

4.       Μάθε να κρίνεις σωστά τους άλλους
Ένας άνθρωπος με ψηλό EQ ξέρει να διαβάζει τους άλλους και να κατανοεί τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις πράξεις και τα κίνητρά τους, όσο καλά κι αν είναι κρυμμένα. Με τον καιρό, λέει ο Bradberry, αυτή η πολύ σημαντική δεξιότητα καλλιεργείται, δείχνοντας ενδιαφέρον για τους άλλους: «δεν έχει σημασία αν είσαι εσωστρεφής ή ανοιχτός χαρακτήρας – το να ενδιαφέρεσαι ειλικρινά για τους άλλους είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να αυξήσεις τη συναισθηματική νοημοσύνη σου».

5.       Μην παίρνεις τίποτα προσωπικά
«Αν έχεις μια σαφή εικόνα του ποιος είσαι, είναι δύσκολο να σε θίξει οτιδήποτε κι αν πει ή κάνει κάποιος άλλος. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι έχουν αυτοπεποίθηση και ανοιχτό μυαλό». Άλλωστε γι’ αυτούς η κριτική αποτελεί ευκαιρία για να εξελιχθούν και να γίνουν καλύτεροι…

6.       Μάθε να λες «όχι» τόσο στον εαυτό σου όσο και στους άλλους
«Έχω συναισθηματική νοημοσύνη σημαίνει ότι έχω και αυτοέλεγχο, αποφεύγω να λειτουργώ παρορμητικά», εξηγεί ο Bradberry. Σίγουρα η πρόταση της κολλητής σου για ποτό σε βάζει σε πειρασμό να σβήσεις τον υπολογιστή κι ας δίνεις αύριο μάθημα, αλλά αν είσαι συναισθηματικά ευφυής, ξέρεις ότι την επομένη θα ξυπνήσεις μέσα στο άγχος και τις ενοχές… Επιπλέον, όσοι δυσκολεύονται να πουν «όχι» στους άλλους, τις περισσότερες φορές βάζουν τον εαυτό τους σε δεύτερη μοίρα και βάζουν στην άκρη τα δικά τους «θέλω» προκειμένου να ικανοποιήσουν τους άλλους. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, δες μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να αρχίσεις να λες τη μαγική λέξη.

7.       Μη μένεις στα λάθη του χθες
Τράβηξε τη διαχωριστική γραμμή από τις αστοχίες του παρελθόντος, αλλά χωρίς να τις ξεχνάς, μας προτρέπει ο συγγραφέας. «Χρειάζεται αυτεπίγνωση για να περπατήσει κανείς στο τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στο “μένω στο παρελθόν” και στο «ξεχνάω τα λάθη μου”». Στην πρώτη περίπτωση αγχώνεσαι και στη δεύτερη πέφτεις στις ίδιες παγίδες. Το κλειδί για την ισορροπία βρίσκεται στο να μπορείς να πατήσεις στις αποτυχίες του παρελθόντος και να προσαρμοστείς ανάλογα ώστε να τις μεταμορφώσεις σε μαθήματα για μελλοντικές επιτυχίες. «Έτσι, θα μάθεις να σηκώνεσαι κάθε φορά που θα πέφτεις»!

8.       Μάθε να χειρίζεσαι τους τοξικούς ανθρώπους
«Είναι πολύ κουραστικό να πρέπει να αντιμετωπίζεις αρνητικούς ανθρώπους. Όμως τα συναισθηματικά ευφυή άτομα τα καταφέρνουν περίφημα επειδή ξέρουν πώς να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν έναν τέτοιο άνθρωπο, προσεγγίζουν την κατάσταση με τη λογική: αναγνωρίζουν τα συναισθήματα που τους δημιουργούν και δεν επιτρέπουν στο θυμό να προκαλέσει χάος. Επίσης χάρη στην ενσυναίσθηση που τους χαρακτηρίζει, καταφέρνουν να κατανοήσουν ακόμα και τους πιο δύσκολους ανθρώπους, βρίσκοντας πάντοτε κοινά σημεία επαφής».

9.       Πάψε να κυνηγάς την τελειότητα
Όταν ξέρεις τον εαυτό σου, σε γνωρίζεις από την καλή κι από την ανάποδη. «Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι δεν βάζουν ποτέ σαν στόχο την τελειότητα, επειδή ξέρουν ότι δεν υπάρχει!», λέει ο Bradberry.Βάλε τέλος στο κυνήγι της τελειότητας γιατί οι άπιαστες προσδοκίες δημιουργούν μόνο ενοχές και απογοήτευση…

10.   Βάλε φρένο στις αρνητικές σκέψεις
«Όσο αναμασάς τις αρνητικές σου σκέψεις, τόσο περισσότερη δύναμη τους δίνεις. Οι περισσότερες αρνητικές σκέψεις μας δεν είναι τίποτε άλλο από σκέψεις – δεν είναι δεδομένα ούτε γεγονότα. Όταν νιώθεις ότι κάτι συμβαίνει πάντα ή ποτέ, τότε πρόκειται για τη φυσική τάση του εγκεφάλου σου να παραφουσκώνει τη σοβαρότητα ενός γεγονότος. Οι άνθρωποι με υψηλό EQ διαχωρίζουν τις σκέψεις τους από τα γεγονότα και βγαίνουν από τον κύκλο της αρνητικότητας».


Extra tips: Όλοι οι ειδικοί πάνω στο θέμα της συναισθηματικής νοημοσύνης συμφωνούν ότι το στρες έχει την τάση να μειώνει κάθε είδους ευφυΐα, αφού μας παραλύει σωματικά, νοητικά και συναισθηματικά. ΟGoleman συστήνει να δοκιμάσουμε διαλογισμό, ο Bradberry να περιορίσουμε την καφεΐνη και να εξασφαλίζουμε στον εαυτό μας αρκετό και ποιοτικό ύπνο, άλλοι μιλούν για τα οφέλη της διαφραγματικής αναπνοής και απλών anti-stress τεχνικών. Τέλος, αν χρειάζεσαι λίγη βοήθεια ώστε να μάθεις να αναγνωρίζεις (και να ελέγχεις) τα συναισθήματά σου, το πανεπιστήμιο Yale έχει λανσάρει το Mood Meter, μια εφαρμογή για το κινητό που «χτίζει» τη συναισθηματική νοημοσύνη.



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα