Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ρατσισμός τι είναι πραγματικά


Για να γράψω αυτή την εγγραφή πήρα αφορμή ένα άρθρο που διάβασα σε ένα "blog" και τα σχόλια που ακλούθησαν και παρ'οτι ο αρθρογράφος-blogger διευκρίνιζε πως δεν υπάρχει ρατσιστική διάθεση αρκετά σχόλια από κάτω εξέφραζαν αντίθετη άποψη.

Τι είναι ρατσισμός; Σύμφωνα με την wikipedia Ο ρατσισμός (racism) είναι το δόγμα που αναπτύσσεται με σύνδεσμο συγκεκριμένα γνωρίσματα (εθνικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά κ.λπ.) προκειμένου να αναγάγει μια ομάδα (κοινωνική, φυλετική, θρησκευτική), ως υπέρτερη άλλων.

Οι ρατσιστές πιστεύουν, σε βιολογικές διαφορές μεταξύ των φυλών βάσει των οποίων και προσδιορίζουν αυτές σε ανώτερες και κατώτερες. Έτσι με την θεωρία αυτή υποστηρίζουν ότι η φυλή με συγκεκριμένα (ανώτερα) εξωτερικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν της ανώτερη από τις άλλες.

Σήμερα παρ' όλα αυτά για ανεξήγητους λόγους έχει χαθεί το νόημα της λέξης ρατσισμός και θεωρείται ρατσιστική οποιαδήποτε άποψη εναντίον ενός γεγονότος που περικλείει άτομο διαφορετικής κοινωνικής, φυλετικής  η θρησκευτικής ομάδας, ακόμα κι αν δεν κατακρίνετε απλά αυτό το άτομο (π.χ το άρθρο από το όποιο πήρα την αφορμή). Λόγο απλά της έμφυτης συνήθειας κάποιων ατόμων να εναντιώνονται σε οποιαδήποτε άποψη, μη ταυτόσημη με τη δική τους, αλλά συχνά και λόγο πολιτικής προπαγάνδας η λέξη ρατσισμός δίχως την αρχική, πραγματική έννοια της υφίσταται ως ένα ισχυρό επιχείρημα στα χεριά αυτών των "εναντιακιδων".

Η λέξη ρατσισμός χρησιμοποιείται επίσης συχνά, με προφανή στόχο το  πολιτικό κέρδος, εναντια σε κάθε θέση που στόχο της έχει την υπεράσπιση εθνικών θέσεων, της ιστορικής πραγματικότητας μιας χώρας κ.α. Έτσι έχουμε φτάσει σε σημείο, εθνικόφρονες πατριώτες, όλων των πολιτικών παρατάξεων να κατηγορούνται για ρατσισμό όταν υπερασπίζονται τη χώρα μας σε εθνικά ζητήματα και κατηγορούν άλλους λαούς για λυτρωτικές μεθόδους που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν ή άλλες μεθόδους που σαφή στόχο έχουν να πλήξουν εθνικά μας συμφέροντα.

Ενα άλλο ζήτημα που ο ρατσισμός αναφέρεται κατά κόρον ως επιχείρημα είναι το μεταναστευτικό. Όσοι έχουν τολμήσει να αγγίξουν το ζήτημα, να προτείνουν κανόνες για τη συνέχιση αυτού του φαινομένου έχουν άμεσα χαρακτηριστεί δίχως, φυσικά, επιχειρήματα ως ρατσιστές κι έτσι ενα ζήτημα που έχουν λύσει χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία θέτοντας πλαφόν στον αριθμό των οικονομικών μεταναστών, η Γαλλία και η Ιταλία οι οποίες είναι αποφασισμένες να τα λύσουν άμεσα ή χώρες όπως η Η.Π.Α και η Ελβετία που έχουν σταματήσει εντελώς την εισροή οικονομικών μεταναστών, στην Ελλάδα να μην αποτελεί ούτε καν θέμα προς συζήτηση.

Στην Ελλάδα ακόμα κι αν κάποιος τολμήσει να θίξει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης(λαθρομετανάστευση) θεωρείται και αυτός ρατσιστής. Σημαντικό είναι επίσης να τονίσουμε πως συνήθως ο ρατσισμός συγχέεται λανθασμένα με τη ξενοφοβία. Φυσικά στο μεταναστευτικό θέμα δεν προτείνονται κανόνες στη μετανάστευση επειδή θεωρούμε τους εαυτούς μας ανώτερους των μεταναστών (αλίμονο άλλωστε αν συνέβαινε αυτό σε μια χωρά από την οποία παλαιότερες δεκαετίες οι μετανάστες έφευγαν κατά χιλιάδες) αλλά για λόγους κοινωνικούς και οικονομικούς.

Ρατσιστικές ως ένα παράδειγμα για να φανερωθεί η διάφορα ήταν οι απόψεις του Χίτλερ. Σύμφωνα με τις απόψεις αυτές, η γερμανική φυλή ήταν ανώτερη των άλλων από τη φύση της και για αυτό έπρεπε να επιβληθεί στις υπόλοιπες. Εδω φαίνεται ξεκάθαρα πως οι απόψεις αυτές είναι πέρα από κάθε λογική, την κοινή λογική αν προτιμάται και για αυτό είναι κατακριτέες από το 99,99999% του κόσμου.

Πολλές φόρες παρ'ολα αυτά πραγματικοί ρατσιστές προσπαθούν έμμεσα μέσα από άρθρα τα οποία δεν φαίνεται να εμπεριέχουν ρατσιστική διάθεση να περάσουν τέτοιες ιδέες. Ανάλογα όμως με την κριτική ικανότητα του (αν υπάρχει σε αρκετούς Έλληνες...), μπορεί ο καθένας να ξεχωρίσει τις περιπτώσεις αυτές.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα