Αυτό που γίνεσαι είναι αυτό που σκέφτεσαι να γίνεις
Σκέφτηκες ποτέ τον τρόπο που σκέφτεσαι; Αναρωτήθηκες ποτέ, πόσο οι σκέψεις σου, επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σου; Αν όχι, ίσως τώρα είναι η ώρα να το κάνεις.. Πιθανότατα η μεγαλύτερη πνευματική αρχή που ανακαλύφθηκε ποτέ είναι: γινόμαστε αυτό που νομίζουμε ότι θα γίνουμε. Ο εξωτερικός κόσμος κάθε ανθρώπου είναι μια αντανάκλαση όλων όσων συμβαίνουν μέσα του. Αυτό είναι κάτι που επεκτείνεται πέρα από την ιδέα της θετικής σκέψης και συμπεριφοράς και σημαίνει ότι κάθε τι που είσαι και κάθε τι που έχεις, είναι αποτέλεσμα των σκέψεών σου. Και πώς μεταφράζεται ουσιαστικά αυτό για σένα και για μένα; Σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την αρχή προς όφελός μας. Μπορούμε στην κυριολεξία να αλλάξουμε τη ζωή μας, αρχίζοντας από τις σκέψεις μας.
Τα πρώτα γίνονται πρωτίστως
Το πρώτο βήμα για να αλλάξεις τη ζωή σου είναι να δεχτείς την καταπληκτική δύναμη που έχουν οι σκέψεις σου. Κι αυτό γιατί όλα ξεκινούν από μία σκέψη. Είναι το σημείο εκκίνησης όλων των πράξεών σου. Οι σκέψεις σου μπορούν να σε κάνουν δημοφιλή ή λαομίσητο, ανασφαλή ή σίγουρο. Κι όλα ξεκινούν μόλις συνειδητοποιήσεις ότι έτσι είναι.Το μυστικό για να βγεις κερδισμένος είναι να δομήσεις τις σκέψεις σου με τέτοιο τρόπο ώστε να σε βοηθούν. Μπορείς να διαμορφώσεις τέτοια πρότυπα σκέψεων, που να σε βοηθούν να αισθάνεσαι αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Μπορείς να χτίσεις έναν τρόπο σκέψης, που να σε βοηθάει να μαθαίνεις γρήγορα και να αρπάζεις τις ευκαιρίες στη ζωή και στην καριέρα σου. Αν κάνεις αυτό, δεν έχει απομείνει κυριολεκτικά τίποτε άλλο που να μην μπορείς πραγματικά να αλλάξεις και να βελτιώσεις! Αυτή είναι η πρώτη από εννέα στρατηγικές και αν είστε έτοιμοι να δεχτείτε ότι αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να επιδράσει στη ζωή σας - και να το συνειδητοποιήσετε – τότε, θα είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε και τις επόμενες οκτώ σαν ένα ξεκάθαρο προσωπικό σας πλεονέκτημα.
Συνήθως τεμπελιάζεις μετρώντας τις ώρες μέχρι να τελειώσει η δουλειά;
Σοβαρέψου!
Γιατί νομίζετε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν καταφέρνει και πολλά; Είναι οι περιστάσεις; Είναι η μοίρα τους; Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι αποτυχαίνουν επειδή δεν παίρνουν στα σοβαρά τη ζωή τους. Μάλλον έχετε ξανακούσει την έκφραση «η ζωή δεν είναι πρόβα τζενεράλε». Το έχετε όμως πραγματικά σκεφτεί;
Πόσο συχνά κάνουμε πράγματα που έχουν μέτρια αποτελέσματα, ενώ θα θέλαμε το καλύτερο για τους εαυτούς μας;
Πόσο συχνά παρακάμπτουμε στη δουλειά μας, στην υγεία μας, στις σχέσεις μας ενώ ξέρουμε ότι θα μπορούσαμε και καλύτερα ;
Το γεγονός είναι ένα: Στον καθένα μας δίνονται 24 ώρες τη μέρα να κάνουμε με αυτές ό,τι θέλουμε. Σε κανένα δε δίνεται περισσότερο ή λιγότερο. Ωστόσο, αυτό που ο καθένας επιλέγει να κάνει με το χρόνο του, κάνει και τη διαφορά. Αν διαλέξεις να κατευθύνεις τις καθημερινές σου πράξεις στη βελτίωση του εαυτού σου και της ζωής σου, θα βρίσκεις και τη ζωή σου βελτιωμένη. Αν αντίθετα σπαταλήσεις το χρόνο σου τεμπελιάζοντας, μετρώντας τις ώρες μέχρι να τελειώσει η δουλειά σου, ευχόμενος να κέρδιζες το λαχείο, τότε μάλλον τίποτε δε θα αλλάξει στη ζωή σου.
Πόσο σοβαρά παίρνεις ΕΣΥ τη ζωή σου και την επιτυχία σου, είναι πραγματικά δική σου υπόθεση.
Κάθε πρωί που ο ήλιος ανατέλλει υπάρχουν, κυριολεκτικά όμως, εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι που σε συν-αγωνίζονται για όλα τα σπουδαία πράγματα που η ζωή έχει να προσφέρει. Αν δεν πάρεις την υγεία, τη δουλειά σου, τις σχέσεις σου και την προσωπική σου ανέλιξη στα σοβαρά, τότε πολύ γρήγορα θα δεις να απομένεις πίσω από αυτούς που το κάνουν. Αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε άδικο, είναι απλώς ο τρόπος που δουλεύει το σύστημα! Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς ότι η ζωή δεν σου δίνει αυτό που χρειάζεσαι, δες πόσο σοβαρά χειρίζεσαι εσύ τη ζωή σου. Της δίνεις το 100%; Ή το μάξιμουμ σου είναι στο 60%; Μόνο εσύ θα ξέρεις την απάντηση σ’ αυτήν την ερώτηση. Αλλά, είναι σημαντικό να αναρωτηθείς!
Να γίνεις πιο σοβαρός, δε σημαίνει ότι δε θα μπορείς να καλοπερνάς ή να διασκεδάζεις.
Το αντίθετο, θα έλεγα!
Χρειάζεται, όμως, να εξετάσεις τις καθημερινές και τις εβδομαδιαίες προσπάθειές σου. Στη ζωή δεν παίρνουμε πάντα αυτό που θέλουμε, αλλά αυτό που μας αξίζει. Όσα περισσότερα επενδύσεις στον εαυτό σου – στη δουλειά, στις σχέσεις, στην υγεία και στην προσωπική σου ανάπτυξη- τόσα η ζωή θα σου επιστρέψει.
Ορίστε ένας σπουδαίος τρόπος για να αρχίσεις αμέσως να εφαρμόζεις αυτή την ιδέα:
Στο τέλος κάθε εβδομάδας ρώτα, εντίμως, τον εαυτό σου αν έχεις κάνει το καλύτερο που θα μπορούσες σε κάθε περίσταση (στη δουλειά, στις σχέσεις, στην υγεία και στην προσωπική σου ανάπτυξη). Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε άρχισε να σκέφτεσαι τρόπους που θα μπορούσες να μεγιστοποιήσεις τις προσπάθειές σου την επόμενη εβδομάδα. Επανέλαβε αυτή την άσκηση κάθε εβδομάδα και πρόσεξε πώς θα σε ανταμείψει η ανέλιξη της ζωής σου.
Κάθε Κυριακή, βρες ένα καλό μέρος όπου μπορείς να χαλαρώσεις μακριά από όλα και κάνε τον απολογισμό αποδοτικότητας.
Άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζεις το φαγητό
Πόσοι άνθρωποι στις μέρες μας δεν είναι πραγματικά εξαντλημένοι; Ρώτα οποιονδήποτε πώς αισθάνεται και θα σου απαντήσει: «Κουρασμένος»! Φαίνεται ότι η μοντέρνα ζωή μας εξουθενώνει όλους, και δεν έχουμε ιδέα γιατί. Παρόλο που είναι αλήθεια ότι πολλοί από μας δουλεύουμε πιο σκληρά από ότι στο παρελθόν, είναι ωστόσο σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε την αξία του φαγητού που τρώμε. Οι περισσότεροι από μας σκεφτόμαστε το φαγητό όταν πεινάμε και μετά συνήθως τρώμε ό,τι μας κάνει όρεξη. Να μια ωραία ιδέα να πάρετε αμέσως περισσότερη ενέργεια: αλλάξτε τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε το φαγητό. Σταματήστε να σκέφτεστε πόσο γευστικό είναι και αρχίστε να επικεντρώνεστε στο πώς εφοδιάζετε με καύσιμα το σώμα σας.
Τροφή = Δυνητική (συσσωρευμένη) ακατέργαστη ενέργεια
Στην πιο βασική της μορφή η τροφή είναι συσσωρευμένη ακατέργαστη ενέργεια. Όσο περισσότερη ποσότητα ενέργειας έχετε, τόσο περισσότερα μπορείτε να βιώσετε στη ζωή σας. Προτείνοντας αυτήν την ιδέα, δεν σας συστήνω να γίνετε φανατικοί της υγιεινής διατροφής, αλλά σας προτείνω να σκέφτεστε τι παίρνετε από την τροφή που τρώτε. Αντί να σκέφτεστε το φαγητό μόνο όταν το στομάχι σας γουργουρίζει, σκεφτείτε το πριν αρχίσετε τη μέρα σας. Αναρωτηθείτε τι είδους δραστηριότητες έχετε να κάνετε και πόση ενέργεια χρειάζεστε για να τις περατώσετε. Μετά αποφασίστε τι καύσιμο ταιριάζει καλύτερα στις ενεργειακές σας ανάγκες. Φυσικά, οι καλύτερες πηγές φυσικής ενέργειας προέρχονται από φυσικές τροφές, όπως φρούτα, χυμοί και λαχανικά. Κι αυτό γιατί, μεταλλάσσονται σε ακατέργαστη ενέργεια γρηγορότερα από κάθε άλλο είδος τροφής. Αλλά πρέπει να αποφασίσετε μόνοι σας τι είδους τροφή ταιριάζει περισσότερο στις ενεργειακές σας ανάγκες.
Κάντε ένα τεστ
Όλη την επόμενη εβδομάδα συνειδητοποιήστε την επιστροφή ενέργειας από τις τροφές που τρώτε. Μη σκέφτεστε τη γεύση ή αν ικανοποιείστε, σκεφτείτε μόνο την ενέργεια που σας δίνουν τα τρόφιμα που έχετε φάει. Μετά δοκιμάστε άλλου είδους τροφές και δείτε αν θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα. Θα εξακριβώσετε ότι κάποιες τροφές σας δίνουν περισσότερη φυσική ενέργεια από άλλες. Μόλις καταλάβετε τι είναι καλό για σας (είναι διαφορετικό για τον καθένα) δοκιμάστε να το ενσωματώσετε στη δίαιτά σας. Ας μην σας γίνει εμμονή κάποια διαιτητική αγωγή αλλά, συνεχίστε να έχετε συνέχεια στο μυαλό σας τη σκέψη: «τι είδους ενέργεια παίρνω τρώγοντας αυτό;»
Εμπρός! Φέρε το στο φως!
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίσεις τα προβλήματά σου;
Να στεναχωριέσαι; Να ανησυχείς για αυτά; Να παραπονιέσαι και να τα καταριέσαι ελπίζοντας να εξαφανιστούν; Αν θέλεις να είσαι ανήσυχος και στρεσαρισμένος για την υπόλοιπη ζωή σου, τότε, ναι.
Εκτός αν δεχτείς ότι έτσι είναι η ζωή, «δύσκολη», και περιφέρεσαι εξουθενωμένος όλη τη μέρα, κουβαλώντας το φορτίο και νιώθοντας μίζερα; Αν θέλεις να είσαι δύσθυμος και πεσμένος όλη την ώρα, τότε, ναι.
Αν κανένας από αυτούς τους τρόπους δεν σου πάει, να μια άλλη ιδέα για σένα:
Όποτε αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, δες το σαν πρόκληση.
Υιοθέτησε την «Για φέρε το να δούμε» συμπεριφορά.
Η « φέρε το να δούμε» συμπεριφορά λέει:
- Η ζωή δεν είναι για τους λαπάδες.
- Η ζωή είναι για να κερδίζεις γαλόνια.
- Κάθε πρόκληση ή πρόβλημα είναι μια ευκαιρία για εξέλιξη.
- Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό.
Κάθε φορά που η ζωή θα φέρνει κι από μια δύσκολη κατάσταση, πρέπει να την αντιμετωπίζεις στα ίσια και να λες στον εαυτό σου. «Για φέρε το να δούμε»!
Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργος αυτός ο τρόπος για ν’ αντιμετωπίζει κανείς τα προβλήματά του, αλλά εγγυάται να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας. Λέγοντας αυτά τα λόγια ξανά και ξανά, θα πυροδοτήσετε τις θετικές, αποφασιστικές και εποικοδομητικές σκέψεις που απαιτούνται για να λυθούν τα προβλήματα και οι προκλήσεις.
Μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε ποια αντίδραση θα έχετε σ’ αυτά που θα σας συμβαίνουν. Εσείς διαλέγετε αν θα δείτε κάτι σαν ευκαιρία να αναδείξετε τα αληθινά σας χρώματα ή σαν σημάδι πως θα έπρεπε απλά να παραιτηθείτε.
Κάθε φορά που αισθάνεστε να πνίγεστε, είναι εύκολο να παραιτηθείτε και να οπισθοχωρήσετε. Αλλά η «φέρε το να δούμε» στάση, σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα για την κατάσταση.
Δοκιμάστε το την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε αξιολύπητοι. Ισιώστε την πλάτη, χαμογελάστε στον εαυτό σας και πείτε:
«ΓΙΑ ΦΕΡΕ ΤΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ»!
Υπευθυνότητα κι αυτοδυναμία
Για τους περισσότερους ανθρώπους το να έχουν ελευθερία και να ελέγχουν τη ζωή τους είναι πολύ σημαντικό. Όλοι ξέρουμε πόσο σπουδαίο είναι να έχουμε την ικανότητα να παίρνουμε αποφάσεις και τη δύναμη να επιλέγουμε.
Φυσικά αυτό που οι περισσότεροι από μας ξεχνάμε είναι ότι, για να έχουμε ελευθερία και τον έλεγχο της ζωής μας, απαιτείται ένα υψηλό επίπεδο υπευθυνότητας και αυτάρκειας.
Συχνά ο καλύτερος τρόπος να εξακριβώσεις πόσο είσαι «ελεύθερος», είναι να δεις πόσες ευθύνες μπορείς να δεχτείς για να αναλάβεις. Ο καθένας μας γεννιέται απολύτως εξαρτώμενος από άλλους, συνήθως τους γονείς μας.
Όσο είμαστε παιδιά, κάθε κομμάτι της ζωής μας προαποφασίζεται και καθοδηγείται. Δεν χρειάζεται να βρούμε μόνοι μας την τροφή μας, το ρουχισμό και τη στέγη. Δεν αποφασίζουμε αν θα πάμε στο σχολείο. Κάθε τι που κάνουμε και κάθε τι που είμαστε, είναι αποτέλεσμα αυτού που κάνουν άλλοι για μας.
Όταν ενηλικιωνόμαστε, αρχίζουμε να παίρνουμε όλο και περισσότερη από αυτήν την ευθύνη επάνω μας. Μερικοί από μας την αναλαμβάνουμε ανυπόμονα και χαιρόμαστε την ελευθερία που συνεπάγεται. Άλλοι ωστόσο, έχουμε την τάση να προσπαθούμε να αποφύγουμε αυτό που σημαίνει να είσαι ενήλικας.
Τρεις τρόποι για να αποκτήσετε περισσότερη υπευθυνότητα
1)Υπενθυμίστε στον εαυτό σας
Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε υψηλά επίπεδα υπευθυνότητας στη ζωή σας, είναι να το υπενθυμίζετε συνεχώς στον εαυτό σας. Μπορείτε να πείτε κάτι απλό, όπως «αυτό είναι δική μου ευθύνη» ή «είμαι υπεύθυνος». Κάνοντάς το, πυροδοτείτε ένα βαθύτερο κομμάτι του χαρακτήρα σας και γίνεστε περισσότερο αυτοδύναμοι.
2) Συνειδητοποιήστε ότι η ελευθερία ταυτίζεται με την υπευθυνότητα
Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν πολλή ελευθερία στη ζωή τους, αλλά ξεχνούν ότι για να είναι κανείς αληθινά ελεύθερος και να έχει τον έλεγχο, χρειάζεται να πάρει και πολλές ευθύνες. Σκεφτείτε όταν φύγατε από το σπίτι σας: Για πρώτη φορά ήσασταν το αφεντικό στη ζωή σας. Και σαν αποτέλεσμα της καινούργιας κατάστασης έπρεπε επίσης να είστε ο σεφ, ο λαντζέρης κι αυτός που πληρώνει. Συνειδητοποιήστε ότι όταν δέχεστε την ανάληψη ευθυνών για σας και για τη ζωή σας, ενεργοποιείτε μια ροή περισσότερης ελευθερίας και επιλογών.
3) Παραδεχτείτε τα λάθη σας
Ένα από τα μοιραία ελαττώματα των περισσότερων ανθρώπων είναι η προσπάθεια να κρύψουν τα λάθη τους. Σκέφτονται ότι επειδή «τα έχουν κάνει χάλια», αυτό θα τους προξενήσει προβλήματα. Τις περισσότερες φορές θα προσπαθήσουν να κρύψουν τα λάθη τους λέγοντας ψέματα, υπεκφεύγοντας ή κατηγορώντας άλλους. Αυτό που πραγματικά κάνουν είναι να φαίνονται ανόητοι και αναξιόπιστοι.
Από αυτήν τη στιγμή πάρτε απόφαση να αντιμετωπίσετε τα λάθη σας και να μάθετε από αυτά. Παραδεχόμενοι ένα λάθος, αυτόματα γίνεστε πιο υπεύθυνοι.
Αν υπάρχει κάποιο πεδίο στη ζωή σας, όπου θα μπορούσατε να πάρετε περισσότερες ευθύνες, κάντε το («Για φέρε το να δούμε») και θα νιώσετε αμέσως πιο δυνατοί και κυρίαρχοι της κατάστασης.
Η μεγαλύτερη (πρώτιστη) αξία ή Το καλύτερό σας πλεονέκτημα
Πολύς λόγος γίνεται σήμερα για επενδύσεις και πρωτιά (επιτυχία). Στο χώρο της οικονομίας γίνεται πολύ συζήτηση για το ποια είναι τελικά η καλύτερη επένδυση. Και ενώ είναι σημαντικό να προσέχετε τα χρήματά σας και να σχεδιάζετε πώς θα τα επενδύσετε, υπάρχει μια άλλη πολύ σπουδαιότερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε:
Η επένδυση χρόνου και προσπάθειας για την πνευματική σας εξέλιξη. Οι γνώσεις και οι επιδεξιότητες που μπορείτε να αποκτήσετε στη ζωή σας είναι το πιο δυνατό σας χαρτί.
Οι άνθρωποι που έχουν τα περισσότερα κέρδη στη ζωή είναι αυτοί που ξοδεύουν χρόνο κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα και κάθε χρόνο επενδύοντας στην προσωπική τους ανέλιξη. Ξοδεύουν χρόνο διαβάζοντας, μαθαίνοντας, αποκτώντας νέες επιδεξιότητες και βελτιώνοντας τον εαυτό τους από μέσα προς τα έξω. Βελτιώνοντας τον εαυτό σου πνευματικά, είναι σαν να χτίζεις τους μυς σου για να είσαι σε φόρμα και φυσικά υγιής. Αν είσαι συνεπής στην προσπάθειά σου, τα αποτελέσματα αρχίζουν να έρχονται. Μπορεί να μην κερδίσετε κάτι μεσοπρόθεσμα, όμως μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή και αξιόλογα. Πολλοί που είναι ενθουσιώδεις να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, αναρωτιούνται τι θα πρέπει να μελετήσουν πρώτα. Πρώτα από όλα και πριν αρχίσουν την εκπαίδευσή τους, θα πρέπει να βρουν τα κίνητρα.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
coachforenergy
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.