Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

GUSTAV KLIMT

10 ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΠΟΥ (ΊΣΩΣ) ΔΕΝ ΓΝΩΡΊΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ GUSTAV KLIMT

Γνωστός για τον μοναδικό του πίνακα «Το φιλί», ο Gustav Klimt είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ζωγράφους όλων των εποχών, με χαρακτηριστικό ύφος και τεχνοτροπία που τον έκαναν ευρέως γνωστό.
Το φιλί

1. Ο Gustav Κlimt γεννήθηκε στο Baumgarten, κοντά στη Βιέννη της Αυστρίας το 1862. Ο πατέρας του ήταν ένας αποτυχημένος χαράκτης χρυσού κι έτσι η οικογένειά του έζησε πολύ φτωχά.

2. Στην ηλικία των 21 ετών ήταν αρκετά σίγουρος για τον εαυτό του κι έτσι ίδρυσε με τον αδερφό του και τον καλλιτέχνη Franz Matsch την Känstlercompanie (εταιρεία καλλιτεχνών), στην οποία έφτιαχναν έργα για θέατρα, εκκλησίες και μουσεία.


3. Ένα από τα έργα που σχεδίασε εκείνη την περίοδο ήταν το «Tragedy», το οποίο περιείχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον έκαναν διάσημο στη συνέχεια: το χρυσό χρώμα, τον συμβολισμό, τη λεπτομέρεια και φυσικά, τη γυναικεία παρουσία.




Philosophy

4. Ο Klimt θεωρήθηκε μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Το έργο του ήταν ενίοτε πολύ ερωτικό με έντονο σεξουαλικό ύφος. Τα περισσότερα από αυτά είναι σχεδιασμένα με μολύβι, αλλά και αρκετά τα ζωγράφισε επάνω σε καμβά προκειμένου να προκαλέσει περισσότερο το κοινό του. 

5. Το 1890 γνώρισε την Emilie Flöge, την σύντροφό του για το υπόλοιπο της ζωής του. Πολύς λόγος έχει γίνει για την σεξουαλική τους ζωή, μιας και πιστεύεται ότι η σχέση τους ήταν μόνο πλατωνική. Σε όλη τη διάρκεια της σχέσης τους, ο Klimt είχε πολλές ερωμένες και μάλιστα απέκτησε και 14 παιδιά…

6. Το 1893 ο Klimt με τον Matsch ανέλαβαν να ζωγραφίσουν την οροφή του Great Hall του Πανεπιστημίου της Βιέννης, αλλά το έργο τους καθυστέρησε πολύ. Τα έργα τους αποδείχθηκαν αμφιλεγόμενα, ενώ ορισμένοι τα θεώρησαν πορνογραφικά. Η ηθική κατακραυγή οδήγησε στο να μην εκτεθούν τα έργα αυτά στο Great Hall. Και τα τρία έργα δυστυχώς, καταστράφηκαν από τους Ναζί το 1945.


7. Το 1900 απέσπασε το βραβείο Grand Prix στο Paris World Fair για τον πίνακά του «Philosophy», ο οποίος παρεμπιπτόντως δεν είχε ολοκληρωθεί.



8. Στην «Χρυσή Εποχή» του έκανε εκτεταμένη χρήση χρυσού στα έργα του και αυτό έγινε το χαρακτηριστικό του γνώρισμα. Αυτή την εποχή δημιούργησε και το διάσημο «Φιλί». 

9. Τα έργα του ήταν εμπνευσμένα από τον έρωτα, το sex, την ζωή, τον θάνατο, τη γέννηση, ενώ αγαπημένο θέμα του ήταν οι γυναίκες.

10. Πέθανε από πνευμονία το 1918, στο διαμέρισμά του κι έκτοτε τα έργα του βρίσκονται ανάμεσα στο πιο ευπώλητα όλων των εποχών.


almalibrekp

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα