Ο Ιάσονας είναι όντως υπέρβαρος.Ζυγίζεται σε…πλάστιγγα..της αγοράς του Ρέντη, μια και οι κοινές ζυγαριές τον μισούν θανάσιμα..Το πιό χαρακτηριστικό του γνώρισμα, εκτός απ τον τριψήφιο αριθμό κιλών, είναι η εμμονή στο… περπάτημα, γιατί ο Ιάσονας δεν το βάζει κάτω. Περπατάει μέχρι τελικής πτώσεως..κάθε στιγμή..σε κάθε περίπτωση..Είναι εφοδιασμένος με ειδικά παπούτσια ,κι έτσι πρωϊ και βράδυ, βρίσκεται στους δρόμους με το ΜΡ3 στ αυτιά και γρήγορο βάδισμα..
Μιλώντας μαζί του στο τηλέφωνο, για ένα εξάνθημα που του εμφανίστηκε στο χέρι, μου είπε οτι ένας άγνωστος στο δρόμο, τον είδε, τον σταμάτησε και του σύστησε να μιλήσει με τον γιατρό του, γιατί το βάδισμά του, του φάνηκε…βαρύ,όπως μου είπε..
Χάριν του Ιάσονα οι παρακάτω γραμμές που αλίευσα απ τα Νέα, και με βρίσκουν σύμφωνο..
Ας πάρουμε ομως τα πράγματα απ την αρχή..Απ το περπάτημα..μια κι ο ιδιος είμαι υπέρμαχος, αλλά σε κυλιομενο διάδρομο..
Τον τελευταίο καιρό, όλο και πιο συχνά βλέπουμε τους ειδικούς και μή, να ασχολούνται με το περπάτημα..Ολοι συνιστούν να περπατάμε, με κάθε τρόπο, με κάθε ευκαιρία..Ολα σωστά, κι ακόμα περισσότερο αν έχουμε αποφασίσει την αγορά ενός κυλιομένου διαδρόμου, που είναι κι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε μια σωστή άσκηση.
Πριν από λίγο καιρό, τρεις διαφορετικές μελέτες, στο πάλαι ποτέ Ηνωμένο βασίλειο, συσχέτισαν ορισμένες αλλαγές στην ταχύτητα, στο εύρος του διασκελισμού και σε άλλα χαρακτηριστικά της βάδισης, με ….την εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών, που τελικά μπορεί να οδηγήσουν στο Αλτσχάιμερ.
Το γενικό συμπέρασμα απ αυτήν την μελέτη ηταν οτι.. το περπάτημα έχει πολλά να αποκαλύψει για την υγεία μας.
Ας δούμε μερικά γενικά σημεία, που χαρακτηρίζουν τη ζωτική αυτή συνήθεια μας..
«Τρεμούλιασμα» των γλουτών Μπορεί να υποδηλώνει.. Αδύναμους γλουτιαίους μυς..
Ετσι λοιπόν..Εάν όταν περπατάτε..( οι γυναίκες, για τους..άνδρες δεν αναφέρει κάτι η μελέτη..Ιάσονά μου και μην συγχίζεσαι..) λικνίζετε τους γλουτούς σας σαν φωτομοντέλο..
Αλλά Δεν Είστε ( φωτομοντέλο, ή κάτι σχετικό..), Ίσως Οδεύετε Προς Την.. Οσφυαλγία.
Το Λίκνισμα Αυτό , Προκαλεί Συστροφή Στην Σπονδυλική Στήλη, Και Μπορεί Κάποια Στιγμή Να Εκδηλωθεί Οσφυαλγία.
Το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί με ασκήσεις, που δυναμώνουν τον μέσο γλουτιαίο μυ.
Αργό βήμα
Μπορεί να υποδηλώνει:
Αρθρίτιδα,
Ηυξημένο Κίνδυνο Άνοιας,
Βραχύτερο Προσδόκιμο Επιβίωσης
Η ταχύτητα με την οποία περπατάμε αποτελεί ένδειξη πως το σώμα λειτουργεί καλά.
Η φυσιολογική ταχύτητα βάδισης ( όχι ο δρασκελισμός..) κυμαίνεται από 1,2 έως 1,4 μέτρα το δευτερόλεπτο.
Όταν όμως κάποιος έχει.. αρθρίτιδα ή άλλα ενοχλήματα και νοσήματα, είναι πολύ χαμηλότερη.
Λ.χ. ένας ασθενής με μέτρια αρθρίτιδα θα διανύει 1 μέτρο το δευτερόλεπτο ενώ ένας άνθρωπος με βαριά αρθρίτιδα μπορεί να διανύει μόλις 0,5 μέτρο το δευτερόλεπτο.
Σε Μελέτη του Πανεπιστημιου του Πίτσμπουργκ,Με 36.000 Εθελοντές , διαπιστώθηκε πως άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ,που διανύουν λιγότερο από 60 εκατοστά το δευτερόλεπτο, διατρέχουν ηυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου (σε σύγκριση με ό,τι θα περίμενε κανείς με βάση μόνο την ηλικία ή το φύλο τους).
Επιπλέον, στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης συσχετίσθηκε
η Αργή Βάδιση, Με ηυξημένο Κίνδυνο Εκδηλώσης Άνοιας, Η Συνηθέστερη Αιτία Της Οποίας ,Είναι Η Νόσος Αλτσχάιμερ.
Μικρός διασκελισμός..( τον βλέπουμε όλο και πιό συχνά στην τρίτη ηλικία..)
Μπορεί Να Υποδηλώνει:
Οστεοαρθρίτιδα,
Μυϊκές Βλάβες Από Τα Ψηλά Τακούνια,
Προβλήματα Στα Γόνατα,
Ο μικρός διασκελισμός μπορεί να υποδηλώνει οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο, που εμποδίζει το ένα ή και τα δύο πόδια να κάνουν μεγάλο βήμα.
Στις γυναίκες, μπορεί επίσης να υποδηλώνει βλάβη στους μυς της γάμπας από τη συνεχή χρήση ψηλών τακουνιών.
Υπάρχουν επίσης ορισμένα προβλήματα στα γόνατα που εμποδίζουν τους πάσχοντες να κάνουν μεγάλα βήματα.
Ακίνητα χέρια..κατα την βάδιση, πιθανόν να κρύβουν..
Προβλήματα στην ράχη, στον αυχένα και στους ώμους
Όταν περπατάμε, κινούμε τα χέρια μας προς την αντίθετη κατεύθυνση εκεόινης των ποδιών.. για.. να υποστηρίξουμε τη μέση μας.
Εάν, όμως, ένας άνθρωπος έχει ακίνητα τα χέρια του κατά την βάδιση, πιθανότατα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τα χέρια ή τη ράχη του, που εμποδίζει τον μηχανισμό αυτό.
Αντίστοιχα, αν κινείται ελεύθερα μόνο το ένα χέρι, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στην ράχη ή στον αυχένα – συνήθως εξαιτίας ενός πολυετούς, καθιστικού τρόπου ζωής.
Χωλότητα
Μπορεί να υποδηλώνει:
Οστεοαρθρίτιδα,
Βαριά Τσάντα,
Πελματιαία Απο-νευρωσίτιδα
Όταν ένας άνθρωπος κουτσαίνει προς τη μία μεριά και ταυτοχρόνως κινεί το ένα πόδι του σαν να κάνει κύκλο, πιθανότατα έχειοστεοαρθρίτιδα του ισχίου.
Άλλη πιθανή εξήγηση είναι η καθημερινή και επί χρόνια μεταφορά μιας πολύ βαριάς τσάντα στον ίδιο ώμο.
«Η χωλότητα συχνά οφείλεται στο ότι μονίμως κουβαλάει κάποιος ένα μεγάλο βάρος στον σύστοιχο ώμο, με συνέπεια να συμπιέζεται το πόδι και τελικά να αναπτύσσεται ανισοϋψία μεταξύ των δύο ποδιών».
Η χωλότητα μπορεί να οφείλεται και σε πόνο στην πτέρνα, που εμποδίζει τον πάσχοντα να την ακουμπήσει κάτω. Σε τέτοια περίπτωση, η αιτία μπορεί να είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα, δηλαδή μια φλεγμονή στην περιοχή.
«Βαρύ» περπάτημα..( εδώ ειμαστε Ιάσονά μου..)
Μπορεί να υποδηλώνει:
Ανεπάρκεια Βιταμίνης Β12,( την έχεις..)
Αρρύθμιστος.. Διαβήτης..( πρέπει να προσέξεις..ίσως η μετφορμίνη δεν σε καλύπτει πλέον…)
Οι άνθρωποι λοιπον, που χτυπούν δυνατά τα πόδια τους στο έδαφος όταν περπατούν, ενδέχεται να μην έχουν καλή αίσθηση των άκρων ποδών τους, οπότε χτυπούν ακούσια τα πόδια τους για να ξέρουν ότι πάτησαν κάτω.
Η αίσθηση των άκρων ποδών μπορεί να χαθεί εξαιτίας προβλημάτων…όπως Ο Αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης Και Η Ανεπάρκεια Βιταμίνης Β12,που προκαλούν βλάβη στα νεύρα.Οι πάσχοντες μπορεί επίσης να νιώθουν μουδιάσματα ή «μυρμηγκιάσματα» στα πόδια, αδυναμία και διαταραχή στον συντονισμό των κινήσεων των ποδιών τους.( όλα αυτά σε αφορούν..και το ξέρεις Ιάσονά μου)
Τα Παραπατήματα..που δεν οφειλονται σε παρεκτροπές οινοπνεύματος,Μπορεί να υποδηλώνουν Νόσο του Πάρκινσον
Η συγκεριμμενη νόσος, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό, την απώλεια της ικανότητας ελέγχουτων μυών και των κινήσεων. Οι πάσχοντεςΠερπατούν Αργά,
Με Μικρά Και Συρτά Βήματα Και
Έχουν Την Τάση Να Παραπατούν,
Ενώ
Το Σώμα Τους Συχνά Παίρνει Κατά Τη Βάδιση Μια Κλίση Προς Τα Εμπρός Ή Τα Πίσω.
Αυτά ,σε γενικές γραμμές, για τον Ιάσονα και τα προβλήματά του, που όμως έδωσαν την αφορμή να μιλήσουμε για το περπάτημα, και τα στοιχεία που μας βοηθούν να καταλάβουμε νοσηρότητες που βασανίζουν την τρίτη ηλικία..και δεν ξεχνάμε οτι σε όλη μας τη ζωή, βιώνουμε την φθαρτότητα και οπωσδήποτε την θνητότητα..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.