Τηλεοπτικό ρεπορτάζ για την Αμφίπολη πρόβαλλε το CNN με εικόνες από το «εκπληκτικό» ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε εκεί, ενώ ο Βρετανός ερευνητής, Andrew Chugg, σε παρέμβασή του ισχυρίστηκε ότι το μυστήριο θα μπορούσε να λυθεί με την αποκάλυψη του εναπομείναντος μέρους του ψηφιδωτού που βρίσκεται ακόμη θαμμένο κάτω από το χώμα, ώστε να διαπιστωθεί ποιο είναι το πρόσωπο που οδηγεί ο ψυχοπομπός Ερμής στον Άδη.
Κατά την γνώμη του πρόκειται για γυναικείο πρόσωπο και αφορά είτε στη γυναίκα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνη, είτε στη μητέρα του, Ολυμπιάδα. «Και στις δύο περιπτώσεις θα πρόκειται για μια εξαιρετικά συναρπαστική ανακάλυψη» τόνισε.
Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου δημοσιεύεται επίσης ανταπόκριση της Elinda Labropoulou από την Αθήνα με τίτλο «Greece hopes tomb discovery breathes life into economy» όπου γίνεται αναφορά στις προσδοκίες που τρέφει η Ελλάδα για την αξιοποίηση της εκπληκτικού μνημείου στην Αμφίπολη που αναδύεται σιγά-σιγά από το χώμα.
Η ανακάλυψη του ψηφιδωτού αποτελεί το τελευταίο «καθηλωτικό» εύρημα στην Αμφίπολη, μετά από μια σειρά άλλων ευρημάτων, όπως των δύο «μεγαλοπρεπών Καρυάτιδων», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ανταπόκριση. Το νέο εύρημα χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. δημιουργώντας προφανείς συνδέσεις με τον Μέγα Αλέξανδρο. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τον τάφο της γυναίκας ή της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ, μολονότι σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ο μεγάλος στρατηλάτης θάφτηκε αλλού, η μη ανεύρεση του τάφου τροφοδοτεί διάφορες εικασίες.
Από την έναρξη των ανασκαφών τον Αύγουστο εκατοντάδες είναι οι τουρίστες που συρρέουν στην Αμφίπολη για να δουν το χώρο, ενώ τα ΜΜΕ είναι γεμάτα με εκτενή ρεπορτάζ για την πορεία των ανασκαφών.
Η επίσκεψη του Π/Θ, Αντώνη Σαμαρά, στο χώρο των ανασκαφών, τον οποίο χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό, ενίσχυσε την βεβαιότητα της κοινής γνώμης για την σπουδαιότητα του τάφου. Παρά τις εκτιμήσεις των ιστορικών πολλοί ισχυρίζονται ότι μόνο ο Αλέξανδρος θα μπορούσε να είχε ταφεί με τέτοια χλιδή. Η κυβέρνηση προειδοποιεί για αβάσιμα δημοσιεύματα αλλά ταυτόχρονα συνεχίζει να τροφοδοτεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης με καθημερινά σχεδόν ρεπορτάζ από την Αμφίπολη στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΕΡΙΤ.
Η εφημερίδα Καθημερινή σε άρθρο της την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε το ερώτημα εάν το «σύνδρομο της Αμφίπολης» αποτελεί παράγωγο της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα τα τελευταία έξι χρόνια, «κρίση, η οποία δεν στέγνωσε ταμεία και τσέπες απλώς, αλλά αποκάλυψε το έλλειμμα πολιτισμού». Η εφημερίδα διερωτάται εάν πρόκειται για μια προσπάθεια για την αποκατάσταση της πληγείσης εικόνας της Ελλάδας και τόνωσης του εθνικού αισθήματος, όπου μπορεί να περιλαμβάνεται και μια στρατηγική για την τόνωση της δημοφιλίας της κυβέρνησης σε μια περίοδο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά κατά 10 μονάδες περίπου το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Υπάρχει τέτοιος πολιτιστικός πλούτος στην Ελλάδα, την οποία αποκαλούμε συχνά ως το «λίκνο του πολιτισμού», ώστε η αρχαιότητα να παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά της χαρτιά, ενώ ο τουρισμός, η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων μετά τη ναυτιλία, μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, συνεχίζει η ανταπόκριση, ομάδα ερευνητών επιβεβαίωσε στη Θεσσαλονίκη ότι τα οστά που βρέθηκαν στον βασιλικό τάφο της Βεργίνας ανήκουν στον Φίλιππο τον Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Καθώς η Ελλάδα στρέφεται στο παρελθόν για να χαράξει το μέλλον, στους καιρούς της κρίσης, αναδεικνύει παράλληλα ένα ακόμη διάσιμο θέμα, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο. Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι είχαν αφαιρεθεί παράνομα και ζητά τον επαναπατρισμό τους.
Τρεις εξέχοντες δικηγόροι έφθασαν χθες στην Αθήνα για συνομιλίες, καθώς η κυβέρνηση διερευνά τις νομικές δυνατότητες για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων. Μεταξύ των δικηγόρων περιλαμβάνεται και η Amal Alamuddin, σύζυγος του George Clooney, η οποία σήμερα είναι ένα από τα λίγα πρόσωπα που μπορούν να προσελκύσουν το έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Ο George Clooney είχε ξαφνιάσει το ακροατήριό του σε συνέντευξη τύπου, για την προώθηση της ταινίας «The Monuments Men», όταν ζήτησε από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα. Η Amal Alamuddin εμπλέκεται στο θέμα από το 2011, ενώ η τωρινή έλευσή της μετά τον γάμο της με τον George Clooney αναμένεται να ενισχύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης για τις ελληνικές αρχαιότητες.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.