Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ο άνθρωπος δε πρέπει να έχει συνήθειες παρά μονάχα "μοναδικές" συνειδητές στιγμές

 Ο άνθρωπος  που επιθυμεί ν΄απαλλαγεί από μια ενοχλητική συνήθεια δε πρέπει να τη πολεμήσει ούτε να επιχειρήσει με βίαιο τρόπο ν΄αποκοπεί απ΄αυτή. Η πλέον δόκιμη μέθοδος είναι να αρχίσει αργά και σταθερά να τη μετουσιώνει προσθέτοντας στη καθημερινότητα του δράσεις που είτε διακόπτουν τη ροή μιας παλιάς συνήθειας είτε είναι εντελώς αντίθετες απ αυτήν.
Αν κάποιος δεν έχει κορεσθεί από μια παλιά συνήθεια κι αποπειραθεί να τη σταματήσει απότομα, το υποσυνείδητο του θ΄αντιδράσει και θα επαναφέρει σχεδόν άμεσα τα πράγματα στην αρχική τους κατάσταση. Ο λόγος είναι απλός: Καθώς σχεδόν όλη μας η ζωή ελέγχεται απ το υποσυνείδητο αρχείο μας εκείνο μη έχοντας κάτι άλλο να παρουσιάσει στη θέση μιας αποκρυσταλλωμένης δράσης που συνειρμικά συνδέεται με διάφορες εικόνες και σκέψεις είναι εύλογο ότι θα επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια φαινόμενα που συνδέονται με τις ίδιες δράσεις. Αν όμως εμείς με Συνειδητό τρόπο κάνουμε αυτό που πιο πάνω περιγράφηκε τότε θα προσθέσουμε στο υποσυνείδητο το υλικό που χρειάζεται για να αρχίσει να αλλάζει η κυκλική επανάληψη των φαινομένων.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πρέπει να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας μέσα σε μια συνηθισμένη ημέρα. Να δούμε ποιες στιγμές κάνει τι και τι απ αυτά που κάνει θέλουμε να αλλάξουμε. Αφού καταγράψουμε τα πάντα με κάθε χρονική λεπτομέρεια αλλά και με τι ίσως συνοδεύονται οι δράσεις μας τότε επιλέγουμε Συνειδητά την επόμενη μέρα λίγο πριν απ τη καθορισμένη στιγμή μιας συνηθισμένης πράξης να σπάσουμε τη ροή της επιλέγοντας να κάνουμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Π.χ πίνουμε καφέ κι ανάβουμε τσιγάρο- Πίνουμε χυμό ή δυο ποτήρια νερό κι επιλέγουμε γι αυτή μόνο τη φορά να μην ανάψουμε τσιγάρο. Αυτό για τη πρώτη μέρα αρκεί, είναι μια μικρή τεράστια νίκη. Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό να επεμβαίνουμε καθημερινά στα χρονικά σημεία που εμφανίζονται οι συνήθειες τότε περίπου σε ένα μήνα όλα τα δεδομένα που είναι καταγεγραμμένα στο αρχείο μας γι αυτή τη συνήθεια θα ανατραπούν.
Ο άνθρωπος έχει σαν αποστολή να ζει συνειδητά και κάποια στιγμή θα το πετύχει έχοντας δυνατή την επιθυμία κι ατσαλένια τη πρόθεση προς αυτό το σκοπό. Αν μπορούσε κάποιος να μείνει "μόνος" με το τσιγάρο του δίχως "ενδιάμεσους προαγωγούς" και να μη το καπνίζει μηχανικά θα διαπίστωνε πως μερικές ρουφηξιές θα ήταν αρκετές για να πάρει όλη την απόλαυση ή τον εθισμό που είχε ανάγκη γιατί όπως έχει ειπωθεί "Ουκ εν τω πολλώ το ευ" Η ουσία στα πράγματα δεν είναι στη ποσότητα όπως κι η ζωή δε βρίσκεται στην μηχανική επανάληψη των στιγμών της.
Ο άνθρωπος δε πρέπει να έχει συνήθειες παρά μονάχα "μοναδικές" συνειδητές στιγμές ακόμη και μέσα στις επαναλαμβανόμενες καθημερινές του εκφράσεις.

Ο άνθρωπος που επιθυμεί ν΄απαλλαγεί από μια ενοχλητική συνήθεια δε πρέπει να τη πολεμήσει ούτε να επιχειρήσει με βίαιο τρόπο ν΄αποκοπεί απ΄αυτή. Η πλέον δόκιμη μέθοδος είναι να αρχίσει αργά και σταθερά να τη μετουσιώνει προσθέτοντας στη καθημερινότητα του δράσεις που είτε διακόπτουν τη ροή μιας παλιάς συνήθειας είτε είναι εντελώς αντίθετες απ αυτήν.
 

Αν κάποιος δεν έχει κορεσθεί από μια παλιά συνήθεια κι αποπειραθεί να τη σταματήσει απότομα, το υποσυνείδητο του θ΄αντιδράσει και θα επαναφέρει σχεδόν άμεσα τα πράγματα στην αρχική τους κατάσταση. 

Ο λόγος είναι απλός: Καθώς σχεδόν όλη μας η ζωή ελέγχεται απ το υποσυνείδητο αρχείο μας εκείνο μη έχοντας κάτι άλλο να παρουσιάσει στη θέση μιας αποκρυσταλλωμένης δράσης που συνειρμικά συνδέεται με διάφορες εικόνες και σκέψεις είναι εύλογο ότι θα επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια φαινόμενα που συνδέονται με τις ίδιες δράσεις. 


Αν όμως εμείς με Συνειδητό τρόπο κάνουμε αυτό που πιο πάνω περιγράφηκε τότε θα προσθέσουμε στο υποσυνείδητο το υλικό που χρειάζεται για να αρχίσει να αλλάζει η κυκλική επανάληψη των φαινομένων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πρέπει να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας μέσα σε μια συνηθισμένη ημέρα. Να δούμε ποιες στιγμές κάνει τι και τι απ αυτά που κάνει θέλουμε να αλλάξουμε. Αφού καταγράψουμε τα πάντα με κάθε χρονική λεπτομέρεια αλλά και με τι ίσως συνοδεύονται οι δράσεις μας τότε επιλέγουμε 


Συνειδητά την επόμενη μέρα λίγο πριν απ τη καθορισμένη στιγμή μιας συνηθισμένης πράξης να σπάσουμε τη ροή της επιλέγοντας να κάνουμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Π.χ πίνουμε καφέ κι ανάβουμε τσιγάρο- Πίνουμε χυμό ή δυο ποτήρια νερό κι επιλέγουμε γι αυτή μόνο τη φορά να μην ανάψουμε τσιγάρο. Αυτό για τη πρώτη μέρα αρκεί, είναι μια μικρή τεράστια νίκη. 

Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό να επεμβαίνουμε καθημερινά στα χρονικά σημεία που εμφανίζονται οι συνήθειες τότε περίπου σε ένα μήνα όλα τα δεδομένα που είναι καταγεγραμμένα στο αρχείο μας γι αυτή τη συνήθεια θα ανατραπούν.
 

Ο άνθρωπος έχει σαν αποστολή να ζει συνειδητά και κάποια στιγμή θα το πετύχει έχοντας δυνατή την επιθυμία κι ατσαλένια τη πρόθεση προς αυτό το σκοπό. 

Αν μπορούσε κάποιος να μείνει "μόνος" με το τσιγάρο του δίχως "ενδιάμεσους προαγωγούς" και να μη το καπνίζει μηχανικά θα διαπίστωνε πως μερικές ρουφηξιές θα ήταν αρκετές για να πάρει όλη την απόλαυση ή τον εθισμό που είχε ανάγκη γιατί όπως έχει ειπωθεί "Ουκ εν τω πολλώ το ευ" 

Η ουσία στα πράγματα δεν είναι στη ποσότητα όπως κι η ζωή δε βρίσκεται στην μηχανική επανάληψη των στιγμών της.

Ο άνθρωπος δε πρέπει να έχει συνήθειες παρά μονάχα "μοναδικές" συνειδητές στιγμές ακόμη και μέσα στις επαναλαμβανόμενες καθημερινές του εκφράσεις.



Τα Βιβλία μου Οι σκέψεις μου/ My Books My thoughts
 ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα