Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Σιωπή, Ξεκούραση, Μοναξιά: Μην τα φοβάστε!

Γράφει η Βίκυ Παπαϊωάννου, Ψυχολόγος

Είναι εκπληκτικό το πόσο ‘’συντονισμένοι’’ είμαστε σήμερα με  το ‘’θόρυβο’’ της καθημερινότητας. O ανεμιστήρας του Η/Υ, το μοτέρ του ψυγείου, το κλιματιστικό, σε σημείο που αν για κάποιο λόγο αυτά σταματούσαν, θα έμοιαζε με αναπάντεχο δώρο. Έρευνες έχουν δείξει πως οι χρηστές των ‘’smart phones’’  ελέγχουν την συσκευή τους κάθε 6,5 λεπτα, γεγονος που αντιστοιχεί σε περίπου 150 φορές τη μέρα. Η σιωπηρή ησυχία, η  ηρεμία δηλ. του ατόμου έχει αντικατασταθεί από μια ‘’κακοφωνία’’ της επικοινωνίας και ο χρόνος με τον εαυτό μας δαπανάται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κάπως έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα καταλήγουν να είναι ‘’βυθισμένοι’’ στο θόρυβο των μέσων τεχνολογίας που κυριαρχούν στον κόσμο και  η ηρεμία και ο προσωπικός χρόνος να αποτελούν είδη υπό- εξαφάνιση.
Ωστόσο, τα οφέλη και πλεονεκτήματα τους μπορούν να πείσουν κάποιους για την αναγκαιότητα ύπαρξης τους στη ζωή μας:

 1. Αποτρέπεται η εξάντληση:
Πολύ συχνά στον πολιτισμό μας, η αυτοεκτίμηση συγχέεται με την παραγωγικότητα. Όσο περισσότερο αποδίδουμε, τόση αξία αποκτά ο εαυτός μας. Και όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις γύρω μας, τόσο περισσότερο έχουμε ανάγκη να είμαστε εκεί, ενημερωμένοι και μάχιμοι με αποτέλεσμα την εξουθένωση, σωματική αλλά και ψυχική.
Η μοναξιά, αν και είναι μια λέξη που φοβίζει τον περισσότερο κόσμο, μας επιτρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα από τον ‘’αγώνα δρόμου’’ της καθημερινότητας. Πολλές φορές το ‘’να μην κάνεις τίποτα’’ βοήθα στο να κάνεις περισσότερα!
2.Εστιάζουμε σε περισσότερες οπτικές:
Μπαίνοντας σε ρυθμούς χαλάρωσης και αποδεχόμενοι τις παύσεις σιωπής, η υπερβολική ευαισθησία μας απέναντι στα ερεθίσματα γύρω μας ελαττώνεται και μπορούμε να εστιάσουμε καλύτερα σε αυτά που σκεφτόμαστε, νιώθουμε και θέλουμε.
3.Επιλύονται προβλήματα του αύριο:
Σήμερα, οι άνθρωποι είναι αποσυνδεδεμένοι από το παρόν τους και κινούνται με γνώμονα το ’’αύριο’’ γεγονός που τους δημιουργεί μεγάλη σύγχυση και πολύ άγχος.
Κάνοντας ένα ‘’ βήμα πίσω’’, υιοθετώντας έναν τρόπο ζωής με παύσεις και χώρο για χαλαρωση, εχουμε την ευκαιρία να αποκτούμε συνείδηση του εαυτού μας και να βιώνουμε πτυχές κρυμμένης ευτυχίας του παρόντος.
4. Βελτιώνεται η μνήμη:
Βρίσκοντας  χρόνο για τον εαυτό μας ενισχύουμε την αυτοσυγκέντρωση μας. Οι εξελικτικοί επιστήμονες αναφέρουν πως μια βόλτα έξω στη φύση ενισχύει τη λειτουργία συγκεκριμένων τμημάτων του εγκεφάλου μας, επιδρώντας θετικά στη μνήμη. Είναι ανθρωπινή τάση, εξηγούν, καθώς οι προγονοί μας  ‘’έβγαιναν’’ για κυνήγι αποκτώντας συνεχώς δεξιότητες σημαντικές για την επιβίωση τους.
Κάνοντας μονοί μας μια βόλτα, συνεχίζουν, δίνεται η δυνατότητα στον εγκέφαλο να συγκεντρωθεί και να εστιάσει χωρίς εμπόδια, βοηθώντας στην παγίωση της μνήμης.
5.Ενισχύεται η προτροπή και η δράση:
Η ψυχολόγος Κelly Μcgonigal  επισημαίνει πως κατά τη διάρκεια της σιωπής, το μυαλό είναι σε καλύτερη θέση να καλλιεργήσει μια πρόθεση που θα παρακινήσει το άτομο να δράσει.
Η σκόπιμη σιωπή, μας βάζει σε μια κατάσταση πνευματικής ανασκόπησης και απελευθερώνει τη διανόηση, τροφοδοτώντας τα θετικά μας συναισθήματα και ενισχύοντας τις προθέσεις μας για επιτεύγματα.
6.Αυξάνεται η αυτογνωσία μας:
Πολλές φορές οι πράξεις μας κυριαρχούνται από αυθόρμητες αντιδράσεις και απουσιάζει η λογική σκέψη.
Με τη σιωπή, αφήνουμε χώρο στην αυτό-γνωσία μας να φιλτράρει τις ενέργειες μας αντί να καθοδηγούμαστε από αυτές. Συνειδητοποιώντας και παρατηρώντας τις σκέψεις μας αποκτούμε καλύτερο έλεγχο του εαυτού μας.
7.Μεριμνούμε  για το μυαλό:
Ο εγκέφαλος είναι ένα πολύπλοκο και ισχυρό όργανο, και όπως και οι μυς του σώματος, ωφελείται από την παύση, τη ‘’ξεκούραση’’.
Έρευνα του UCLA, έδειξε ότι τακτικά ‘’διαλείμματα σκέψης’’, σιωπής και πνευματικής  εν γένει ‘’ξεκούρασης’’ βελτιώνουν τις λειτουργιές του φλοιού, ενός τμήματος του εγκέφαλου, και ενισχύουν την ικανότητα μας να επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες που παίρνουμε.
Αφιερώνοντας λιγότερο από 10 λεπτά καθισμένοι στο αυτοκίνητο, χαλαρώνοντας με το να φανταστείτε ένα γαλήνιο τοπίο, θα ενισχύσετε τη φαιά ουσία του εγκέφαλου σας, εξηγούν οι ειδικοί.
8. Κατασταλάζουν οι ιδέες:
‘’Η ονειροπόληση και η πλήξη είναι πηγή επώασης και δημιουργικής ανακάλυψης για τον εγκέφαλο’’ εξηγει ο καθ. Jonathan Schooler  του US Santa Barbara, τονίζοντας τη σημασία του να ‘’αφηνόμαστε’’ στη δημιουργική διαδικασία της σκέψης δίνοντας το χρόνο στον εγκέφαλο μας να αφομοιώσει τις ιδέες και τα δεδομένα στα όποια έχουμε εκτεθεί, να καταλήξουν σε συμπεράσματα.
9.Διαχειριζομαστε καλυτέρα τα αρνητικά:
Η απόσταση από ό,τι μας ενοχλεί και προκαλεί δυσφορία δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία με διακόπτη!
Πολλές φορές και μέσα στην γαληνή της στιγμής, η δυσφορία από αρνητικές σκέψεις και ιδέες προσπαθεί να παρεισφρήσει. Απέχοντας όμως από το εμπλακείτε σε διασπαστικές σκέψεις, επαναφέροντας και επικεντρώνοντας την προσοχή σας στον εαυτό σας και στην αναπνοή σας, οικοδομείτε την αυτό-πειθαρχία σας.
10. Απεγκλωβίζεται το συναίσθημα:
Ο άνθρωπος διαθέτει μηχανισμούς άμυνας απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει. Ένας τέτοιος είναι ο λεγόμενος μηχανισμός πάλης/φυγής, ο όποιος ενεργοποιείται ασυνείδητα σε περιπτώσεις που το άτομο νιώθει απειλή για την ακεραιότητα του  ή βιώνει άσχημα συναισθήματα, προκειμένου να ‘’προστατευτεί’’.
Συχνά όμως, αγνοώντας  ή θάβοντας τα αρνητικά συναισθήματα, βιώνουμε άγχος, στρες, θυμώνουμε υπερβολικά και μπορεί να έχουμε και αϋπνίες.
Αυτό που βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις και προτείνεται συχνά και από τους ψυχοθεραπευτές, είναι να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να σκεφτεί λογικά και να παρατηρήσει τι ήταν αυτό που πυροδότησε τα αρνητικά συναισθήματα.
‘’Μένοντας μονοί’’ με τον εαυτό μας και χωρίς πιέσεις γύρω μας, μπορούμε να εκτιμήσουμε αντικειμενικά και λογικά την κάθε εμπειρία μας.
Tips: Το μέλλον υπολείπεται από ό, τι το παρόν μπορεί να προσφέρει. Η σιωπή και η μοναξιά μας τραβά έξω και μας βυθίζει πίσω στο παρόν.

Η Βίκυ Παπαϊωάννου είναι Ψυχολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης έχει εκπαιδευτεί ως Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια στην ΕΨΥΘΕ – Πειραϊκό Ινστιτούτο Συνθετικής Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας. Τώρα μετεκπαιδεύεται στο πρόγραμμα ‘’ Κλινικής Ψυχοπαθολογίας «Παναγιώτης Ουλής»’’ του Αιγηνητείου Νοσοκομείου, καθώς και στο Σισμανόγλειο ΓΝΑ στο Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, σε θέματα κατάθλιψης εφήβων, διαταραχές λόγου και επικοινωνίας παιδιών, κακοποίησης, διαταραχές προσωπικότητας εφήβων, αυτισμό παιδιών, χρήση ουσιών από εφήβους αλλά και παρέμβασης στην οικογένεια.
post4life

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα