Διατυπωμένο πρόσφατα, ως “χάσμα αυτοπεποίθησης”, χαρακτηρίζει πολλές γυναίκες. Στους άνδρες ισχύει το ίδιο; Και τι συμβαίνει, άραγε μες στο μυαλό ενός άντρα και μίας γυναίκας; Σύμφωνα με ειδικούς οι γυναίκες χαρακτηρίζονται από “χάσμα αυτοπεποίθησης”. Σε μία προσπάθεια να εξηγήσουν γιατί οι γυναίκες ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να μην έχουν υψηλές βλέψεις, έχοντας χαμηλή αυτοπεποίθηση για τον εαυτό τους.
Η έρευνα δεν αποκλείει και τους άνδρες, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που κι εκείνοι βιώνουν αυτά τα ενοχλητικά “κενά” αυτοπεποίθησης. Η διαφορά, κατά τους ειδικούς όμως, είναι ότι δεν επιτρέπουν η ανασφάλειά τους να σταθεί εμπόδιο στην πορεία τους. Άλλωστε, το ανδρικό φύλο αρκείται στην επίτευξη έστω ενός στόχου, για να νιώσει καλά με τον εαυτό του. Το να κάνουν μάλιστα, οι άνδρες μόνοι τους πράγματα, τους εξασφαλίζει δύναμη και ικανότητα.
Τι συμβαίνει όμως, με την γυναικεία αυτοπεποίθηση; Γιατί υπάρχουν στιγμές που φτάνει στα τάρταρα; Η εντύπωση που έχει μία γυναίκα για τον εαυτό της καθορίζεται μέσα από τα συναισθήματα που βιώνει και την ποιότητα των σχέσεων της. Η εξωτερική εμφάνιση απασχολεί πολύ το γυναικείο μυαλό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδεχτεί εύκολα κάποιες φυσικές αλλαγές που επέρχονται με το πέρασμα του χρόνου.
Εάν μία γυναίκα δεχτεί μία φιλοφρόνηση από έναν άνδρα ή μία φίλη της, η πιο συνηθισμένη φράση που προκύπτει αβίαστα είναι να πει: “Σήμερα, έχω τα χάλια μου”. Και αυτό αποτελεί ένα από τα κλασικά συμπτώματα του “χάσματος αυτοπεποίθησης”. Σύμφωνα με τις δύο δημοσιογράφους, ως καταλυτικός παράγοντας στην αυτοπεποίθηση των γυναικών λειτουργεί η τελειομανία. Αποκαλούμενη ως γυναικεία “πάθηση”, φαίνεται πως πλήττει όλους τους τομείς, όπως την δουλειά, την εμφάνιση, την οικογένεια.
Μήπως το χάσμα επηρεάζεται από τον τρόπο ανατροφής;
Σύμφωνα με πολλούς ψυχολόγους, τα παιδικά βιβλία, τα τραγούδια, τα κινούμενα σχέδια διαιωνίζουν στερεότυπα που συχνά, αναδεικνύουν την θλιμμένη κοπέλα, την ατημέλητη νοικοκυρά ή την απροστάτευτη και αβοήθητη γιαγιά. Συχνά, αυτά τα πρότυπα καλλιεργούν πεσιμιστικές αντιλήψεις στο μυαλό ενός μικρού κοριτσιού, που συνεχίζονται μέχρι την ενηλικίωση.
Τα αγόρια μιλούν για πράγματα και δραστηριότητες που ενισχύουν από μικρή ηλικία, τον τρόπο που σκέφτονται και αισθάνονται για τον εαυτό τους. “Φουσκώνουν” από υπερηφάνεια, μιλώντας για αθλήματα, μηχανές και γυναικείες κατακτήσεις. Το γεγονός ότι το ανδρικό μυαλό δεν σκέφτεται τόσο περίπλοκα όσο το γυναικείο δίνει πόντους αυτοπεποίθησης.
Τι γίνεται πέρα από τα κενά αυτοπεποίθησης ανάμεσα στα δύο φύλα;
Ψάχνοντας ένα σημείο σύγκλισης και διασταύρωσης των δύο φύλων, οι διαφορές ξεκινούν από τα πρώτα κιόλας, παιδικά παιχνίδια. Οι προτιμήσεις των κοριτσιών για κούκλες, φουσκωτά ζωάκια και παιχνίδια με πρόσωπο, δημιουργεί μία ισχυρή αντίθεση με εκείνες των αγοριών για τουβλάκια ή οτιδήποτε μπορούν να χειριστούν με τα χέρια.
Τα αγόρια στη συνέχεια, γίνονται συνήθως μαθηματικά μυαλά, επιλύουν προβλήματα, παζλ, έχουν δεξιότητες όρασης και πολύ καλή αίσθηση του χώρου. Αυτό συμβαίνει γιατί αναπτύσσουν πιο γρήγορα από τα κορίτσια, το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Τα κορίτσια από την άλλη, αναπτύσσουν ταχύτερα το δεξί ημισφαίριο και αυτό συνδέεται με την ομιλία, το λεξιλόγιο, την ικανότητα ανάγνωσης και την καλύτερη μνήμη.
Μάλιστα, η διαδικασία λήψης αποφάσεων γίνεται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο στον ανδρικό και γυναικείο εγκέφαλο. Όταν ζητηθεί από τις γυναίκες να πάρουν μία απόφαση, ο εγκέφαλος ξεκινάει να λειτουργεί πολύ έντονα και στα δύο ημισφαίρια, σαν μία νοητή οριζόντια γραμμή που τρέχει και αδυνατεί να καταλήξει γρήγορα σε μία λύση. Οι άνδρες επεξεργάζονται τα δεδομένα που τους δίνονται μόνο στο αριστερό ημισφαίριο, καταλήγοντας γρήγορα σε μία απόφαση. Οι άνδρες άλλωστε, τείνουν να λειτουργούν περισσότερο με την λογική, ενώ οι γυναίκες είναι πιο διαισθητικές και κινούνται με βάση το συναίσθημα. Η ένταση των γυναικείων συναισθημάτων είναι τόσο δυνατή που πολλοί άντρες έχουν την αίσθηση ότι τα συναισθήματά τους αλλάζουν ραγδαία.
Για μία γυναίκα, τα πράγματα θα είναι πάντοτε πιο πολυσύνθετα και περίπλοκα απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Το γυναικείο μυαλό συλλέγει, επεξεργάζεται, διασταυρώνει ή ακυρώνει δεδομένα, προκαλώντας μία συναισθηματική σύγχυση ή το λεγόμενο "χάσμα αυτοπεποίθησης". Για έναν άνδρα, όλα θα είναι πάντοτε πιο απλά. Και το κενό ανάμεσα στα δύο φύλα όλο και θα γίνεται πιο μεγάλο.
Της Έλενας Κρητικού στο .pathfinder.gr
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.