Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Τα μυστικά της καλής επικοινωνίας.7 απλοί τρόποι να βελτιώσετε τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια.

1signsof-love-addiction667

Από τον Μπακαλίδη Δημήτρη – Κοινωνιολόγο – Οικογενειακό Σύμβουλο
Ενώ η ερωτική εμπειρία προκύπτει αυθόρμητα, η ποιότητα στην μόνιμη συντροφική σχέση απαιτεί γνώση, ικανότητες, χρόνο και ενέργεια. Χρειάζεται εγρήγορση και επίμονη προσπάθεια για να υποστηρίζουμε συνεχώς την αγάπη στη σχέση και να υπερνικάμε τις αντιξοότητες.
Θα αναφέρουμε παρακάτω ορισμένες προτάσεις παραινέσεις τις οποίες όσο περισσότερο μπορούμε να εφαρμόζουμε στην πράξη της καθημερινής μας ζωής τόσο περισσότερο δίνουμε στις σχέσεις μας την ευκαιρία να βελτιωθούν:

Στη συντροφική σχέση τον κυρίαρχο λόγο δεν τον έχει η λογική ή αυτό που εσύ θεωρείς σωστό αλλά η κάλυψη των βασικών αναγκών των συντρόφων. Αυτό που είναι ή φαίνεται να είναι σωστό και δίκαιο μπορεί να λειτουργεί καταστρεπτικά στις συντροφικές σχέσεις. Οι κανόνες που διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις δεν θεμελιώνονται στη λογική αλλά στη ψυχολογία. Αντί να αναζητάς το ποιος έχει δίκιο συμφέρει πολύ περισσότερο να προσπαθήσεις να προσφέρεις αγάπη και γαλήνη στο σύντροφό σου. Όταν στη σχέση αποκατασταθεί η εμπειρία της αγάπης τα προβλήματα χάνουν τη δύναμή τους. Πολλές φορές επιβάλλοντας με το λόγο ή με τις πράξεις αυτό που θεωρείς σωστό ή αυτό που πιστεύεις ότι αντικειμενικά είναι σωστό εξουθενώνεις και ταπεινώνεις τον σύντροφό σου. Κάθε νίκη που κατορθώνεις μέσα στη σχέση τραυματίζει την αγάπη.
Μην περιμένεις να σου προσφέρει τα πάντα ο σύντροφός σου. Μην αναζητάς να καλύψει όλες τις υπαρξιακές, ψυχολογικές, πνευματικές και οικονομικές σου ανάγκες. Απόφυγε μια αυτοκόλλητη σχέση εξάρτησης. Να έχεις τους δικούς σου φίλους, τις δικές σου δραστηριότητες και τους δικούς σου στόχους. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου για να κάνεις πράγματα που προσωπικά σε ενδιαφέρουν και εμπλουτίζουν και δίνουν νόημα στη ζωή σου. Διατήρησε την δική σου ταυτότητα ως ξεχωριστό άτομο.
Φρόντισε να έχεις μια κοινή δραστηριότητα με τον σύντροφό σου. Οι ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες που κάνετε μαζί, σας ενώνουν.
Μη απαιτείς ο σύντροφός σου να καλύψει όλες τις προσδοκίες σου. Προσπάθησε να αποδεχτείς ειρηνικά τις διαφορές που προκύπτουν ανάμεσα σε αυτό που θα ήθελες και την πραγματικότητα. Προσπάθησε να αποδεχθείς όσο σου είναι δυνατόν την πραγματικότητα. Να συμφιλιώνεσαι με αυτό που κάθε φορά γίνεται στη ζωή σου. Είναι φυσικό να αντιμετωπίζεις συνεχώς προκλήσεις και αντιξοότητες. Χρειάζεται να προσπαθείς με επιμέλεια και επιμονή ώστε να πετυχαίνεις την καλύτερη δυνατή διαχείριση των καθημερινών δυσκολιών.
Συνειδητοποίησε ότι στη ρίζα της αρνητικής συμπεριφοράς του συντρόφου σου δεν βρίσκεται η κακή πρόθεση αλλά οι ανάγκες και οι αδυναμίες του. Κάτω από μια επιφανειακή σύγκρουση υπάρχει πάντοτε μια βαθύτερη κρυμμένη ιστορία για τον κάθε σύντροφο η οποία συχνά είναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί. Από αυτές τις υποσυνείδητες ιστορίες αναδύονται ισχυρές συγκινήσεις τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με κατανόηση. Οι ενοχλητικές συμπεριφορές του άλλου τις περισσότερες φορές δεν είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής. Ο σύντροφός μας δεν ενεργεί αλλά παθαίνει το θυμό, την οργή, την έκρηξη, τη θλίψη ή την αδιαφορία.
1.Προστάτεψε όσο μπορείς τη συναισθηματική σου ισορροπία και την προσωπική σου ελευθερία χωρίς να συντρίβεις όμως την ισορροπία και την ελευθερία του άλλου.
2. Προστάτεψε όσο μπορείς την ιδιωτικότητα της σχέσης από τις παρεμβάσεις συγγενών και φίλων.
3. Προσπάθησε να αποχωρισθείς συναισθηματικά από την οικογένεια της παιδικής σου ηλικίας και να αναδιαμορφώσεις τις σχέσεις σου με τα πρόσωπα που την αποτελούν ώστε να επενδύσεις ανεμπόδιστα στο γάμο.
4. Μην τσακώνεσαι ποτέ μπροστά σε τρίτους. Η παρουσία των άλλων αλλοιώνει και παραμορφώνει την ιδιαιτερότητα της συντροφικής συγκρουσιακής διαδικασίας. Προσπαθώντας να κερδίσεις τον αγώνα στα μάτια των άλλων υποβιβάζεις τον σύντροφό σου και δεν του αποδίδεις τον οφειλόμενο σεβασμό. Αν προκύψει πρόβλημα μπροστά σε τρίτους είναι προτιμότερο να συμφωνήσεις με το σύντροφό σου να το συζητήσετε αργότερα.
5. Άκουσε προσεκτικά τις απόψεις και τα παράπονα του συντρόφου σου χωρίς να τον διακόπτεις, μπες στη θέση του, δείξε απεριόριστη αποδοχή και συγχωρητικότητα.
6. Μάθε να αγγίζεις τρυφερά και στοργικά το σύντροφό σου. Η σωματική επαφή είναι η σημαντικότερη και η πιο απαραίτητη μορφή επικοινωνίας για το ζευγάρι. Αγγίζοντας τον σύντροφό σου εκφράζεις και δυναμοποιείς την αγάπη. Η σωματική επαφή καλλιεργεί και θεραπεύει τη σχέση.
7.Άφησε κατά μέρους τις στερεότυπες, αμυντικές συμπεριφορές και εξωτερίκευσε τα αυθεντικά σου αισθήματα.Εξωτερικεύοντας τις σημαντικές για σένα αλήθειες, βοηθάς να διατηρηθεί η σχέση ζωντανή.
Μπακαλίδης Δημήτρης
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα