Τον παρακολουθήσαμε στο Athens Science Festival να εξηγεί πως το φλερτ είναι επιστήμη και θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για τη μυστηριώδη έλξη που μπορεί να ασκεί η ψυχολογία στην ιατρική και στην ψυχοσύνθεση ενός νεαρού γυναικολόγου. Ο Κωνσταντίνος Περιστέρης μίλησε στο Pathfinder για την ελλιπή συναισθηματική μας εκπαίδευση αλλά και για κάποιους απλούς τρόπους να επαναφέρουμε τον αυθορμητισμό και το καθημερινό φλερτ στη ζωή μας.
Ένα ανοιξιάτικο απόγευμα σε ένα από τα καφέ των Αμπελοκήπων που κάνουν στέκι τους οι πιο χαμογελαστοί άνθρωποι, συναντήσαμε τον γιατρό που συνεπήρε με την ομιλία και τη ζωντάνια του το κοινό του Athens Science Festival. Πώς ένας γιατρός αποφάσισε να βγάλει λόγο για ένα θέμα, θεωρητικά αντίθετο από την επιστήμη του; Γιατί ο κόσμος έχει απομακρύνει από τη ζωή του τη γοητεία του φλερτ; Τι κάνει λάθος η νέα γενιά και ποιες ανάγκες έχει ξεχάσει σήμερα; Οι ερωτήσεις που είχαμε να θέσουμε στον ειδικευόμενο γυναικολόγο, αμέτρητες όπως και τα όσα μας εξομολογήθηκε.
Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από όσο τα σκηνοθετεί το ανθρώπινο είδος στο μυαλό του. Στην πραγματικότητα το φλερτ βαφτίζεται ως επιστήμη γιατί έχουμε την τάση να περιπλέκουμε μόνοι μας την απλότητα που συναντάμε εκεί έξω… Τους ανθρώπους, τη διαδικασία προσέγγισής τους, τους πιθανούς τρόπους να μας αποδεχτούν ή να μας απορρίψουν. Ο Κωνσταντίνος αρχίζει να εξηγεί δυναμικά την τέχνη του φλερτ, κοινώς την τέχνη του να είμαστε αυθόρμητοι και ο εαυτός μας.
Για αρχή, πώς ένα θετικό μυαλό μπορεί να γοητευτεί από τις θεωρίες του φλερτ; “Μια μέρα έτυχε να είμαι με μια παρέα φίλων, λέγοντάς τους πως υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες εκεί έξω και πως θα έπρεπε να φλερτάρουν περισσότερο. Από τότε άρχισα να ψάχνω διάφορες ψυχολογικές και κοινωνιολογικές μελέτες κυρίως από την Αμερική όπου εκεί στήνεται μια ολόκληρη βιομηχανία για το θέμα, γνωστή ως relationship coaching. Θυμηθείτε άλλωστε και την γνωστή ταινία Hitch με τον Γουίλ Σμιθ που βοηθά άτολμους Νεοϋορκέζους να κατακτήσουν τη γυναίκα των ονείρων τους”.
Φλερτ- ιατρική. Συναντώνται κάπου οι δύο όροι ως επιστήμες; “Η επιστήμη της ιατρικής σχεδόν πάντα συνδέεται με την εικόνα ενός εργαστηρίου και με άσπρες ποδιές. Δοκιμάζεις κάτι πολλές φορές, βλέπεις από την εμπειρική μέθοδο τι δουλεύει και τι όχι, καταγράφεις και καταλήγεις σε συμπεράσματα. Δεν απαιτείται μόνο αυτό. Κάθε γιατρός που καλείται να πάρει ιστορικό από τον ασθενή του, ακούει μια μικρή ιστορία ζωής. Για να φτάσει μέχρι εκεί, η διαδικασία είναι παρόμοια με το φλερτ. Έχει τα στοιχεία της πρώτης συνάντησης, χρειάζεται εμπιστοσύνη. Το φλερτ δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ειλικρινής επικοινωνία”.
Η ειλικρίνεια αρχίζει εκεί όπου τελειώνει ο φόβος για την απόρριψη, ο τρόμος μην πληγεί ο εγωισμός. Και το φλερτ δεν είναι απαραίτητα ερωτικό, όπως πιστεύουμε. Γίνεται με οποιονδήποτε υπάρχει στη ζωή μας. “Καθημερινά, φλερτάρουμε με τους φίλους μας. Ένα πείραγμα, ένα αστείο αυτομάτως ανεβάζει τη διάθεση. Οι ασθενείς χαλαρώνουν και μιλούν πιο ανοιχτά όταν αρχίζουν να νιώθουν οικεία από μια πιο φιλική αντιμετώπιση”.
Η συζήτηση εξακολουθεί να μη χάνει το ενδιαφέρον της. Ο γιατρός του Athens Science Festival βάζει μια ακόμη σκέψη στο μυαλό μας. “Σκέψου να μιλάς καθημερινά σε 2-3 άτομα αντί να ανταλλάσσεις τις κλασικές αμήχανες ματιές που σε κάνουν να κοιτάς αμέσως έξω από το παράθυρο σαν να έγινε κάτι κακό. Σκέψου να κρατήσεις το βλέμμα αυτού του ανθρώπου, να χαμογελάσεις και να πεις καλημέρα. Εγώ το κάνω πλέον, θέλω να βγάλω τον κόσμο από τον λήθαργο”.
Με φράσεις όπως “καλημέρα, είδες τι είπε ο Βαρουφάκης χθες, ενώ ο κόσμος στην αρχή απορεί, μετά ξεκλειδώνει. Μου αρέσει να βγάζω τους ανθρώπους από τον προγραμματισμό τους. Στο τέλος εγώ φεύγω, έχοντας κάνει μια ωραία συζήτηση και εκείνοι έχοντας νιώσει πιο ωραία για τη μέρα τους. Δεν είναι απλό; Μένουμε συχνά στο φαίνεσθαι, κοιτάμε μια εικόνα και γράφουμε ένα μήνυμα, χάνοντας την ουσία να πάμε να μιλήσουμε από κοντά, να ξοδέψουμε αληθινό χρόνο με τον άλλον. Να τον μυρίσουμε, να τον αγγίξουμε”.
Από ένα απλό “καλημέρα” μέχρι τον πιο πολυσύνθετο τρόπο του να συνθέσουμε περίτεχνα το σωστό φλερτ, κάτι κάνουμε λάθος και αυτό δεν είναι άλλο από τη συναισθηματική μας εκπαίδευση.
Επιστρέφοντας μετά από κάποια χρόνια από την Τσεχία στην Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος άρχισε να συνειδητοποιεί ότι είμαστε συναισθηματικά απαίδευτοι. “Είμαστε οι νέοι που κάνουμε διδακτορικά, διαπρέπουμε ακαδημαϊκά και συναισθηματικά μένουμε πίσω. Δεν ξέρουμε εάν αυτό που βλέπουμε, μας αρέσει πραγματικά ή εάν είναι μόνο η εικόνα που αρέσει στον κινηματογράφο και στα περιοδικά”. Εάν τελικά κάνουμε το πρώτο βήμα, θέλουμε εγγύηση, το guarantee ότι θα εξελιχθεί καλά μόνο που αγνοούμε πως όλα είναι θέμα perhaps”.
Μιλώντας για τα παλιά χρόνια, για τον αυθορμητισμό που κυριαρχούσε στις συζητήσεις των ανθρώπων και στα χωριά, προσπαθώ να ξεκλέψω δυο- τρεις χρήσιμες συμβουλές. Εάν όλα κρίνονται στο “ίσως”, κάτι πρέπει τουλάχιστον να ξεκινάει με βεβαιότητα και σιγουριά. Η σκέψη των αρνητικών σεναρίων είναι η μόνη καταστροφική οδός. “Το ανθρώπινο μυαλό είναι μια μηχανή ανατροφοδότησης. Αν σκεφτούμε ότι κάτι θα πάει καλά, τις περισσότερες φορές θα πάει”.
Μετά από όλα αυτά, είμαστε πεπεισμένοι πως το φλερτ συντίθεται στην απλότητα. Τι χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε; “Να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια, να χαμογελάμε περισσότερο, να αγκαλιαζόμαστε γιατί με αυτόν τον τρόπο δίνουμε στον οργανισμό μας ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό. Ας γίνουμε πιο περίεργοι για τον διπλανό μας, ας πάψουμε να είμαστε αυτά τα γνώριμα ζόμπι που κυκλοφορούν στον δρόμο με γραβάτες”.
Ακολουθεί βίντεο με ολόκληρη την ομιλία για την επιστήμη του φλερτ, όπως την ακούσαμε στο Athens Science Festival από τον Κωνσταντίνο Περιστέρη και διάφορους ειδικούς του αντικειμένου.
Έλενα Κρητικού
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.